Mini meringue lemon cake

30.03.2014 11:50

Inte lätt att baka när ugnen strejkar....men skammen som ger sig.....det visade sig att grillfunktionen fortfarande fungerade, så jag chansade. Den blev inte helt perfekt, men en väldigt god liten marängtårta gjord på väldigt saftiga bottnar, fylld med hemmagjord lemon curd och täckt med italienskt maräng. Jag ville inte ha en normal stor tårta idag eftersom jag inte var säker på att jag skulle lyckas, men den 15cm stora formen jag använde, visade sig vara perfekt till mini tårtor. Lagom stor när man kanske bara är 4 personer. Ser lite gulligt ut också!

Read about it in English here!

Jag lägger ut receptet för en normalt stort tårta på ca 23cm i diameter. Det jag har använt till min är bara hälften. Jag låter det upp till Dig att välja storlek. Börja alltid med lemon curden eftersom den behöver en stund på sig att sätta sig. Lemon curd finns även att köpa färdigt i de flesta matbutiker.

Lemon curd:

2 tsk finrivet citronskal,
5 äggulor,
2 dl socker,
60 gram mjuk smör,
saften av en citron,
lite salt.

Gör så här: Lägg äggulor, socker och det mjuka smöret i en kastrull. Rör ihop allt väl och tillsätt citron saft. Sätt kastrullen på spisen och dra på medel värme. Rör i hela tiden annars bränns det fast. Efter några minuter börjar röran bli tjockare. Rör fortfarande i hela tiden. Det är också viktigt att den inte kokar. När lemon curden är tillräcklig tjock, häller du över det i en skål och tillsätter citronskal. Rör ihop och ställ den kallt tills vidare. Lemon curd håller sig bra i kylskåpet i minst 3 veckor.

Bottnen:

6 ägg,
2 dl socker,
2 tsk finriven citronskal,
2 tsk vanilj extrakt,
2 tsk varmt vatten,
1 dl mjöl,
1 dl maizena,
Några droppar citron saft.

Gör så här: Blanda mjöl och maizena i en skål och sätt den åt sidan så länge. Separera äggvitorna från äggulorna och börja med att röra ihop äggulor med 1 dl av sockret (hälften alltså) Vispa i ca 10 minuter (du vet att smeten är klar, när du kan skriva bokstäver med strålen av smet som hänger ifrån vispen) Tillsätt citronskal, vanilj extrakt och det varma vattnet. Vattnet gör att bottnen blir extra saftiga. Vispa vidare för några minuter till. Tillsätt mjölbladningen och rör in den med en slickepott. Lägg åt sidan nu och börja vispa äggvitorna. tillsätt resterade 1 dl socker lite i taget tills du får en fin maräng. Vänd marängen över i smeten och rör ihop det med en slickepott. Fördela smeten i två bakformar på ca 20 cm som du har lagt bakplåtspapper i bottnen av. Grädda dessa i 30 minuter på 160 grader värme. Vänd bottnarna upp och ner på bakplåtspapper efter att de gräddat färdigt. På så sätt behåller de formen bättre. Dra av pappret på toppen och låt de kalna. Om du vill ha bottnarna ännu saftigare, blanda ihop lite citron lemonad (vatten, socker och citron saft) och droppa lite med en skedd på bottnarna (4-5 matskeddar per botten).

Italiensk maräng:

6 äggvitor,
3,5 dl socker,
2 dl vatten,
1 dl citronsaft.

Gör så här: Värm upp 3 dl av sockret med vatten tills du når 120 grader. Lägg över det efteråt i en glasskål och låt det stå åt sidan medan du vispar äggvitorna i en separat skål. Tillsätt resten av sockret lite i taget och fortsätt vispa. Nu tillsätter du även det uppvärmda sockret som du har lagt åt sidan, lite i taget medan du fortfarande vispar. Tillsätt till slut citronsaften och fortsätt vispa i minst 5 minuter till, eller tills du har en fin stadig maräng.

Sätt ihop tårtan med lemon curd i mellan bottnarna och täck det hela med det italienska marängen. Ha tårtan i ugnen i ca 5 minuter på 260 grader för att få en fin färg. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden