Mandel dröm tårta

10.07.2014 10:19

Godmorgon alla! Vaknade till ännu en underbar sommar dag idag. Älskar att vara hemma i Sverige om sommarna. Utomlands kan man åka på vintern, när allt känns grått och kallt....men just det, känns väldigt avlägsen nu när man tittar ut. Det blir dock inte så mycket bakning när termometern visar över 30 grader både inom-och utomhus. Man vill liksom inte öka på det genom att sätta på ugnen också......Men fika vill jag ju ha ändå, och jag har kommit på att tidiga morgon är perfekt tid för det ändamålet.

Dagens inlägg är till Er som älskar smörkräm. En botten gjord på mandelmjöl, fylld med lite extra lyxig variant av smör/ägg kräm. Njut av både det och sommaren! Kram, Christina

Read about in English here!

Bottnen:

6 äggvitor
300 gram florsocker
350 gram mandelmjöl
1 tsk citronsaft
1 msk vaniljextrakt

Kräm:

6 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
180 gram socker
2 msk vaniljsocker
200 gram smör

Garnering: Riven choklad

Gör så här: Vispa äggvitor och tillsätt citron saft först. När du har fått en fast skum, tillsätt florsocker lite i taget samt vaniljextrakten. Fortsätt vispa tills du har en vit och fluffig maräng. Rör ner mandelmjölen och blanda i den med en slickepott. Häll över smeten i en rund bakform som du klätt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C värme. Låt kallna. Krämen gör du genom att blanda äggulor, vispgrädde, socker och vaniljsocker i en kastrull med tjock botten. Ha den på spisen på låg värme tills den tjocknar. Rör i lite då och då. När krämen har tjocknat, ta av den från plattan och låt kallna under vattenbad. När den krämen är kall, vispa upp den medan du tillsätter smör lite i taget. Fortsätt vispa i ca 5 minuter tills du får en fin kräm. Bre den över mandelbottnen och toppa med hackad choklad.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden