17-maj kokos och vanilj paj

17.05.2014 16:14

Halva min familj är ju från Norge, så det kändes bara rätt att fortsätta i samma 17-maj tema idag. Ibland är faktiskt enklast bäst. En pajskal gjord på kokos, äggvita och socker, fylld med vaniljkräm och garnerad med bär och små maränger....självklart med norska flaggan som motiv. Vore tjänstefel annars :) .....Ha en fortsatt fin firande idag Norge.

Pajskal:

400gram kokos
6 äggvitor
3 dl socker

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och blanda med hjälp av en slickepott. Klä en lång panna med bakplåtspapper och tryck ut kokosmassan. Gör en liten upphöjd kant runt om som kommer att hålla vaniljkrämen på plats, och grädda i ca 45 minuter på 150 grader C, tills du får en fin gyllene färg.

Vaniljkräm:

1 liter mjölk
2 tsk vanilj extrakt
8 äggulor
1,5 dl maizena
2 dl socker

Gör så här: Värm mjölk och vanilj extrakt i en kastrull, på inte för stark värme. I en separat skål, blanda maizena, socker och äggulor. Häll över det varma mjölken och rör ihop. Ställ tillbaka krämen på spisen och för endast några minuter under ständig omrörning. Rör du i den för länge så kan det skära sig. 

Fyll pajskalet med vaniljkrämen och garnera med frukt. Jag hade även små maränger för att kunna få till det vita delen i den norska flaggan. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden