17-maj vitchoklad tårta

17.05.2014 13:18

Det är inte alltid det blir som jag tänker mig.... jag hade en väldigt klar bild i mitt huvud om hur den här tårtan skulle se ut, hur man skulle skära en tårtbit och kunna se den norska flaggan. Det hade varit fint att kunna fira den norska nationaldagen på, eller hur?...men nänä...så roligt skall vi inte ha det. Planen från början var att göra en röd och en blå botten som skulle sättas ihop med vit choklad kräm. Jag trodde min största utmaning skulle vara att jobba i cirklar och bygga upp tårta på rätt sätt att flaggan skulle synas tydligt......men det körde ihop sig så mycket tidigare än så. Den första röda bottnen jag gjorde blev knallrosa....och inte kan man göra den norska flaggan i pastellfärger. Den risken är jag inte villig att ta.....nänä.....Andra försöket gick bättre och tänkte att nu, nu är jag på gång...men nejnej ...Jag gjorde en väldigt fin blå smet som var perfekt färg till ändamålet, men vad tror Ni hände när man gräddade den? Joo, den blev så grön att man kunde nästan tro att dagens firande skulle vara St. Patriks day. Nu börjar jag bli lagom irriterad och inte orkar sätta mig på skolbänken och experimentera med några färger. Åker i stället till Ica och letar efter allt som är blått som kan användas i stället. Det blev björnbär som jag tycker är väldigt gott och går fint ihop med den vita choklad frostningen. Resultaten blev en ganska blurrigt norsk flagga, som visst går att se...... om man tittar väääldigt noga och använder vääääldigt mycket fantasi......haha

Smaken är däremot ingen fel på, det kan jag i alla fall intyga.

GRATULERAR MED DAGEN, NORGE!

Read about it in  English here!

Jag kommer att lägga ut recept på tårtbottnen och den vita choklad frostningen men istället för att förklara hur jag satt ihop tårtan, bifogar jag bilder jag tagit på alla steg från början till slut. Teorin var bra, även om resultatet blev inte det bästa denna gång, men gör man en vanlig blå tårtbotten i stället för björnbär och följer stegbilderna nedan, så tror jag det kommer att gå bättre. Jag kommer i alla fall att prova igen.

Tårtbotten:

4 rumsvarma ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här: Vispa ägg och socker i ca 8-10 minuter på högsta effekt.  Den skall inte vara rinnande utan lite trögflytande, man känner lite luftmotstånd i vispet. Blanda mjöl, potatismjöl och 1 bakpulver noga i en skål. Häll i mjölblandningen i äggvispet i ca 4 omgångar och rör på minsta effekt tills allt blandat sig. Klä en springform på 20-24 cm med bakplåtspapper som får gärna vara lite högre än själva formen. Detta för att undvika att bottnen gräddas över kanten. Häll smeten i formen och grädda i nedre dele av ugnen för ca 35 minuter i 175 grader C. Låt svalna under bakduk. Jag brukar alltid frysa in en tårtbotten innan jag använder den eftersom det är lättare att skära delar i en botten som varit fryst Den tinar ganska fort.

Vitchoklad frostning:

8 dl vispgrädde
800 gram vit choklad
2 msk vanilj extrakt

Gör så här: Värm upp vispgrädden i en kastrull, men var försiktig så att den inte kokar. Häll den varma grädden över chokladen och rör i tills du allt har smält och blandats fint tillsammans. Sätt in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar eller över natt. Plocka fram sen och vispa upp. Det går ganska fort att få en len och fin frostning. Klar att använda nu.

Sätt ihop tårtan enligt nedan bildspel.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden