Citron maräng bullar

09.01.2015 17:48

Man tar alla tillfällen man har för att baka känns det som. Var till badhuset häromdagen och eftersom man får ta med sig fika dit in, passade jag på och gjorde några goda citron maräng bullar som vi tog med oss. Lite lyxigt.....och så som mycket annat, inspirerad av Manuela från Passion 4 baking.

Read about it in English here!

Recept för ca 15 st bullar:

Deg:

5 dl mjöl
4 msk mjölkpulver
4 msk socker
¼ tsk salt
50 g jäst
½ dl ljummet vatten
3 stora ägg + 1 äggula
150 g smör

Fyllning:

1 sats lemoncurd. Recept på hemlagad sådan hittar du här, annars finns det att köpa färdig i matbutiker.

Maräng:

1 dl äggvitor
1/2 tsk citronsaft
2 tsk vaniljextrakt
335g socker
65 ml vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader C. Gör iordning bulldegen genom att smula jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt alla de torra ingredienserna först. Rör i ägg och smör och vispa på medelhastighet i 20 minuter. Degen kan upplevar lite lös i början, men efter 20 minuter kommer den att få en fin, elastiskt konsistens. Låt den vila under bakduk i 45 minuter. Kavla ut till en stor rektangel. Smörj på ett lager med lemoncurd (recept för hemladag sådan hittar du här) och rulla på långsidan till en rulle. Skär rullen i skivor på ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspapper innan du gräddar i mitten av ugnen i ca 10 minuter (tills de får en fin, gyllene färg)

Gör iordning marängen nu genom att blanda socker, vatten och vaniljextrakt i en kastrull. Blanda med en slev och värm upp på spisen till 120 grader C. I en separat skål, vispar du äggvitan med citrondropparna och när det börjar skumma sig, tillsätt sockerblandningen som har nu nått 120 grader på spisen, lite i taget under forsatt vispning. Efter ca 5 minuter borde du ha en fin maräng som du kan spritsa eller klicka på citron bullarna. Ställ tillbaks dessa i ugnen på hög värme i ett par minuter så att marängen får en fin färg. Toppa dessa med en klick lemoncurd när de svalnat och bara njut.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden