Gott Nytt År 2015

01.01.2015 12:04

Årets Nyårstårta bestämde jag för att göra ganska sent dagen innan och fick bli vaniljbottnar, fylld med citronkräm och spritsat med vitchokladmousse. Har länge velat testa spritsa rosor på en tårta, och nu fick jag tillfälle att göra det. Behöver finslipa på tekniken, men kul att testa i alla fall. Hade med mig tårta till våra goda vänner Lili och Micke och det klarade sig ända fram till strax innan den skulle serveras. En välplacerad footboll träfffade den på sidan, men det gjorde inget.....den var god i alla fall. Gott Nytt År på er alla!

Read about it in English here!

Jag gör bottnarna, citronkrämen och vitchoklad moussen dagen innan tårtan skall serveras. Sätter ihop bottnarna med fyllningen och låter den vara i kylskåpet till dagen efter, då jag spacklar med smörkräm och spritsar på vitchokladmoussen.

Bottnar: tårtan på bild är gjord på en sats, fördelad på två formar på 16cm i diameter. Varje botten är delad i två, vilket ger totallt 4 lager.

Bottnarna gjorde jag på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett dricksglas (7st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 2 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvisspen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i två formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. I länken här hittar du en mycket bättre beskrivning av denna metod att göra bottnar på, hos en mycket duktig tjej som jag ofta hämtar inspiration ifrån. 

Citronkräm:

1 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk maizena eller potatismjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 citron (saft och rivet skal)

Gör så här: Blanda allt utom vaniljsocker och citron i en liten kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknar (den får inte koka). Dra kastrullen från plattan, låt svalna lite och smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och finriven skal. Låt krämen kallna i kylskåp.

Smörkräm: till att spackla tårtan med innan du spritsar tårtan med vitschokladmoussen.

150 g mjukt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl kokhett vatten

1 msk vaniljsocker

Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

När smörkrämen är färdig tar du fram den kalla fyllda tårtan som stått i kylskåp ett tag, helst över natt. Tårtan sjunker nämligen när man byggt ihop den och det vill man inte att den ska göra det efter att du pyntat den. 

Vitchokladmousse

275 grams white chocolate
5 ml cream
1 teaspoon vanilla extract
4 tbsp icing sugar

Gör så här: Värm grädden och ta av plattan direkt när det börjar koka. Häll i den hackade vit chokladen, vanilj extrakten och rör tills all choklad har smällt i det varma grädden. Häll detta i en plast skål och låt stå i kylskåpet till dagen efter (eller i minst 8 timmar). Dagen efter, tillsätter du florsocker och vispsar allt tills du får en mjuk, len mousse. Spritsa rosor, eller spackla tårtan med det.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden