Hasselnötstårta

07.11.2016 19:23

Gillar man hasselnötter, är denna tårta något som verkligen borde falla i smaken. Jag gjorde den på min pappas födelsedag igår och även om det inte syns på bilderna, är bottnarna fantastiskt saftiga med rikligt smak av nötter.

Bottnar
6 äggvitor
6 msk socker
4 msk mjöl
1 tsk bikarbonat
10 msk malda hasselnötter
Gör så här: Klä 3 formar på 18-20 cm med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa tills det att du får en blank, fin marräng. I en separat skål, blanda ihop mjöl, bikarbonat och nötter. Blanda in det i marrängen, med hjälp av en slikepott (vispa inte). Fördela smeten i de 3 formarna och grädda i mitten av ugnen på 180 grader C. Använd en sticka för att avgöra när bottnarna är klara.
Sirap
200 ml vatten
5 msk socker
vanilj essens
Gör så här: Koka upp alla ingredienserna till sirapen och låt svalna lite. Häll över några matskedar på varje botten. Gör det allt eftersom du bygger tårtan, annars kommer bottnarna att vara för mjuka för att flyta och kommer att de går sönder.
Fyllning
6 äggulor
120 g mjukt smör
120 g florsocker
vanilj essens
2 msk malda hasselnötter
Gör så här: Blanda äggulor och socker i en skål som placeras över vattenbad. Vispa oavbrutet tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och låt kallna. Vispa smöret fluffigt och tillsätt det kalla äggkrämen. Tillsätt även vaniljen och nötterna. Använd krämen som fyllning mellan bottnarna och runtom.
Glasyr
100 g mörk choklad
2 msk olja
Gör så här: Smält chokladen över vattenbad och blanda i oljan. Låt svalna lite innan du häller över det över tårtan.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden