Blogg

21.06.2020 12:19

 

21.06.2020 12:18

 

21.06.2020 12:17

 

03.05.2020 16:53

Och från i Påskas kommer det bara en bild på min dekoration jag hade på tårtan. Påsken fick tillbringas för första gången utan gäster i dessa konstiga Corona tider, men ville endå baka nåt till oss själva. En vanlig brownie med chokladganache. Kyckingarna i sockerpasta blev dock en riktig succé hos barnen som tyckte de var hysteriskt roliga.... de håller avståndet på tårtan, har munskydd och bunkrat toa papper. Det fångar upp en liten bild av vår samhälle just nu .... Ta hand om er!

03.05.2020 16:52

Lite tips om hur man göra en vanlig rulltårta, lite roligare. Skickade med denna till dotters skola för snart ett år sen, och det verkar fortfarande pratas om den. Verkar bara som jag glömt lägga ut den här bara.... Innehållet är av vanlig morotskaka, kläd i sockerpasta. Ha det gott!

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

0,5 dl rapsolja

ca 2 dl fint rivna morötter

Fyllning:

50 gr rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

200 g kall cream cheese

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar

26.12.2019 19:56

Många favoriter i repris blev det på dessert bordet i år, som Kranskaka, Choklad toppar, Mandelfingrar, Kokoskladdkaka, Tryfflar och sånt. Alla dessa finns det redan recept på här i bloggen sen tidigare och kommer därför inte att lägga nån fokus på just de. Det som är nytt dock (för mig) i år är klassiska kolasnittarna, apelsin- och ingefärssnittar, schweizwenötsbräck och pepparkaksrutor med vit choklad. De recept kommer under samlade bilden nedan. Önskar er alla en riktigt god fortsättning!

Kolasnittar

100 g smör, mjukt

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

Apelsin- och ingefärassnittar:

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk riven ingefära

1/2 ekologisk apelsin, rivet skal

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare. Blanda mjölet med ingefära, apelsinskal och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, vaniljsocker och sirap. Arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen till tre längder, lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något med handen.Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Skär längderna i sneda, cirka 2 centimeter breda, bitar medan de ännu är varma. Låt kallna på galler. Förvara i kakburk.

Schweizernötsbräck

ca 75 g hasselnötter

200 g mjölkchoklad

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat. Hacka nötterna med en vass kniv. Smält chokladen i en skål över vattenblad. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

Pepparkaksrutor med vit chokladkräm

200 g pepparkakor

100 g rumsvarmt smör

200 g vit choklad

2 dl grädde

50 g smör, skuret i små fyrkanter

2 gelatinblad

Gör så här: Smula pepparkakorna och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut smuldegen i en liten form med löstagbara kanter. Eller lägg smörpapper i en fyrkantig form och tryck i botten. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hacka chokladen och smält den försiktigt i grädden. Rör i gelatinet och smörkuberna. Ta av från värmen. Låt svalna något och häll över pepparkakssmeten i formen. Låt stå kallt i minst en timme innan du skär i små rutor med en blöt, vass kniv.

 

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
26.12.2019 19:19

Ett nytt och välkommen recept till julbordet i år var ädelostpajen med pepparkaksbotten.  Fylld med krämig ädelost och toppad med färska fikon. Det smakar verkligen Jul!

Botten

100 g smör

100 g pepparkaka

5 digestivekex

Fyllning

3 gelatinblad

300 g ädelost 30 %

2 dl crème fraiche

1 dl mjölk

Garnering

2 färska fikon

färsk mynta

Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.

Botten
100 g smör
100 g pepparkaka
5 digestivekex
Fyllning
3 gelatinblad
300 g ädelost 30 %
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Garnering
2 färska fikon
färsk mynta
Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.Botten
100 g smör
100 g pepparkaka
5 digestivekex
Fyllning
3 gelatinblad
300 g ädelost 30 %
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Garnering
2 färska fikon
färsk mynta
Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.
17.11.2019 19:17

I år fick jag för första gången välja själv tema till vårt pepparkakshus. Jag valde en japanskt pegoda, som jag fick inspiration för under vår resa till Japan tidigare i år. Dessa fantastiskt fina byggnaderna kunde man se lite överallt i Japan, i olika storlekar, färger och en otrolig variation på detaljer. Jag tror inte det finns 2 helt identiska sådana någonstans, men det de alla har gemensamt är att de alla har smalla, höga silhuetter med böjda takfot. Deras konstruktion är rotad i buddhistiska tron och är nästan oförstörbara. Vi får se om min egen byggnation kommer att hålla lika bra. Japan klättrade väldigt fort till min absoluta favorit, bland alla länder vi besökt så långt, och högsta drömmen nu är att kunna anlägga en japanskt trädgård hemma..... men först skall vi fira Jul. 

17.11.2019 19:11

När man har en 15-årig som älskar Garfield och morotskaka, kombinerar man båda till en tårta på hans födelsedag. Super kul att göra och väldigt uppskattad. Grattis älskade Marcus! 

17.11.2019 19:04

Jag ligger verkligen efter i min bloggande här, men här kommer en liten rolig grej att göra till nästa halloween....egen gjorda marmallows. Super gott och roligt när de flytter i det varma chokladen.

Objekt: 1 - 10 av 283
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!