Triss i glögg

23.12.2015 15:12

Förra året fick jag en fantastisk fin flaska med egen gjord glögg av en vän, och lovade mig själv att också prova i år. Sagt och gjort nu. Det blev 3 sorter i olika smaker som kommer att göra sig väldigt fina i "ge bort" korgarna imorgon.

LINGONGLÖGG: en smakrik glögg med ingefära som kan serveras både kall och varm.

Till ca 12 dl glögg
2 dl koncentrerad lingondricka
1 dl råsocker
2 msk riven färsk ingefära
4 limeblad
1 liter vatten
2 dl lingon
Gör så här: Koka upp limeblad, råsocker, vatten och lingondricka. Tillsätt ingefäran och på slutet även lingonen. Låt svalna och häll över i fina flaskor. Kan serveras kall eller varm.

ÄPPELGLÖGG: Görs på en bas av äppelmust och har en ton av apelsin, spetsad med lite Xanté konjak.

Till ca 11 dl glögg
1 bit färsk ingefära (ca 3cm)
2 kanelstänger
1/2 tsk kardemummakärnor
1 dl råsocker
 2 dl vatten
1 apelsin
1 liter äppelmust
1 dl Xanté konjak
Gör så här: skala och skiva ingefäran tunt. Lägg den tillsammans med kanel, kardemumma, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt det koka i några minuter. Tillsätt konjak. Skölj apelsinen och skala den. Pressa apelsinen, blanda apelsinsafen med kryddsockerlagen, äppelmust och apelsinskalet. Låt glöggen stå och dra några timmar.

VITVINGLÖGG: Mycket av smaken i den här glöggen beror på valet av vin. Nästa gång jag kommer att göra den, kommer jag att välj ha i lite saffran också för lite mer sting och färg.

1 flaska vitt vin, en torr variant
2 hela nejlikor
1-2 clementiner, beroende på storlek
1 vaniljstång
3 msk flytande honung
2 dl råsocker
Gör så här: Häll upp vinet i en kastrull och tillsätt nejlikor, clementiner i bitar, saffran och vaniljstången. (dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i vinet). Låt blandningen sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Det ska ej koka, viktigt.
Rör ner socker och honung och smaka av. Låt glöggen svalna. Sila glöggen genom en finmaskig sil så att du blir av med clementinbitar, vaniljfrön osv. Häll upp på ren flaska och förvala svalt.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden