Blogg

10.01.2019 19:29

Det är inte mycket av allt jag bakar som mina barn äter, men brownie är något som alltid går hem även hos de. Här testar jag en ny recept som är täckt med en riktig smarrigt fudge täcke. Kan verkligen rekommendera det.

Botten: 

125 g smör

3 ägg

2 ¾ dl strösocker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 ½ dl vetemjöl 

Chokladfudge:

2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

4 tsk kakao

50 g smör 

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.

Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Garnera efter smak.

Botten
125 g smör
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 
Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör 
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Garnera efter smak.Botten
125 g smör
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 
Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör 
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Garnera efter smak.
01.01.2019 15:21

När man inte har en egen fungerande dator får man stå i kö länge innan jag får blogga lite :) ... Pavlova tårtan nedan bakade jag till Julaftons firande enligt vår tradition om att alltid försöka även ha en Jultårta på dessert bordet. Det blev väldigt gott med det syrliga smaken av lemon curd bland alla de söta julgodisarna. Att köpa färska frukter i december kostar dock en smärre förmögenhet, men hela högen var väl värt pengarna. Lite guldig glitter på toppen av det och tårtan blev en riktig succé. Gott nytt år på er alla! 

Maräng:

4 äggvitor

3 dl strösocker

1½ tsk majsstärkelse

Lemoncurd:

1½ gelatinblad

1½ dl pressad citronsaft

2 dl strösocker

6 ägg

250 g Smör

frukt och några blad citronmeliss till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen. Spritsa marängen till en krans, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret. Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt. Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna. Bred lemoncurd på marängbotten. Toppa med färska frukt och garnera med citronmelissblad och lite glitter (alt. florsocker)

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Lemoncurd:
1½ gelatinblad
1½ dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
6 ägg
250 g Arla® Svenskt Smör
Normalsaltat 82%
250 g Arla Köket Kesella® kvarg hallon
Kesella® kvarg hallon 5%
1 ask färska hallon, ca 125 g
florsocker
½ kruka citronmeliss
Gör så här
Maräng:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen.
Klicka eller spritsa marängen till en botten, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt.
Lemoncurd:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret.
Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt.
Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
12.12.2018 23:01

Nu är vi inne på riktigt fudge. Själv äter jag inte så mycket jugodis, men det är ändå väldigt roligt att baka....och voluntärer till att äta upp det verkar aldrig vara en bristvara. Den här receptet är väldigt enkel att göra och har man några roliga silikonformar, blir det en rolig inslag på Julbordet. 

12-14 stycken skumtomtar

2 dl socker

50 gram smör

1 dl vispgrädde

150 gram vit choklad

Gör så här : Häll alla ingredienser förutom chokladen i en kastrull. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form, eller använd silikonformar jag jag har gjort här. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.

12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
Gör så här : Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
09.12.2018 18:43

Också ett nytt recept för i år är hallontryffel. Även här tycker jag att smak och konsistens är mer av fudge, men receptet säger tryffel. i vilket fall som helst är detta en riktig kaloribomb, som allt annat julgodis..

3 dl vispgrädde

4 dl strösocker

50 gram smör

4 msk ljus sirap

125 gram färska hallon

100 gram vit choklad

några droppar röd karamellfärg

Garnering: florsocker

Gör så här: Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.

4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:42

Har nu provat 2 nya sorter tryffel också. Även om jag hellre bakar kakor i stället för godis, kan jag inte låta bli att ha några sådana också på julbordet. Första tryffel är smaksatt med saffran och i min smak, är det mer av en fudge än tryffel, men receptet säger tryffel ..... 

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

150 gram vit choklad

1 kuvert med saffran

Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.

2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:37

Idag fick jag äntligen en ledig dag som jag kunde använda till att börja julbaka lite. Det blir ganska många sorters godis och kakor varje år......en del som jag bakar varje år, men ockå en del nya recept som hamnar här på bloggen. årets första nyhet för mig här är en blandning mellan godis och spröda kakor av en mördeg som täcks med en knäckig kolasmet full med nötter. Påminner om toscakaka fast en knaprigare variant. 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g mixade nötter av valfri sort. 

Gör så här: Grovhacka nötterna för hand och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke, gärna i en matberedare.  Skär smör i kuber, blanda med de torra ingrediensern och ägget till en smulig deg. Tillsätt sedan vätskan och blanda snabbt ihop till en dGeg. platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper för att lättare kavla den lika stor som en gnsplåt. Ta bort översta bakpappret, nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 minuter. Gör uner tiden toppingen.  Blanda alla ingredienser till toppingen, förrutom nötterna, i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme. Det skall inte börja koka, utan allting skall baa smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordertligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. baka sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i önskad storlek. 

 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g nötter av valfri sort. Mixa fritt och välj bland:
valnötter, pistagé, sötmandel, pinjenötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter osv
 
Gör såhär:
Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Blanda gärna i en matberedare. Tillsätt sedan lite vätska, inte för mycket, och blanda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 min.
 
Gör under tiden toppingen. Ha koll på degen i ugnen så den inte bränns. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme, det ska inte börja koka utan allting ska bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. Baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna en stund. Skär i önskad storlek. Förvara i en kakburk i rumstemperatur, de håller sig upp till 7 dagar.
09.12.2018 18:36

Som vanligt är det barnen som bestämmer temat på vårt pepparkakshus, och i år föll lotten på ett stall. Egentligen är det lite konstigt att vi inte haft det tidigare, med tanke på att vi har en riktigt hästjej i huset. Det är också hennes hästar som fick flytta in här. Hon har närmare  100st såna hästar och önskan var att bygga ett stall som skulle rymma de alla. Ni förstår dock att jag fick vara lite mer realistiskt och dra ner antalet till bara 4 hästboxar. Sarah blev super nöjd i alla fall och nu står stallet på hennes rum. Det luktar så gott varje gång jag går in och väcker henne på morgonen.

10.09.2018 13:00

Till min älskade bror på 50-års dagen, valde jag att baka just en Cremsnit tårta, som väcker många fina barndomsminnen. Det här var en bakelse som bara en av våra gamla fastrar bakade varje gång vi besökte henne, och jag kan än idag komma ihåg hur förväntansfulla vi båda var inför varje besök. 

Grattis till dig storebror. Livet vore inte detsamma utan dig. 

Recept för 2 tårtor

4 färdigköpta smördeg och 4 gelatinblad
10 ägg
14 dl mjölk
350 g socker
150 g mjöl
4 dl vispgrädde
vaniljessens
Gör gärna i ordning vaniljkrämen dagen innan tårtorna skall sättas ihop. 

Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Blanda alla resterande ingredienser (utom smördegen så klart) i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Låt svalna en stund och tillsätt gelatinbladen som du först har kramat ur all vatten. Grädda smördegen i ugnen, en i taget. Det blev 2 lager med siffran 5 och 2 lager med siffran 0. Även resterna gräddade jag separat för att kunna garnera tårtorna med. Lägg den ena gräddade smördegen på ett fat, bre över 1/4 del vaniljkräm, lägg på ett smördeg till och sen igen vaniljkräm. Toppa med vispgrädde och avsluta med att smula lite smördegsresten över grädden. Ställ kallt tills det att den ska serveras.

10.09.2018 12:55

 

En skaldjursbuffé utan dess like blev det serverat på min brors 50-års fest. Fantastiskt fint upplagd med många av havets läkerheter som våra vänner från Ekbom Delikatesser i Kumla levererade . Gästernas reaktion på den välfyllda båten var obeskrivligt. Tack Rickard, Anders och Kristina för den fina leveransen. 

Jag passade även på att testa lite nya recept på små tilltugg till det fina skaldjursbuffén, och här kommer några av dessa recept.  

Minipajer med västerbottenost och smörfästa kantareller

Recept till ca 26 st småpajer. Du kan också köpa färdig pajdeg och använda det i stället om tiden är knapp.
3 ½ dl vetemjöl                                                   
100 g smör eller margarin                                 
1 msk olja                                                          
1 äggula                                                             
3 msk kallt vatten          
Fyllning:
150 g västerbottenost
4 ägg
250 g kesella
3 dl grädde
½ tsk salt
Garnering:
smörstekta kantareller
Gör så här:
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand.
Dela pajdegen till 26 små bollar.
Tryck ut pajdegen  i små aluminiumformar.
Riv osten. Fördela osten i botten på pajskalen. Vispa ihop ägg, kesella, grädde och kryddor.
Häll i fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200° eller tills äggstanningen
har stelnat. Garnera dem sedan med smörstekta kantareller.

Krustader med fetaostkräm, sesam och fikon 

Recept för 24st:
200 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 kruka mynta
1 förpackning små krustader
3-4 färska fikon
1 msk svarta sesamfrön
salt, peppar
Gör så här: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihopmed creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Rada upp krustaderna och klicka i röran. Tänk på att göra detta precis innan de ska ätas eftersom krustaderna blir mjuka fort. Dela varje fikon till klyftor. Toppa varje krustad med lite svarta sesamfrön, fikonklyfta och ett myntablad.

Roquefort Papillon med tranbär och pistagenötter 

Recept för ca 20st
140g Roquefort Papillon
100g cream cheese
50g pistagenötter
50g torkade tranbär
Gör så här: Mosa Roquefort med gaffel och blanda ihop ostmassan med färskosten. Ställ blandningen i frysen i 15 minuter. Hacka tranbär och pistagenötterna. Rulla ostmassan till lagom stora ostbollar som du sen rullar i nöt- och tranbärgblandningen. Håll bollarna kylda tills det är dags för servering.

Kräftstjärtar med advocado, lime och dill 

Recept för 16st
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
1 knippe dill
1/2 röd lök
1 burk kräftstjärtar i lake
salt, peppar
3 avocado
2 paket minitortillabröd
tandpetare
Gör så här: Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, skånsk senap, sambal oelek och klippt dill. Finstrimla rödlöken och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.
Häll av laken från kräftstjärtarna och tärna avocadon. Blanda ihop med resten. Klicka ut det på minitortillabrödet och rulla sedan ihop till en strut. Fäst ihop med tandpetare.

Räkspett med limesås i shotsglas

Recept för ca 20 shots
ca 300g skalade räkor
ca 20 träspett
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här: Plocka och skölj citronmelissbladen. Skölj limen. Riv skalet. Dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och -juice. Salta och peppra. Trä några räckor på varje spett. Bottna små glas med sås och ställ spetten i de.
Såsen går utmärkt att göra 1-2 dagar i förväg.

Avokado och laxrullar

Recept för ca 16st.
200g färskost
1 avokado
2 msk gräslök
2 msk citronsaft
150g skivad kallrökt lax
Gör så här: Mixa färskost, fruktköttet avokado, hackad gräslök och citronsaft. Lägg laxskivorna  så att de lappar över varandra på ett ark med plastfolie på arbetsbänken. Bred på avokadoröran och rulla samman som en rulltårta. Rulla in i plasten och lägg i kylen över natten. Skär upp i 1½ cm tjocka skivor.

19.08.2018 18:54

Att baka kakor i våffeljärn är inte så vanligt, med det går. Smeten är väldigt enkel att göra, men det tar en liten stund att grädda alla de små godigarna. De försvann också i takt med att jag gräddade. Favorit hos barnen.

150 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
Gör så här: Rör rumsvarmt margarin med strösocker. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg. Rulla degen till ca 50 små bollar. Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn. Tryck ihop och grädda i knappt en minut.

1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
Gör så här: Rör rumsvarmt margarin med strösocker. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg. Rulla degen till ca 50 små bollar- Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn. Tryck ihop och grädda i knappt en minut.
Objekt: 1 - 10 av 272
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!