Chokladmoussetårta med jordgubbar

08.11.2014 21:26

Bakade denna ckokladmoussetårta till vår älskade bestefar (farfar) som fyllde år ett par veckor sedan. Hipp hipp hurra!...

Read about it in English here!

Jordgubbar

Botten:
100 gram digestiv kex
100 gram Meryland cookies choklad kex
50 gram smör
1/4 tsk salt

Mousse:
2 dl vispgrädde
180 gram vaniljkesella
2 msk kakao
50 gram smält choklad
3,5 tsk gelatinpulver
3 msk socker
1 tsk vaniljextrakt

Ganache:
2 dl vispgrädde
180 gram mörk choklad
2 msk socker
50 gram vit choklad

Gör så här: Börja med att smula kexet i en bunke. Det räcker om du gör det med fingrarna så du inte har bara smulor, utan även lite större bitar kex som ger bottnen lite bättre textur. Blanda saltet i kexet. Smält smöret och låt den svalna lite innan du blanda det med kexet. Blanda och tryck ut kexmassan i en form med löstagbara kanter på ca 20cm i diameter. Sätt i kylskåpet i en timme. Under tiden, rensa jordgubbarna och låt torka på papper. Dela några av de i två för att placera dessa längst kanten på formen. Jag försöker välja de finaste och gärna i samma storlek efersom de kommer att synas på utsidan. Fyll sedan med hela jordgubbar över hela kexbottnen. Nu börjar du med moussen genom att strö gelatinpulvret över 4 msk vatten i en liten skål och låt stå i ca 6 minuter. Smält det sedan över vattenbad. Vispa grädden och tillsätt sockret när du börjar få en fin, fast consistans. Vispa nu in på väldigt låg hastighet: kesellan, den smälta avsköljda chokladen och kakao. Häll i gelatin i en tunn stråle och blanda väl. Häll moussen över jordgubbarna och sätt formen i kylskåpet i ca 1 timme. Tårtan toppas sen med ganachen som du gör genom att smälta den mörka chokladen i en kastrull. i en separat kastrull, kokar du upp grädde och socker som du sen häller över den smälta mörka chokladen. Blanda ihop det lite försiktigt och sen häller du ganachen jämnt över tårtan. Garnera med lite riven vit choklad. Jag gjorde en ros i sockerpasta för att liva upp den lite.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden