Blogg

02.05.2021 10:21

Dagen till äran, fick jag välja helt själv efterrätt. Grattis till mig ! :) 

 

03.04.2021 09:06

Fortsätter min Påsk resa med rumäsnkta recept i år. Ett typiskt söttbröd, fylld med vaniljkvargkräm. Det åt vi alltid till Påsk när jag var liten. Den gjordes även i olika andra varianter till olika högtider. Det som är viktigt här är att dagen innan man har tänkt baka denna, skall man lägga vaniljkvargen i kaffefilter över natten, för att få ut så mycket vatten som möjligt innan användning. Man kan också blanda russin i krämen om man önskar (jag valde bort de dock). Recept fr Jamila Cuisine.

Degen: OBS! Mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. 

500 g mjöl

250 ml mjölk (fingervarm)

120 g strösocker

50 g smör (smält)

50 ml olja

2 äggulor

25g jäst

riven skal av en citron

vaniljsocker

lite salt

Fyllnad:

400 g vaniljkvarg (vilktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)

100 g russin (jag valde bort dessa)

2-3 msk socker

3 msk manna gryn

2 msk vaniljsocker

2 ägg

riven skal av en citron

Gör så här: Börja med att blanda sockret med det fingervarma mjölken. Blanda med ett sked tills det att sockret är upplöst och lägg åt sidan. Smula jästen i en skål och häll över lite av mjölkblandningen för att kunna lösa upp det. Sikta över mjölet (viktigt att göra det för att få en luftigare konsistens på brödet). Lägg till äggulor, citronskal och vaniljsocker. Börja blanda försiktigt på lägre hastighet i matberedaren. Fyll på med mjölkblandningen lite i taget och fortsätt blanda i några minuter efteråt. Degen skall vara ganska mjuk, den skall inte släppa helt från kanterna från skålen, men nästan. Skulle den ha blivit för fast, är det bara att tillsätta lite mer mjölk. Tillsätt nu saltet och sen lite i taget, oljan som du först blandat med det smälta smöret. Det tar ca 15 minuter för att få in all olja och smör, och nu har vi en ännu mjukare och lite klibbigare deg. Låt jäsa under duk i ca en timme. Gör under tiden vaniljkvarg krämen gesom att bara blanda ihop alla ingredienser till det. När timmen har gått och degen har jäst färdigt, ta ut och dela den i 2 delar. Klä en bakform med bakplåtspapper och tryck ner ena halva degen så det täcker hela bottnen. Nagga med en gaffel därefter. Den andra delen av degen delar du i 3, rullar ut och gör en lång fläta av det som skall räcka till att gå runt i formen övanpå det naggade delen, längst kanten. I mitten av den häller du i krämen, penslar den med ägg och strö på lite strösocker. Grädda kakan i ca 45 minuter i 165-170 grader, 

Degen:
500 g mjöl
250 ml mjölk (fingervarm)
120 g strösocker
50 g smör (smält)
50 ml olja
2 äggulor
25g jäst
riven skal av en citron
vaniljsocker
lite salt
Fyllnad:
400 g vaniljkvarg (vilktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)
100 g russin (jag valde bort dessa)
2-3 msk socker
3 msk manna gryn
2 msk vaniljsocker
2 ägg
riven skal av en citronDegen:
500 g mjöl
250 ml mjölk (fingervarm)
120 g strösocker
50 g smör (smält)
50 ml olja
2 äggulor
25g jäst
riven skal av en citron
vaniljsocker
lite salt
Fyllnad:
400 g vaniljkvarg (vilktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)
100 g russin (jag valde bort dessa)
2-3 msk socker
3 msk manna gryn
2 msk vaniljsocker
2 ägg
riven skal av en citron
03.04.2021 09:03

 

Ingen ville måla ägg med mig i år, så jag passade på att testa något jag funderat på ett tag: att göra decoupage på ägg. Självklart använde jag inte lim, utan äggvita, som fungerar minst lika bra. Det är bara att hitta några fina servetter och klistra de på äggen til Påsk. Bakade också en brödkorg till de, som man skulle kunna göra av vilken bröddeg som helst. Jag valde en krigel aktig variant till min. Glad Påsk på er!

5 dl mjölk (röd)

150 g socker

120 g smör

en nypa salt

40 g jäst

800 g mjöl

1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk

sesamfrön och flingsalt som topping

Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok. 

Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knådda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knådda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knådda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i det smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knådda den några sekunder. Rulla nu ringar i olika storlekar av degen, eller fläta det för att forma korgen. Smörj dina fingrar om det klibbar sig. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjölk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ungnen i ca 15 minuter på 175 grader C

28.03.2021 20:50

Mucenici är en rumänsk tradition som man alltid bakar den 9:e mars. De kan göras på 2 olika sätt, beroende lite på vart i landet man befinner sig.. Jag valde att göra det gräddade sorten, som är en lite sötare bulldeg, med honung och valnötter. Den andra sorten är som små pastabitar som man kokar istället, i smaksatt vatten med citronskal, kanel, socker och valnötter. Det tar fram barndomsminnen. Recept fr Jamila Cuisine

Degen:

450 ml mjölk

125 g socker

50 ml olja

3 ägg

50 g jäst

2 msk vaniljsocker

1 kg mjöl

vaniljessens

rivet skal av en citron

Topping:

200 g honung

200 g valnötter

Gör så här: Smula jästen i en skål. Värm mjölken till fingervarmt och tillsätt lite av det över jästen för att lösa upp det. Tillsätt mjöl, ägg, socker, citronskal, vaniljsocker och essens. Börja blanda försiktigt på lägre hastighet i matberedaren. Fyll på med mjölken lite i taget och fortsätt blanda i några minuter efteråt. Degen skall vara ganska mjuk, den skall inte släppa helt från kanterna från skålen, men nästan. Tillsätt nu oljan lite i taget. Det tar ca 10 minuter för att få in all olja, och nu har vi en ännu mjukare och lite klibbigare deg. Låt jäsa under duk i ca en timme. Ta ut degen på ett mjölad bord, knådda lite för hand och dela i mindre bitar (som ett näve i storlek) Forma de som lussebullar eller som åttor och låt de jäsa igen på plåt i ca 15 minuter Pänsla med ägg blandat med lite mjölk och grädda i ca 25 minuter (beroende på hur stora de är) på 175 grader. 

Pänsla med honung och strö på hackade valnötter strax innan servering. 

Degen:
450 ml mjölk
125 g socker
50 ml olja
3 ägg
50 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 kg mjöl
vaniljessens
rivet skal av en citron
Topping:
200 g honung
200 g valnötter
19.01.2021 07:15

Vi har blivit helt beroende av detta vitlöks"bröd" här hemma. Jag har gjort det flera helger på rad nu och de försvinner direkt från plåten. Enkla att göra, få ingredinser och doften av de väcker även de mest trötta tonåringar ur sängen kan jag säga .... Receptet nedan är för ca 30st.

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
9–10 dl vetemjöl

Garnering:
0,5 dl smält smör
4 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i någon minut. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Dela degen i ca 30 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

27.12.2020 11:41

Mer tips på vad man göra med rester från Julbordet. Dessa små mumsbitar har snabbt klättrat till en personlig favorit nu. Kommer definitivt att laga de vid flera tillfällen än bara Jul. 


Pajdeg:

75 g smör

2.5 dl vetemjöl

1 krm salt

0.75 dl kesella

minimuffinsform (med 24st små) 

Fyllning:

3 st ägg

2 dl vispgrädde

2 msk julsenap grov

2 tsk flytande honung

3 msk hackad dill

3 msk hackad gräslök

2 krm salt

1 krm nymald peppar

1 dl riven ost

Topping:

lax ca 200 g gravad i skivor

Gör så här: Börja med pajdegen genom att arbeta ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Gör under tiden fyllning: vispa ihop ägg, grädde, senap, honung, dill, gräslök, salt och peppar. Fördela osten i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt kallna. Vid servering, dela laxskivorna på längden och toppa tarteletterna med en liten laxros.

Pajdeg:
75 g smör
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 dl kesella
minimuffinsform (med 24st små) 
Fyllning:
3 st ägg
2 dl vispgrädde
2 msk julsenap grov
2 tsk flytande honung
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 krm salt
1 krm nymald peppar
1 dl riven ost
Topping:
lax ca 200 g gravad i skivorPajdeg:
75 g smör
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 dl kesella
minimuffinsform (med 24st små) 
Fyllning:
3 st ägg
2 dl vispgrädde
2 msk julsenap grov
2 tsk flytande honung
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 krm salt
1 krm nymald peppar
1 dl riven ost
Topping:
lax ca 200 g gravad i skivor
27.12.2020 10:53

God fortsättning alla! Nu när Julen börjar lägga sig, sitter man ofta med massa rester från Julbordet, som man inte alltid är sugen på att äta av flera dagar i rad. Det går dock att omvandla dessa i nya rätter. Här kommer tips på vad man kan använda rester från julskinka till (förutom alla pastarätter och gratänger man brukar göra med det)

Skal:

2 1/2 dl vetemjöl,

75 gram smör,

3/4 dl Kesella Mager kvarg

Fyllning:

100 gram strimlad julskinka,

200 gram champinjoner,

3 ägg,

2 dl vispgrädde,

1 dl mjölk,

1/2 tsk salt,

1 krm svartpapper,

2 dl riven ost

Gör så här: Arbeta ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små pajformar ( eller muffinsformar, ca 12 stycken). Ställ in formarna i kylskåpet och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs champinjonerna och även julskinkan på slutet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk,  salt, papper och ost. Fördela kassler och champinjoner i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera pajerna ljumma.

Fyllning:
100 gram grytor,
200 gram svamp,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 gräddsvart papper,
2 dl riven ost
Gör enligt följande: Hacka ihop mjöl och smör till en granulär massa. Tillsätt Kesella och arbeta degen snabbt tillsammans. Pressa degen i små pajformar (eller muffinsformar, cirka 16 bitar). Sätt formarna i kylskåpet och låt vila i cirka 30 minuter. Ställ in ugnen på 225 grader. Hacka grytor och stek svampen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela grytor och svamp i pajskorpan. Häll över äggstansen. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera med ljumma pajerFyllning. 

 

:

 

100 gram grytor,
200 gram svamp,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 gräddsvart papper,
2 dl riven ost
Gör enligt följande: Hacka ihop mjöl och smör till en granulär massa. Tillsätt Kesella och arbeta degen snabbt tillsammans. Pressa degen i små pajformar (eller muffinsformar, cirka 16 bitar). Sätt formarna i kylskåpet och låt vila i cirka 30 minuter. Ställ in ugnen på 225 grader. Hacka grytor och stek svampen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela grytor och svamp i pajskorpan. Häll över äggstansen. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera med ljumma pajer
15.12.2020 06:33

Lussebullar gör man på flera olika sätt även om alla recept är ganska lika varandra. I år gjorde jag misstaget att vänta in i det sista med att köpa kesella och när jag skulle till slut göra det, var det slut i hela stan. Då får man tänka om om man vill ha några lussebullar till Lucia. Här kommer 2 recept på det jag gjort i stället. Den ena i långpanna, helt utan kesella, den andra mer traditionell, där jag bytt ut kesellan mot creme fraiche. 

Recept 1: Lussebulle i långpanna
50g färsk jäst
5 dl mjölk 
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden.
Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.

Recept 1: Lussebulle i långpanna

50g färsk jäst

5 dl mjölk 

120 g smör

2 paket saffran

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

Ca 12-13 dl vetemjöl special

Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden. Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.

Recept 2: Lussebullear med creme fraiche

2  kuvert saffran (sammanlagt 1 g)

2 dl socker

150 g smör

4 dl mjölk

50 g jäst

2  dl  créme fraiche

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 14 dl vetemjöl

Garnering:

1 dl strösocker

1 dl kokande vatten

strösocker

Gör så här: Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det. Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspadet. Häll på resten av spadet, resten av sockret, crème fraichen, saltet och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt). Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord. Dela i mindre bitar (jag fick ut 32 bullar på min deg) och rulla till lussebullar. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter. Blanda strösocker och kokande vatten till en sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen. Doppa bullarna i strösocker eller strö socker över dem.

15.12.2020 06:32

Focaccia bröd är både lätt att baka och väldigt gott. Här kommer en variant som är lite mer julpyntad, men den biten kan variera hur man än vill. Det jag skall komma ihåg till nästa gång är att kanske inte ha så mycket "pynt" på, för brödet grädades inte riktigt lika bra där under. Lite gläsare gran nästa år blir det.  Man lär sig något nytt varje gång. Ha det gott alla. 

25 g jäst [0,5 förp]

3 dl vatten, ljummet

0,5 dl olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

7 dl vetemjöl special

olivolja, till plåten och utbakning

flingsalt, till plåten och utbakning

Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

25 g jäst [0,5 förp]
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
05.12.2020 11:07

Knäckiga tosca snittar, med mördegsbotten som är lätta att baka i långpanna. En av de kakor till Julbordet. ha en fin Andra Advent alla!

Mördegsbotten

3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)

¾ dl strösocker

175 g smör

1 ägg

Toscasmet

100 g smör

1 dl strösocker

½ dl ljus sirap

2 msk vetemjöl

2 msk kaffegrädde

100 g skållad hackad mandel

½ dl hackade pistaschnötter

Garnering

150 g mörk choklad

Gör så här:  Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakpapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna. Garnera med smält choklad.

Mördegsbotten
3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
¾ dl strösocker
175 g smör
1 ägg
Toscasmet
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
100 g skållad hackad mandel
½ dl hackade pistaschnötter
Garnering
150 g mörk choklad
Gör så här
Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakpapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna.
Garnera med smält choklad.Mördegsbotten
3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
¾ dl strösocker
175 g smör
1 ägg
Toscasmet
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
100 g skållad hackad mandel
½ dl hackade pistaschnötter
Garnering
150 g mörk choklad
Gör så här
Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakpapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna.
Garnera med smält choklad.
Objekt: 1 - 10 av 304
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!