Blogg

26.12.2019 19:56

Många favoriter i repris blev det på dessert bordet i år, som Kranskaka, Choklad toppar, Mandelfingrar, Kokoskladdkaka, Tryfflar och sånt. Alla dessa finns det redan recept på här i bloggen sen tidigare och kommer därför inte att lägga nån fokus på just de. Det som är nytt dock (för mig) i år är klassiska kolasnittarna, apelsin- och ingefärssnittar, schweizwenötsbräck och pepparkaksrutor med vit choklad. De recept kommer under samlade bilden nedan. Önskar er alla en riktigt god fortsättning!

Kolasnittar

100 g smör, mjukt

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

Apelsin- och ingefärassnittar:

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk riven ingefära

1/2 ekologisk apelsin, rivet skal

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare. Blanda mjölet med ingefära, apelsinskal och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, vaniljsocker och sirap. Arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen till tre längder, lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något med handen.Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Skär längderna i sneda, cirka 2 centimeter breda, bitar medan de ännu är varma. Låt kallna på galler. Förvara i kakburk.

Schweizernötsbräck

ca 75 g hasselnötter

200 g mjölkchoklad

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat. Hacka nötterna med en vass kniv. Smält chokladen i en skål över vattenblad. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

Pepparkaksrutor med vit chokladkräm

200 g pepparkakor

100 g rumsvarmt smör

200 g vit choklad

2 dl grädde

50 g smör, skuret i små fyrkanter

2 gelatinblad

Gör så här: Smula pepparkakorna och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut smuldegen i en liten form med löstagbara kanter. Eller lägg smörpapper i en fyrkantig form och tryck i botten. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hacka chokladen och smält den försiktigt i grädden. Rör i gelatinet och smörkuberna. Ta av från värmen. Låt svalna något och häll över pepparkakssmeten i formen. Låt stå kallt i minst en timme innan du skär i små rutor med en blöt, vass kniv.

 

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
26.12.2019 19:19

Ett nytt och välkommen recept till julbordet i år var ädelostpajen med pepparkaksbotten.  Fylld med krämig ädelost och toppad med färska fikon. Det smakar verkligen Jul!

Botten

100 g smör

100 g pepparkaka

5 digestivekex

Fyllning

3 gelatinblad

300 g ädelost 30 %

2 dl crème fraiche

1 dl mjölk

Garnering

2 färska fikon

färsk mynta

Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.

Botten
100 g smör
100 g pepparkaka
5 digestivekex
Fyllning
3 gelatinblad
300 g ädelost 30 %
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Garnering
2 färska fikon
färsk mynta
Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.Botten
100 g smör
100 g pepparkaka
5 digestivekex
Fyllning
3 gelatinblad
300 g ädelost 30 %
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Garnering
2 färska fikon
färsk mynta
Gör så här: Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekexen i matberedare. Blanda smulorna med smöret. Fördela mixen i en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa ost och crème fraiche. Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinmjölken i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten. Ställ pajen kallt minst 3 timmar för att stelna. Garnera med tunna klyftor färska fikon och myntablad.
17.11.2019 19:17

I år fick jag för första gången välja själv tema till vårt pepparkakshus. Jag valde en japanskt pegoda, som jag fick inspiration för under vår resa till Japan tidigare i år. Dessa fantastiskt fina byggnaderna kunde man se lite överallt i Japan, i olika storlekar, färger och en otrolig variation på detaljer. Jag tror inte det finns 2 helt identiska sådana någonstans, men det de alla har gemensamt är att de alla har smalla, höga silhuetter med böjda takfot. Deras konstruktion är rotad i buddhistiska tron och är nästan oförstörbara. Vi får se om min egen byggnation kommer att hålla lika bra. Japan klättrade väldigt fort till min absoluta favorit, bland alla länder vi besökt så långt, och högsta drömmen nu är att kunna anlägga en japanskt trädgård hemma..... men först skall vi fira Jul. 

17.11.2019 19:11

När man har en 15-årig som älskar Garfield och morotskaka, kombinerar man båda till en tårta på hans födelsedag. Super kul att göra och väldigt uppskattad. Grattis älskade Marcus! 

17.11.2019 19:04

Jag ligger verkligen efter i min bloggande här, men här kommer en liten rolig grej att göra till nästa halloween....egen gjorda marmallows. Super gott och roligt när de flytter i det varma chokladen.

02.09.2019 19:37

Morotskaka är det jag kanske bakar mest av här hemma. Använder ofta den till tematårtor, då man kan bygga ganska bra med den på höjden. Idag snubblade jag dock över ett nytt recept på det, i form av en rulltårta. Genialiskt. Gräddas dessutom på endast 5 minuter. 

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

0,5 dl rapsolja

ca 2 dl fint rivna morötter

Fyllning:

50 gr rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

200 g kall cream cheese

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall cream cheese
 
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet.
Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret.
Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad.
Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt.
 
Vispa smöret i ca 2-3 minuter.
Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till.
Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte.
Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. 
Pudra med florsocker om du vill.
 
Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.
 
02.08.2019 21:05

Nu är det barnen som tipsat om att kunna göra vattenmelon gelé direkt i skalet, vilket blev väldigt effektfullt tycker jag. Själv gillar jag inte gelé, men för de som gör det, är detta ett roligare sätt att servera det på. Jag tog dock den minsta mellonen jag kunde hitta, ca 12cm i diameter bara, vilket ger ganska mycke gelé ändå.

4 dl vattenmelonjuice

sockerlag 

1 msk gelatinpulver per 4 dl juice

röd karamellfärg

(kom ihåg att en sats är 4dl vätska + 1 msk gelatinpulver - behöver du mer vätska, gör du fler satser)

Gör så här: Dela melonen i 2 halvor. Gröpa ur all fruktkött och mät efteråt hur många dl vätska som halvorna rymmer, för att veta hur mycket juice du behöver göra. Gör vattenmelonjuice genom att mixa fruktkött från vattenmelon med en stavmixer och sedan sila den. Tillsätt sockerlag för att uppnå de antal dl du behöver. Tillsätt lite röd karamellfärg för att få och rödare gelé. Rör ut gelatinpulvret i en halv deciliter av fruktjuicen och ställ att stelna. Värm resten av juicen i en kastrull under omrörning. När juicen är varm - rör ner gelatinet och rör tills det löser sig i den varma juicen. Häll i mellonhalvorna och ställ att stelna i kylskåp. 

4 dl vattenmelonjuice
sockerlag 
1 msk gelatinpulver per 4 dl juice
röd karamellfärg
(kom ihåg att en sats är 4dl vätska + 1 msk gelatinpulver - behöver du mer vätska, gör du fler satser)
Gör så här: Dela melonen i 2 halvor. Gröpa ur all fruktkött och mät efteråt hur många dl vätska som halvorna rymmer, för att veta hur mycket juice du behöver göra. Gör vattenmelonjuice genom att mixa fruktkött från vattenmelon med en stavmixer och sedan sila den. Tillsätt sockerlag för att uppnå de antal dl du behöver. Tillsätt lite röd karamellfärg för att få och rödare gelé. Rör ut gelatinpulvret i en halv deciliter av fruktjuicen och ställ att stelna. Värm resten av juicen i en kastrull under omrörning. När juicen är varm - rör ner gelatinet och rör tills det löser sig i den varma juicen. Häll i mellonhalvorna och ställ att stelna i kylskåp. 
10.06.2019 21:59

Nu när min son skulle konfirmeras, fick jag lite huvudbry när jag insåg att jag var tvungen att hitta på något att bjuda på, som gick att laga dagarna innan, som var lätt att ta fram när hela sällskapet skulle komma hem från kyrkan. Valet föll på marinerad oxfilé,  fläskfilé och kyckling, samt några olika sallader. Hela buffén består av  kalla rätter, men väldigt gott  och perfekt till stora sällskap.

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)

1 msk smör till stekning

1 msk olja till stekning

Marinad 1

2 msk sojasås

1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)

1/2 tsk salt

2 msk olja

1 tsk socker

Marinad 2

1/2 dl vitvinsvinäger

2 msk vatten

1 dl olivolja

1 tsk salt

1 tsk socker

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor

1 kruka finhackad persilja

Gör så här: Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt. Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

Marinerad kyckingfilé
 
2 kg kycklingfilé
grillkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Ta ut och låt kallna. Detta kan även förbereras dagen innan servering.
Marinaden:
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 pkt djupfrysta örtkryddor provencale eller koriander
1 dl klippt gräslök
2 pressade vitlökskryftor
1 citron, rivet skal och safteMarinerad kyckingfil2 kg kycklingfilé

Marinerad kycklingfilé

2 kg kycklingfilé

grillkrydda

1,5 dl olivolja

4 msk sweet chilisås

2 tsk salt

1 paket djupfrysta franska örter

1 dl klippt gräslök

2 hackade vitlöksklyftor

1 citron, rivet skal och saften

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

Balsamicomarinerad fläskfilé

1 1/2 kg fläskfilé

2 pressade vitlöksklyftor

Salt och svartpeppar

2 msk olivolja

1 dl olivolja

3 msk balsamvinäger

3 msk kinesisk soja

1 finhackad röd chilipeppar

1 dl strimlade färska basilikablad

Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 minuter, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.

Mellonsallad med fetaost och oliver

200 g svarta eller gröna oliver

2 msk olivolja

1/2 vattenmelon, i bitar

200 g fetaost, i bitar

1 liten röd lök, i tunna strimlor

2 msk rödvinsvinäger, eller

1 citron, pressad saft

1 kruka basilika, plockade blad

2 krm salt

3 krm svartpeppar

Gör så här: Lägg oliverna i oljan. Blanda melon, fetaost och lök. Tillsätt oliverna och ringla över resten av oljan och vinägern, samt strö över basilikan. Salta och peppra.

Matig sallad med halloumi och jordgubbar

1 påse blandsallad

gurka

cocktailtomater

paprika

rädisor

sugar snaps

halloumi

smör

jordgubbar

solroskärnor

svartpeppar

crema di balsamico

Gör så här: Hacka grönsakerna. Lägg salladen på fint fat och fördela grönsakerna över. Skiva halloumin och stek i smör. Låt svalna. Riv osten i botar och fördela över. Skiva jordgubbar och på med dem. På med solroskärnor och vrid några varv med pepparkvarnen. Ringla crema di balsamico över.

 

30.01.2019 19:17

En ny kombination av olika tårtor jag bakat tidigare. Har velat testa det länge, men sparat idén till något speciellt tillfälle. Igår fick vi vänner på besök från The Country Down Under, Australien...och tyckte var ett bra tillfälle att bjuda på denna tårta. En chokladbotten, fylld med vitchokladmousse och toppad med mirror glaze i ombre nyanser av röd till lila. Valde att göra den i en brödform med lite vågit botten, vilken gav en ganska fin effekt på tårtan när man vände den upp och ner. Receptet räcker till 2 tårtor.

Botten:

200 gram smör,

4 ägg,

5 dl socker,

2 tsk vaniljsocker,

2 krm salt,

1 dl kakao,

3 dl vetemjöl,

Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.

Vit chokladmousse

4 Gelatinblad

1 1/4 + 7 dl Grädde

300 g Hackad Vit choklad

2/3 dl Socker

1 msk Vatten

4 st Äggulor

Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader. Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden. Häll den vita chokladmoussen i en brödform. Fyll inte i formen ända upp till kanterna, utan spara ca 0,5cm för att få plats med chokladbottnen också. Tryck ner bottnen övanpå moussen och det gör inget om moussen pyser lite över på kanterna. Torka överflödigt mouse och ställ formen i frysen i minst 4 timmar. När du tar ut den sen, kommer du att vända på formen så bottnen hamnar ner och moussen upp.

Glaze

10 g gelatinpulver

60 g kall vatten

150 g glycos

150 g Socker

75 g kall vatten

150 g Kondenserad mjölk

150 g Vit choklad

Röd/Rosa färg, lila färg och några droppar med metallic rosa färg

Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader . Lägg allt utom färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i en fin nätsil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Dela smeten i 2 behållare. Färga den ena röd/rosa och den andra lila. Jag hade några droppar med metallic rosa i den lila smeten. Blanda INTE, utan häll bara över den ena smeten över den andra och sen över den frysta tårtan. 

Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
 
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
 
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.
19.01.2019 19:04

Vet inte riktigt vem som uppfann denna recept, men tittar man nätet, är det ganska många bagare där ute som gjort det före mig. Kombinationen mördeg, kola och ckoklad är oslagbart, och jag kan varmt rekomendera det. Trevlig helg alla!

Mördegskaka:

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

eventuellt 1 msk vatten

Kola fyllning:

2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g

2 msk mjölk 3%

Topping:

200 g mjölkchoklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.

Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.

Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
Objekt: 1 - 10 av 278
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!