Blogg

10.01.2018 19:35

Svärmors karamellpudding är min absoluta favorit. Äter det direkt från fatet ... och delar ogärna med någon annan. Receptet däremot kan jag dela här. Såååå gott.

Börja med att smälta lite socker i formen som du tänker använda till puddingen. Låt stelna lite innan du häller på puddingsmeten.
7 dl mjölk
2 msk socker
7 ägg
Gör så här: Koka ihop mjölk och socker. Låt det svalna. Vispa äggen och blanda sedan med mjölk/socker blandningen. Sila och tillsätt även lite vanijsocker.
Häll puddingsmeten i formen och grädda i ca 1-1 1/2 timme på 150 grader C, i ett vattenbad. Låt svalna helt innan du vänder formarna upp och ner på ett fat och servera. Var försiktig när du vänder på dessa, då såsen kan skvätta.

10.01.2018 19:34

 Inte så många ingredienser och inte heller så tidskrävande. Borde vara ett perfekt kombination i all Julstress. Gillar du Oreo och fudge, så leta inte lägre efter en bättre kombo.

1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)
Gör så här: Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och värm upp den på spisen (inte för stark värme - får inte koka). Bryt i ckokladen och sänk nu värmen ännu mer under ständig omrörning så att det inte ska brännas fast. Blandningen får inte bli för varm, då blit allt grynigt och separerar. Dra kastrullen från plattan lite då och då och bara rör.  När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet över natten för att stelna. Skär i mindre och förvara i kylskåpet

10.01.2018 19:32

 Dagen innan Jul fick jag för mig att jag inte hade tillräkligt med godsaker till Julbordet. Inte alls berättigad fick jag erfara, men det fick mig svänga ihop lite pannacotta också så där i sista stunden. Super gott och super sött när man gör små portioner. Såg ganska festligt ut på dessert bordet, toppade med jordgubbar och guldglitter (ättbart såklart). Kul!

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g vit eller mjölk choklad (jag valde hälften var)
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering
Gör så här: Lägg gelatingladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrappas ur) Låt koka  1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i portionsskålar och garnera efter att de stelnat i kylskåpet.

10.01.2018 19:32

 Varje år kring Jul är det alltid ett recept som blir årets snackis och i år var det inget undantag. Bounty med saffran blev årets succé och jag var bara tvungen att prova. De tog slut innan jag ens han smaka, så jag tar det som ett bra betyg.

400 gram kondenserad sötad mjölk
7 dl kokos
0,5 gram saffran (ett paket)
400 gram choklad
Gör så här: Börja med att hetta upp 2 msk av den kondenserade mjölken i mcro eller i en liten kastrull. Rör ner saffranet och rör om tills den fått en klargul färg. Rör i resterande kondenserade mjölken tillsammans med kokos och rör ihop till en krämig massa. Forma jämnstora bountygodisar av smeten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Lägg de i frysen i ca 30 minuter. Smält chokladen och doppa dina bountys där i. Lägg tillbaks de på bakplåtspapper och låt stå stelna i kylskåpet.

10.01.2018 19:31

 Pannacotta är aldrig fel. Provade att servera det tillsammans med jordgubbar och vaniljsås. Ganska enkelt att göra också..... för att få de i diagonal som jag gjorde, behövs det bara att ställa burkarna på sned under tiden pannacottan stelnar.

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g mjölk choklad
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering och vaniljsås (jag valde det färdigköpta sorten)
Gör så här: Lägg gelatingladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrappas ur) Låt koka  1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i små glas och låt stelnat i kylskåpet. Tillsätt jordgubbar i små bitar och fyll upp med vaniljsås.

10.12.2017 09:08

Älskar sesamskakor, speciellt Risentas, och har alltid tänkt att jag försöka mig på att göra egna sådana. Första försöket här blev ok, men inte 100. Smaken sitter ganska bra, men de blev lite kladdigare är de man köper. Var tvungen att packa de en och en, annars skulle jag aldrig få isär de igen. Så, kom ihåg att inte stapla de på varandra, de är lite klibbiga. 

200 gram sesamfrön (ca 4 dl)
1,4 dl flyttande honung
1 dl socker
0,5 tsk citron
olja (några droppar)
Gör så här:
Rosta fröna i en hel torr panna på medelvärme, under ständig omrörning. Viktigt att du under hela tiden rör om så de rosta jämnt och inte bränns vid. När de fått en fin gyllene färg är de klara.
Förbered 2st bakplåtspapper som du penslar med lite olja (ha inte för mycket dock).
blanda socker, honung och några droppar citronsaft i en kastrull. Värm upp på medelvärme och låt sedan sjuda tills honungen mörknar lite (5-7 minuter). blandningen skall tjockna lite och bli bubblig..
Vänd i sesamfröna och blanda allting allting väl. Häll sedan på bakplåtspappret. Akta fingrana, blandningen är kokhet. Lägg dent andra bakplåtspappret över och platta försiktigt ut massan. Kavla till önskad tjocklek. Låt svalna bara lite och  skär sedan i önskad form och storlek. Låt stelna och kallna å pappret.

10.12.2017 09:07

Det skall bakas många sorters kakor till Jul...en del mer tidskrävande än andra. Därför tycker jag att det är ganska skönt när latmasken i mig kommer fram och hittar på något vääääldigt enkelt. Så enkelt att man kan nästan inte räkna med att man har "bakat" dessa. Jag kommer i alla fall räkna med dessa på desserbordet, om de överlever fram tills dess.

4 Mars bars
90 gram smör
50 gram rice krispies
Gör så här: Smält ihop smör och Mars chokladen på svar värme. Rör till en jämn smet och tag av kastrullen från plattan. Rör i rise krispies. Fördela allt i klickar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Nu är det färdigt "bakat"

02.12.2017 10:05

Pepparkakshuset hos oss, brukar vi alltid försöka ha färdigt varje år inför första advent. Inte alltid lika lätt, och nästan varje gång blir det en kamp mot tiden för att få det färdig. I år var det ingen skillnad alls, om inte ännu värre då första försöket med huset gick inte riktigt som planerad (för att säga det lindrigt).... Tur då att det finns färdig deg på Ica som kan köpas, och bara starta om. Resultatet är ett inte så traditionell pepparkakshus, i några pastell färger, vilket är väldigt vågad för att vara mig :) .........men barnen är väldigt nöjda och det är vad allt det här handlar om.  Önskar är alla en riktig fin Första Advent!

Degen är färdigköpt från Ica. Kristyren är gjort på florsocker, vatten, ättika och pastafärg i olika färger.

02.12.2017 10:03

Då var det december igen....och vi skall på riktigt börja baka igen. Det har varit ganska sporadiskt med det under hela det här året kan jag tycka, och många har undrat vad som hänt. Renoveringar, jobbet, livet..... ja, tiden verkar ha bara fyllts med mycket annat. men nu är det snart Jul och då är vi tillbaks i köket bland alla kastruller. Innan vi ger oss in på det dock, vill jag bara dela med mig av en annan recept på en egen komponerad smarrig brownie tårta, fylld med chokladganashe och vitchoklad pannacotta. Baka och njut! Sen tar vi itu med Julen!

Lager 1: Browniebotten:
 100 gram mörk choklad
 100 gram ljus choklad
 120 gram smör
 1 3/4 dl socker
 1 3/4 dl farinsocker
 4 ägg
 1 tsk vaniljsocker
 2 1/2 dl mjöl
 en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.

Lager 2: Mjölkchokladganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.

Lager 3: Vitchoklad pannacotta:
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
250 g vit choklad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. Bryt ner chokladen i gräddmjölken och låt smälta. Låt svalna lite innan du rör ner gelatinbladen. Häll blandningen över browniebottnen och låt svalna i kyl i minst 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat. 
 

12.11.2017 21:08

Nu har vi en tonåring i huset från och med idag. Dagen firades som vanligt med familj och goda vänner, och är man många som skall samlas, tycker jag att buffé är det bästa man kan bjuda på. Mycket god mat, mycket kärlek, mycket skratt och värme; då trivs jag som bäst. Lägger ut bara ett nytt recept som jag inte har här sen tidigare, och som jag själv vill gärna göra om vid senare tillfälle. En del annat finns på bloggen redan, som pizzabullar och minipajer. Bilder han jag inte heller ta så många, då jag blev färdig med allt i ungefär samma stund som första gästerna ringde på dörren, men så här såg det ut i alla fall.  

Grattis älskade Marcus på din 13-års dag! 

         Marinerad kyckingfilé

 

Objekt: 1 - 10 av 273
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!