Julgodis 2023

23.12.2023 14:03

Fördelen med att vara den som bakar hemma, är att man får välja sorterna själv. Alla andra får rätta sig i leden bara .... Choklad kan aldrig bli fel dock, eller hur? Dessa fyra sorter är nu också redo till Julbordet. 

Snöbollar:
200 g vit choklad
2 ½ dl riven kokos
1 ½ msk citronsaft.
Gör så här: Smält chokladen och rör ner övriga ingredienser, spara lite kokosflingor att rulla bollarna i. Låt stelna något och forma kulor av smeten och rulla i kokosen. Låt svalna i kylskåp. Det går också bra att byta ut citronsaften med apelsin eller lime.

Choklad toppar:
100 gram smör
1 dl socker
4 msk sirap
2 msk kakao
ca 8dl risflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.

Pepparkakstryffel
150 g pepparkakor
100 g Philadelphia ost
200 g mjölkchoklad – annan choklad går också braGör så här: Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare. Blanda smulet med färskosten till en smidig deg. Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter. Smält chokladen under tiden. Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.

Ferrero Rocher-kulor
100 g hasselnötter
250 g mörk choklad
25 g smör
2 dl vispgrädde
Dekor
200 g mörk choklad
50 g finhackade valnötter
20 st hasselnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Rosta alla hasselnötter i 10-15 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut nötterna. Lägg dem i en handduk och gnid av skalen med hjälp av händerna. Hacka alla nötter utom cirka 20 st (till dekor) fint i en matberedare. Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull. Lägg chokladhacket i en skål och häll över grädden. Rör om tills chokladen smält. Vispa i smör och vänd ner hasselnötterna. Ställ nötkrämen att vila i kylen över natten.
Dekor: Hacka valnötterna fint. Smält chokladen över vattenbad. Rulla kulor av nötkrämen, men en hasselnöt i mitten av varje boll. Rulla i nöthacket. Ställ kulorna i frysen i ca 10 minuter. Ta ut och doppa kulorna i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.
 

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden