Blogg

18.02.2018 16:12

Nu har jag återigen snubblat över en recept som klättrat upp till en favorit direkt. En söt syrlig citronkladdkaka med vit choklad ganache. Enkelt att göra och perfekt kladdig med massor av citronsmak. Någon beskrev den som lemon curd i kladdkake-format, vilket jag tycker passar väldigt bra in här. Ganache toppningen är också den perfekta komplementen till det syrliga kladdkakan. Ganachen är så otroligt tacksam att göra och dekorera med. Man behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet, är den redo att spritsa eller bara bre på den på din kaka.

Chokladganache: Börja gärna med att göra ganachen, då den behöver minst ett par timmar i kylskåpet innan man kan spritsa den på kakan.

200 vit choklad
1 dl vispgrädde
Gör så här: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är påväg att börja koka. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.

Citronkladdkaka:

150 g  smör
3 citroner (skal och saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Spritsa ganachen över den. Bäst att servera är dagen efter.

18.02.2018 16:10

Här tror jag mig ha hittat en chokladbotten som jag kommer att använda flera gånger i framtiden. Saftigare och tyngre på en och samma gång. Det gillar jag. Provade också en mascarpone kräm som visade sig vara ett perfekt kombo till chokladsmaken i bottnarna. Fick ingen bra bild på tårtbiten, då jag hade tårtan med mig som present till ett värdpar som vi var på middag hos, (man vill inte direkt ta fram kameran med en jätte obiektiv och börja phota mitt i middagen.....) men om jag känner mig rätt så kommer det inte att dröja länge innan jag kommer att baka den igen.

Chokladkaka:
4 ägg
350 g socker
200 g smör
3 msk kakao
200 g mjöl
1 tsk vaniljssocker
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Smält smöret och tillsätt kakaopulvret i det. Rör ihop och häll över äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och häll de över i smeten. Häll smeten i en rund form (26 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i botten. Grädda i mitten av ugnen vid 175 ° C i ca. 30 minuter. Kyl tårtan i formen innan du tar den ur formen och dela den i två bottnar.

Mascarpone creme:
750 g mascarpone
150 g florsocker
3 tsk vanilj socker
Gör så här: Krämen är väldigt enkel att göra genom att bara röra ihop alla ingredienser.

Sätt ihop tårtan genom att fylla med krämen både i mellan bottnarna och runt om. Garnera med karamellsås som är ett måste ihop med marcarpone krämen.

10.01.2018 19:35

Svärmors karamellpudding är min absoluta favorit. Äter det direkt från fatet ... och delar ogärna med någon annan. Receptet däremot kan jag dela här. Såååå gott.

Börja med att smälta lite socker i formen som du tänker använda till puddingen. Låt stelna lite innan du häller på puddingsmeten.
7 dl mjölk
2 msk socker
7 ägg
Gör så här: Koka ihop mjölk och socker. Låt det svalna. Vispa äggen och blanda sedan med mjölk/socker blandningen. Sila och tillsätt även lite vanijsocker.
Häll puddingsmeten i formen och grädda i ca 1-1 1/2 timme på 150 grader C, i ett vattenbad. Låt svalna helt innan du vänder formarna upp och ner på ett fat och servera. Var försiktig när du vänder på dessa, då såsen kan skvätta.

10.01.2018 19:34

 Inte så många ingredienser och inte heller så tidskrävande. Borde vara ett perfekt kombination i all Julstress. Gillar du Oreo och fudge, så leta inte lägre efter en bättre kombo.

1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)
Gör så här: Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och värm upp den på spisen (inte för stark värme - får inte koka). Bryt i ckokladen och sänk nu värmen ännu mer under ständig omrörning så att det inte ska brännas fast. Blandningen får inte bli för varm, då blit allt grynigt och separerar. Dra kastrullen från plattan lite då och då och bara rör.  När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet över natten för att stelna. Skär i mindre och förvara i kylskåpet

10.01.2018 19:32

 Dagen innan Jul fick jag för mig att jag inte hade tillräkligt med godsaker till Julbordet. Inte alls berättigad fick jag erfara, men det fick mig svänga ihop lite pannacotta också så där i sista stunden. Super gott och super sött när man gör små portioner. Såg ganska festligt ut på dessert bordet, toppade med jordgubbar och guldglitter (ättbart såklart). Kul!

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g vit eller mjölk choklad (jag valde hälften var)
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering
Gör så här: Lägg gelatingladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrappas ur) Låt koka  1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i portionsskålar och garnera efter att de stelnat i kylskåpet.

10.01.2018 19:32

 Varje år kring Jul är det alltid ett recept som blir årets snackis och i år var det inget undantag. Bounty med saffran blev årets succé och jag var bara tvungen att prova. De tog slut innan jag ens han smaka, så jag tar det som ett bra betyg.

400 gram kondenserad sötad mjölk
7 dl kokos
0,5 gram saffran (ett paket)
400 gram choklad
Gör så här: Börja med att hetta upp 2 msk av den kondenserade mjölken i mcro eller i en liten kastrull. Rör ner saffranet och rör om tills den fått en klargul färg. Rör i resterande kondenserade mjölken tillsammans med kokos och rör ihop till en krämig massa. Forma jämnstora bountygodisar av smeten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Lägg de i frysen i ca 30 minuter. Smält chokladen och doppa dina bountys där i. Lägg tillbaks de på bakplåtspapper och låt stå stelna i kylskåpet.

10.01.2018 19:31

 Pannacotta är aldrig fel. Provade att servera det tillsammans med jordgubbar och vaniljsås. Ganska enkelt att göra också..... för att få de i diagonal som jag gjorde, behövs det bara att ställa burkarna på sned under tiden pannacottan stelnar.

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g mjölk choklad
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering och vaniljsås (jag valde det färdigköpta sorten)
Gör så här: Lägg gelatingladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrappas ur) Låt koka  1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i små glas och låt stelnat i kylskåpet. Tillsätt jordgubbar i små bitar och fyll upp med vaniljsås.

10.12.2017 09:07

Det skall bakas många sorters kakor till Jul...en del mer tidskrävande än andra. Därför tycker jag att det är ganska skönt när latmasken i mig kommer fram och hittar på något vääääldigt enkelt. Så enkelt att man kan nästan inte räkna med att man har "bakat" dessa. Jag kommer i alla fall räkna med dessa på desserbordet, om de överlever fram tills dess.

4 Mars bars
90 gram smör
50 gram rice krispies
Gör så här: Smält ihop smör och Mars chokladen på svar värme. Rör till en jämn smet och tag av kastrullen från plattan. Rör i rise krispies. Fördela allt i klickar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Nu är det färdigt "bakat"

02.12.2017 10:05

Pepparkakshuset hos oss, brukar vi alltid försöka ha färdigt varje år inför första advent. Inte alltid lika lätt, och nästan varje gång blir det en kamp mot tiden för att få det färdig. I år var det ingen skillnad alls, om inte ännu värre då första försöket med huset gick inte riktigt som planerad (för att säga det lindrigt).... Tur då att det finns färdig deg på Ica som kan köpas, och bara starta om. Resultatet är ett inte så traditionell pepparkakshus, i några pastell färger, vilket är väldigt vågad för att vara mig :) .........men barnen är väldigt nöjda och det är vad allt det här handlar om.  Önskar är alla en riktig fin Första Advent!

Degen är färdigköpt från Ica. Kristyren är gjort på florsocker, vatten, ättika och pastafärg i olika färger.

02.12.2017 10:03

Då var det december igen....och vi skall på riktigt börja baka igen. Det har varit ganska sporadiskt med det under hela det här året kan jag tycka, och många har undrat vad som hänt. Renoveringar, jobbet, livet..... ja, tiden verkar ha bara fyllts med mycket annat. men nu är det snart Jul och då är vi tillbaks i köket bland alla kastruller. Innan vi ger oss in på det dock, vill jag bara dela med mig av en annan recept på en egen komponerad smarrig brownie tårta, fylld med chokladganashe och vitchoklad pannacotta. Baka och njut! Sen tar vi itu med Julen!

Lager 1: Browniebotten:
 100 gram mörk choklad
 100 gram ljus choklad
 120 gram smör
 1 3/4 dl socker
 1 3/4 dl farinsocker
 4 ägg
 1 tsk vaniljsocker
 2 1/2 dl mjöl
 en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.

Lager 2: Mjölkchokladganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.

Lager 3: Vitchoklad pannacotta:
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
250 g vit choklad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. Bryt ner chokladen i gräddmjölken och låt smälta. Låt svalna lite innan du rör ner gelatinbladen. Häll blandningen över browniebottnen och låt svalna i kyl i minst 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat. 
 

Objekt: 1 - 10 av 274
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!