Chocolate cheesecake pie

16.07.2016 19:45

Så här kan det gå när man är sugen på både paj och cheescake, men kan inte bestämma sig för vilken man ska baka. Man gör en cheesecake paj i stället. Enkelt, god och svår att hålla sig till bara en bit.

Pajdeg:
2 dl mjöl
1 dl florsocker
1 äggula
70 g kall smör i små skivor
(ev 1-2 msk kall vatten)
Gör så här: Blanda mjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt det kalla smöret och blanda för hand. Tillsätt äggula och om degen inte riktigt går ihop, tillsätt även det kalla vattnet. Plasta in degen och ställ kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader C. Klä en form med bakplåtspapper. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä din form med det. Kanterna ska bara sticka upp ett par centimeter. Pricka med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt pajskalet innan du fyller det.
Cheesecake fyllning:
200 gram mjölkchoklad
100 gram Philadelphia ost
1/2 burk kokosmjölk (utan kokosvatten)
(ev. 2 gelatinblad)
hallon till garneringen
Gör så här: Smält chokladen genom att micra den ca 30 sekunder åt gången. Rör om. Blanda i osten och endast den tjocka krämiga delen av kokosmjölken. När du öppnar burken, se till att inte skaka utan hantera den försiktigt. Häll ut "vattnet" och använd endast kokosgrädden.
(Skulle du få en burk där kokosmjölken inte går att hälla ut vattnet, tillsätt  2 gelatinblad i stället, som har varit i kall vatten i ca 10 minuter först. Dessa kan du krama ur vatten och blanda med det smälta chokladen.)
Häll fyllningen i den kalla pajskalet och garnera med hallon eller jordgubbar. Låt vila i kylskåp i minst ett par timmar innan servering.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden