Kolabitar i långpanna

23.12.2023 14:04

En nyhet för mig i år är dessa kolabitar i långpannan. Tips för den perfekta konsistensen på kolan är att hålla sig till exakt 123 grader när man kokar den. Då får du behålla dina plomber. Receptet påminner lite om Twix chokladen.

Kex botten
150 gr mjöl
100 gr smör
50 gr florsocker
1 äggula
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker och salt. Tillsätt vaniljsocker och äggulan. Blanda väl och slutligen tillsätt mjölet. Fortsätt blanda några sekunder till, tills du får en len deg. Blanda inte för länge. Låt den vila i kylskåp, inlindad i plastfolie, i en timme. Degen kan göras ett par dagar innan den skall sättas ihop, om man så önskas. Värm ugnen till 170 grader (varmluft). Klä en rund form med avtagbara kanter, med bakplåtspapper.  Tryck degen jämn i bottnen av formen och nagga med en gaffel. Grädda i 20-22 minuter. Låt svalna helt, i formen, innan du fyller på med vaniljkolan.
Vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Garnering:
300 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt
Gör så här: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden