Blogg

30.01.2019 19:17

En ny kombination av olika tårtor jag bakat tidigare. Har velat testa det länge, men sparat idén till något speciellt tillfälle. Igår fick vi vänner på besök från The Country Down Under, Australien...och tyckte var ett bra tillfälle att bjuda på denna tårta. En chokladbotten, fylld med vitchokladmousse och toppad med mirror glaze i ombre nyanser av röd till lila. Valde att göra den i en brödform med lite vågit botten, vilken gav en ganska fin effekt på tårtan när man vände den upp och ner. Receptet räcker till 2 tårtor.

Botten:

200 gram smör,

4 ägg,

5 dl socker,

2 tsk vaniljsocker,

2 krm salt,

1 dl kakao,

3 dl vetemjöl,

Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.

Vit chokladmousse

4 Gelatinblad

1 1/4 + 7 dl Grädde

300 g Hackad Vit choklad

2/3 dl Socker

1 msk Vatten

4 st Äggulor

Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader. Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden. Häll den vita chokladmoussen i en brödform. Fyll inte i formen ända upp till kanterna, utan spara ca 0,5cm för att få plats med chokladbottnen också. Tryck ner bottnen övanpå moussen och det gör inget om moussen pyser lite över på kanterna. Torka överflödigt mouse och ställ formen i frysen i minst 4 timmar. När du tar ut den sen, kommer du att vända på formen så bottnen hamnar ner och moussen upp.

Glaze

10 g gelatinpulver

60 g kall vatten

150 g glycos

150 g Socker

75 g kall vatten

150 g Kondenserad mjölk

150 g Vit choklad

Röd/Rosa färg, lila färg och några droppar med metallic rosa färg

Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader . Lägg allt utom färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i en fin nätsil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Dela smeten i 2 behållare. Färga den ena röd/rosa och den andra lila. Jag hade några droppar med metallic rosa i den lila smeten. Blanda INTE, utan häll bara över den ena smeten över den andra och sen över den frysta tårtan. 

Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
 
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
 
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.
30.01.2019 19:16

Till alla Snickers älskare, ett recept på en smarrigt snickers tårta.

recept inom kort

19.01.2019 19:04

Vet inte riktigt vem som uppfann denna recept, men tittar man nätet, är det ganska många bagare där ute som gjort det före mig. Kombinationen mördeg, kola och ckoklad är oslagbart, och jag kan varmt rekomendera det. Trevlig helg alla!

Mördegskaka:

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

eventuellt 1 msk vatten

Kola fyllning:

2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g

2 msk mjölk 3%

Topping:

200 g mjölkchoklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.

Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.

Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
10.01.2019 19:29

Det är inte mycket av allt jag bakar som mina barn äter, men brownie är något som alltid går hem även hos de. Här testar jag en ny recept som är täckt med en riktig smarrigt fudge täcke. Kan verkligen rekommendera det.

Botten: 

125 g smör

3 ägg

2 ¾ dl strösocker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 ½ dl vetemjöl 

Chokladfudge:

2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

4 tsk kakao

50 g smör 

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.

Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Garnera efter smak.

Botten
125 g smör
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 
Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör 
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Garnera efter smak.Botten
125 g smör
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 
Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör 
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Garnera efter smak.
01.01.2019 15:21

När man inte har en egen fungerande dator får man stå i kö länge innan jag får blogga lite :) ... Pavlova tårtan nedan bakade jag till Julaftons firande enligt vår tradition om att alltid försöka även ha en Jultårta på dessert bordet. Det blev väldigt gott med det syrliga smaken av lemon curd bland alla de söta julgodisarna. Att köpa färska frukter i december kostar dock en smärre förmögenhet, men hela högen var väl värt pengarna. Lite guldig glitter på toppen av det och tårtan blev en riktig succé. Gott nytt år på er alla! 

Maräng:

4 äggvitor

3 dl strösocker

1½ tsk majsstärkelse

Lemoncurd:

1½ gelatinblad

1½ dl pressad citronsaft

2 dl strösocker

6 ägg

250 g Smör

frukt och några blad citronmeliss till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen. Spritsa marängen till en krans, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret. Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt. Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna. Bred lemoncurd på marängbotten. Toppa med färska frukt och garnera med citronmelissblad och lite glitter (alt. florsocker)

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Lemoncurd:
1½ gelatinblad
1½ dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
6 ägg
250 g Arla® Svenskt Smör
Normalsaltat 82%
250 g Arla Köket Kesella® kvarg hallon
Kesella® kvarg hallon 5%
1 ask färska hallon, ca 125 g
florsocker
½ kruka citronmeliss
Gör så här
Maräng:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen.
Klicka eller spritsa marängen till en botten, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt.
Lemoncurd:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret.
Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt.
Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
12.12.2018 23:01

Nu är vi inne på riktigt fudge. Själv äter jag inte så mycket jugodis, men det är ändå väldigt roligt att baka....och voluntärer till att äta upp det verkar aldrig vara en bristvara. Den här receptet är väldigt enkel att göra och har man några roliga silikonformar, blir det en rolig inslag på Julbordet. 

12-14 stycken skumtomtar

2 dl socker

50 gram smör

1 dl vispgrädde

150 gram vit choklad

Gör så här : Häll alla ingredienser förutom chokladen i en kastrull. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form, eller använd silikonformar jag jag har gjort här. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.

12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
Gör så här : Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
09.12.2018 18:43

Också ett nytt recept för i år är hallontryffel. Även här tycker jag att smak och konsistens är mer av fudge, men receptet säger tryffel. i vilket fall som helst är detta en riktig kaloribomb, som allt annat julgodis..

3 dl vispgrädde

4 dl strösocker

50 gram smör

4 msk ljus sirap

125 gram färska hallon

100 gram vit choklad

några droppar röd karamellfärg

Garnering: florsocker

Gör så här: Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.

4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:42

Har nu provat 2 nya sorter tryffel också. Även om jag hellre bakar kakor i stället för godis, kan jag inte låta bli att ha några sådana också på julbordet. Första tryffel är smaksatt med saffran och i min smak, är det mer av en fudge än tryffel, men receptet säger tryffel ..... 

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

150 gram vit choklad

1 kuvert med saffran

Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.

2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:37

Idag fick jag äntligen en ledig dag som jag kunde använda till att börja julbaka lite. Det blir ganska många sorters godis och kakor varje år......en del som jag bakar varje år, men ockå en del nya recept som hamnar här på bloggen. årets första nyhet för mig här är en blandning mellan godis och spröda kakor av en mördeg som täcks med en knäckig kolasmet full med nötter. Påminner om toscakaka fast en knaprigare variant. 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g mixade nötter av valfri sort. 

Gör så här: Grovhacka nötterna för hand och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke, gärna i en matberedare.  Skär smör i kuber, blanda med de torra ingrediensern och ägget till en smulig deg. Tillsätt sedan vätskan och blanda snabbt ihop till en dGeg. platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper för att lättare kavla den lika stor som en gnsplåt. Ta bort översta bakpappret, nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 minuter. Gör uner tiden toppingen.  Blanda alla ingredienser till toppingen, förrutom nötterna, i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme. Det skall inte börja koka, utan allting skall baa smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordertligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. baka sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i önskad storlek. 

 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g nötter av valfri sort. Mixa fritt och välj bland:
valnötter, pistagé, sötmandel, pinjenötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter osv
 
Gör såhär:
Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Blanda gärna i en matberedare. Tillsätt sedan lite vätska, inte för mycket, och blanda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 min.
 
Gör under tiden toppingen. Ha koll på degen i ugnen så den inte bränns. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme, det ska inte börja koka utan allting ska bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. Baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna en stund. Skär i önskad storlek. Förvara i en kakburk i rumstemperatur, de håller sig upp till 7 dagar.
09.12.2018 18:36

Som vanligt är det barnen som bestämmer temat på vårt pepparkakshus, och i år föll lotten på ett stall. Egentligen är det lite konstigt att vi inte haft det tidigare, med tanke på att vi har en riktigt hästjej i huset. Det är också hennes hästar som fick flytta in här. Hon har närmare  100st såna hästar och önskan var att bygga ett stall som skulle rymma de alla. Ni förstår dock att jag fick vara lite mer realistiskt och dra ner antalet till bara 4 hästboxar. Sarah blev super nöjd i alla fall och nu står stallet på hennes rum. Det luktar så gott varje gång jag går in och väcker henne på morgonen.

Objekt: 1 - 10 av 275
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>