Blogg

19.09.2020 19:43

Återigen går jag tillbaks till mina rötter och försöker återskapa barndomsminnen. Kringlor i alla dess former var vanlig förekommande under mitt barndom, och jag älskade de alla. Många sorter var åt det hårda, salta hållet, men här kommer ett recept som en fantastiskt mjuk och lite sötare. Åt den direkt från plåten .... Recept för 12st.

5 dl mjölk (röd)

150 g socker

120 g smör

en nypa salt

40 g jäst

800 g mjöl

1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk

sesamfrön och flingsalt som topping

Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok. 

Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knådda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knådda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knådda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i det smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knådda den några sekunder. Dela nu iden i 24 lika delar och forma de till små bollar. Smörj dina fingrar och platta till två bollar i taget (lite som när man gör pizza) De blir ca 10-12cm i diameter. Vik ihop de som på en pankaka och pressa med fingrarna över den för att undvika luftbubblor. Rulla sen med fingrarna tills det att de blir ca 30cm långa. Flätta ihop de två och två och sätt ihop det till kringlor. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjälk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ungnen i ca 15 minuter på 175 grader C.

5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt som topping
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. D
13.09.2020 17:36

Alttså, nu tror jag verkligen är något på spåret här. En Tiramisu utan mascarpone, men desto mer rom och choklad istället. Behöver inte ens gräddas något. En tårta att imponera med. 

Ingredienser:
2  paket ladyfingers kex 400 g
Krämen:
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
250g smör
en nypa salt
2dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk snabbkaffe pulver
50g rom
romessens
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladenär nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska rinning, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.
Sirapen:
150g socker
350g vatten
50g rom
1 msk snabbkaffepulver
romessens
Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en katrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamell färg, men var förskitigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapet tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret. 
Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i ett fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en topping med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. 
Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppingen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish. 
Topping:
200g mörk choklad
20g olja
Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i micron(tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och gar

Ingredienser:

2  paket ladyfingers kex 400 g

Krämen:

200g mjölkchoklad

300g mörk choklad

250g smör

en nypa salt

2dl vispgrädde

2 äggulor

1 msk snabbkaffe pulver

50g rom

romessens

Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladenär nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska rinning, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.

Sirapen:

150g socker

350g vatten

50g rom

1 msk snabbkaffepulver

romessens

Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en katrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamell färg, men var förskitigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapet tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret. 

Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i ett fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en topping med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppingen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish. 

Topping:

200g mörk choklad

20g olja

Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i micron(tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och garnera efter smak och tycke. 

13.09.2020 17:34

Börjar snegla lite mer och mer på rumänska recept numera och återupptäcker smaker jag trodde var glömda för länge sedan. Amandine tårta är egentligen en bakelse som har gjorts i Rumänien så länge jag minns. Som liten, minns jag att dessa såldes på alla konditorier som små bakelser som fullständigt drypande av sirap. Jag gjorde en tårt varjant av dessa som absolut gick hem till gästerna, men som en liten note till mig själv: använd ännu mer sirap nästa gång :) .....

Recept inom kort

02.08.2020 19:08

Friskt och söt lime och citronpaj i små glas. Mycket riklig, citrus smak, så använd gärna lite mindre glas i fall du har gäster som inte är så förtjust i just sånt. Bättre att de som gillar citrus smak tar flera portioner än att det går till spilo. 

Lime- och citronkräm:

1 dl limesaft, färskpressad

1 dl citronsaft, färskpressad

3 ägg, stora

130 g socker

1 msk majsstärkelse

80 g smör

Kex smulor:

150 g havregryn kex

2 matskedar brunt socker

80 g smör, smält

Maräng:

3 äggviter

200 g socker

Gör det här: Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. 

Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. 
31.07.2020 12:02

10-års bröllopsdag idag och mannen i huset fick välja efterrätt. Ett norskt recept som består av en tunn sockerkaksbotten, täckt med choklad kräm, grädde och en maräng lock toppad med choklad och jordnötter. Super gott, men kan tyvärr inte göras helt i förväg. Vänta alltid med att lägga på locket av maräng tills strax innan serveringen ( eller samma dag i alla fall) annars blir den lite väl mjuk och seg. 

Sockerkaksbotten:

3 äggulor

1 ägg

80 g socker

2 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagsbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kallna i formen.  Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret.  

Maräng locket:

3 äggviter

180 g brunt socker

50 g mjölkchoklad

50 g jordnötter

Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. Klä en kakform med avtagsbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lyft försiktigt från formen och bakplåtspappret. 

Chokladkräm:

75 g smör

100 g mjölkchoklad

100 g florsocker

2 äggulor

Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna. 

Gräddfyllning:

3 dl vispgrädde

Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen. 

Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 ägg
80 g socker
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagsbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kalna i formen.  Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret.  
Maräng locket:
3 äggviter
180 g brunt socker
50 g mjölkchoklad
50 g jordnötter
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. klä en kakform med avtagsbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lygt försiktigt från formen och bakplåtspappret. 
Chokladkräm:
75 g smör
100 g mjölkchoklad
100 g florsocker
2 äggulor
Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna. 
Gräddfyllning:
3 dl vispgrädde
Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen. 
21.06.2020 12:19

Jag tror vi haft det finaste Midsommar någonsin i år, trots Corona tider. Vi firade med närmaste familj bara, och med bra avstånd .... men det börjar bli en vana nu. Tårtan är en favorit i repris, men en liten midsommartvist. Glad Midsommar på er alla!

Maräng bottnar (2st)

6 äggvitor

4 dl socker

6 dl rise krispies

Gör så här: Vispa äggvitora och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med ett slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.

Fyllning:

6 äggulor

1,5 dl socker

1,5 dl grädde

100 gram smör

200 gram choklad

6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)

Gör så här: Sjuda ägggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut choklad krämen på den ena maräng bottnen. Vispa grädden och bred den över choklad krämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ös på med frukt på toppen och slingra lite smält choklad över det.

Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitora och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med ett slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)
Gör så här: Sjuda ägggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut choklad krämen på den ena maräng bottnen. Vispa grädden och bred den över choklad krämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ös på med frukt på toppen och slingra lite smält choklad över det.
21.06.2020 12:18

Älskade Beckis, min brors "minsting" som blivit stor. Fasters lilla goding som ska ut och möta vuxen livet. Hoppas världen är redo för dig, för du kommer att ta alla med storm. Följ dina drömmar och var säker på att vi alltid finns här för dig om du behöver nåt. Lev livet och njut. Stort grattis Beckisen! 

Botten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver
Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 18cm med bakplåtspapper, höga kanter. Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned. Låt svalna helt och dela den i två delar.
Fyllning: Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret. Vänd ner philadelphiablandningen i grädden. Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått. Rör om tills allt är jämnt blandat. Ha fyllning mellan bottnarna och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för. Jag valde äkta blommor denna gång, i svenska flaggans färger. 

21.06.2020 12:17

Finaste Rickard som tog studenten nu. Din mamma är min bästa vän, den syster jag aldrig haft, som jag känt långt innan du kom till världen. Jag har sett dig växa upp till den fantastiska unga mannen du är idag och mina egna barn har länge trott på riktigt att ni varit kusiner. Önskar dig all gott och lycka i det vuxna livet. Kommer alltid att finnas här för dig om behovet skulle finnas. Grattis och många kramar!

Ingen recept på tårtan, då jag bara hjälpt till med dekorationen. Studentmössan har jag gjort av sockerpasta, blommorna är äkta och underdelen av tårtan är klätt i ätbar bild av olika verktyg, då studenten gick ut snickar linien :)

03.05.2020 16:53

Och från i Påskas kommer det bara en bild på min dekoration jag hade på tårtan. Påsken fick tillbringas för första gången utan gäster i dessa konstiga Corona tider, men ville endå baka nåt till oss själva. En vanlig brownie med chokladganache. Kyckingarna i sockerpasta blev dock en riktig succé hos barnen som tyckte de var hysteriskt roliga.... de håller avståndet på tårtan, har munskydd och bunkrat toa papper. Det fångar upp en liten bild av vår samhälle just nu .... Ta hand om er!

03.05.2020 16:52

Lite tips om hur man göra en vanlig rulltårta, lite roligare. Skickade med denna till dotters skola för snart ett år sen, och det verkar fortfarande pratas om den. Verkar bara som jag glömt lägga ut den här bara.... Innehållet är av vanlig morotskaka, kläd i sockerpasta. Ha det gott!

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

0,5 dl rapsolja

ca 2 dl fint rivna morötter

Fyllning:

50 gr rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

200 g kall cream cheese

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar

Objekt: 1 - 10 av 288
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!