Favorite coffee cake

16.03.2014 13:10

Idag firade vi min älskade mammas 65-års dag och eftersom hon är en riktig kaffe älskare, har jag bakat en kaffe tårta till henne. En mycket fin kombination av smaker från choklad, jordnötter, kaffelikör och annat gott. Receptet är hämtat från Anne Kat Håskjold som var med och tävlade i andra säsongen av "Hela Norge bakar". Tårtan garnerade jag med ätbara fjärilar gjorda på guldig sockerpasta och gjutna i silikon formar från Claire Bawman. Även om jag själv inte dricker kaffe, gillar jag verkligen den smaken i bakelser och denna tårta tillhör definitivt en av mina absoluta favoriter som jag varmt rekommenderar.

Stort grattis på födelsedagen mamma!

Read about it in English here!

Lager 1 /ostmassa:

300 gram mjölkchoklad,
100 gram smör,
0,5 dl kaffe,
0,5 dl kaffelikör,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost 200 gram.

Lager 2 /karamell:

1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter

Lager 3/botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Gör så här: Börja med ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i kaffelikören. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Ha plastfolie mellan plattan och ringen på en 23 cm springform så att du har plastfolien i bottnen på formen. Häll i ostmassan och låt den stelna i kylskåpet.

Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du häller över den över ostmassan. Strö över jordnötter.

Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en ny springform av samma storlek (eller ett par cm större, då bottnen har en förmåga ibland att krympa lite). Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig. Montera till slut tårtan genom att lägga bottnen på toppen av ostmassan som nu har stelnat. Strax innan servering, ta ut kakan och lägg en varm handduk runt kakformen. Detta gör att kakringen lossnar lättare. Vänd kakan upp och ner på ett fat, så att ostmassan hamnar längst upp och dra försiktigt bort plastfolien. Garnera efter tycke och smak: kakao, bär, choklad fungerar också väldigt fint.

Som en litet tips bara: efter att ha bakat tårtan en gång till, finner jag det mycket enklare och bättre att börja med bottnen, fylla på men jordnötter, karamellen och till slut ostmassan i stället för tvärtom. På så sätt slipper man krångla med plastfolie, två formar och få dessutom en finare, blankare ytan på tårtan än det jag har på bild här.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden