Karpatka bakelse

10.12.2023 08:15

Karpatka bakelse, en traditionell polskt klassiker som fått sitt namn efter bergskedjan Karpaterna, då den påminner om de snöiga höga bergstopparna. Bergskedjan sträcker sig över 1450 km som en båge genom flera länder som Polen, Ungern och Rumänien. Kul när goda efterrätter har en liten historia bakom sig....

Kex botten
150 gr mjöl
100 gr smör
50 gr florsocker
1 äggula
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker
½ msk rivet citronskal
½ msk rivet apelsinskal
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker och salt. Tillsätt citrus skalen, vaniljsocker och äggulan. Blanda väl och slutligen tillsätt mjölet. Fortsätt blanda några sekunder till, tills du får en len deg. Blanda inte för länge. Låt den vila i kylskåp, inlindad i plastfolie, i en timme. Degen kan göras ett par dagar inna den skall sättas ihop, om man så önskas.
Värm ugnen till 170 grader (varmluft). Klä en rund form med avtagbara kanter, med bakplåtspapper.  Tryck degen jämn i bottnen av formen och nagga med en gaffel. Grädda i 20-22 minuter. Låt svalna helt, i formen, innan du fyller på med vaniljkrämen.

Vaniljkräm:
2 gelatinblad
5 ägg
7 dl mjölk
175 g socker
75 g mjöl
2 dl vispgrädde
vaniljessens
Gör gärna i ordning vaniljkrämen dagen innan tårtan skall sättas ihop.
Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Blanda alla resterande ingredienser i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Låt svalna en stund och tillsätt gelatinbladen som du först har kramat ur allt. Blanda i grädden när krämen har svalnat helt. Vispa inte, utan blanda bara försiktigt in det med en slickepott. Spritsa vaniljkrämen över den kalla kexbottnen.  Ställ kallt.

Petit choux
50 gr vatten
40 gr smör
En nypa salt
80 gr mjöl
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Koka vatten och smör i en kastrukk, så att smöret ssmälter helt. Tillsätt mjöl och salt och blanda med en träslev tills smeten släpper botten och kanterna på kastrullen. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Vispa ner ett ägg i taget med en elvisp eller rör ner med en träslev. Spritsa ut en rund och toppig ”lock” till bakelsen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter tills petit chouxn känns lätt och luftig. Låt svalna på galler, och toppa bakelsen med den.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden