Blogg

14.06.2018 20:19

Älskade brorsdotter Emelie har tagit studenten. Sååå stolt över den fantastiskt fina, unga kvinnan som hon har blivit. En sån underbar dag det har varit, med mycket värme, skratt och glädje. Stort grattis till Studenten finaste Emelie och välkommen till vuxen livet :) .....

Enligt önskemål, blev tårtorna klädda med blommor i rosa och gröna toner som för tankarna till japanska trädgårdar, med manga inspiration på den lilla tårta. Manga bilderna är printade på sockerpasta och 100% ätbart. Smakerna är av vaniljbottnar, fyllda med lemoncurd, vaniljkräm och limemousse. 

Tårta 1: bottnar gjorda på 10 ägg
Tårta 2: bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 2 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver  
Gör så här: Börja med att  klä 2 formar med bakplåtspapper (per tårta). Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Upprepa samma procedur för tårta nummer 2.
Vaniljkräm: recept till båda tårtor
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och att man rör i det hela tiden. 
Lime mousse: recept till båda tårtor
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lemon curd: färdig köpt.

Sätt ihop tårtan med ett lager lemoncurd först, sen vaniljkräm och limemousse som tredje fyllning. Jag spacklade tårtorna med vispad grädde, men det är helt valfritt. Smörkräm och sockerpasta fungerar lika bra.

14.06.2018 20:18

Ingen vidare bild, men så fantastiskt gott. En bakelse som väcker väldigt många barndomsminne och som dessutom är busenkelt att göra. Receptet på denna vaniljkräm använder jag gärna som fyllnad i tårtor (tillsätt bara ett gelatinblad som har stått i kall vatten några minuter innan). Baka och njut!

2 färdigköpta smördeg

5 ägg

7 dl mjölk

175 g socker

75 g mjöl 

2 dl vispgrädde

vaniljessens

Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blanda alla resterande ingredienser (utom smördegen så klart) i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Grädda båda smördegen i ugnen. Lägg den ena på ett fat, bre över vaniljkrämen,och när allt har svalnat, bre även på vispgrädden. Avsluta med att smula den andra smördegen över grädden och ställ kallt tills det att den ska serveras.

2 färdigköpta smördeg
5 ägg
7 dl mjölk
175 g socker
75 g mjöl 
2 dl vispgrädde
vaniljessens
Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blanda alla resterande ingredienser (utom smördegen så klart) i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Grädda båda smördegen i ugnen. Lägg den ena på ett fat, bre över vaniljkrämen,och när allt har svalnat, bre även på vispgrädden. Avsluta med att smula den andra smördegen över grädden och ställ kallt tills det att den ska serveras.
18.02.2018 16:12

Nu har jag återigen snubblat över en recept som klättrat upp till en favorit direkt. En söt syrlig citronkladdkaka med vit choklad ganache. Enkelt att göra och perfekt kladdig med massor av citronsmak. Någon beskrev den som lemon curd i kladdkake-format, vilket jag tycker passar väldigt bra in här. Ganache toppningen är också den perfekta komplementen till det syrliga kladdkakan. Ganachen är så otroligt tacksam att göra och dekorera med. Man behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet, är den redo att spritsa eller bara bre på den på din kaka.

Chokladganache: Börja gärna med att göra ganachen, då den behöver minst ett par timmar i kylskåpet innan man kan spritsa den på kakan.

200 vit choklad
1 dl vispgrädde
Gör så här: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är påväg att börja koka. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.

Citronkladdkaka:

150 g  smör
3 citroner (skal och saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Spritsa ganachen över den. Bäst att servera är dagen efter.

18.02.2018 16:10

Här tror jag mig ha hittat en chokladbotten som jag kommer att använda flera gånger i framtiden. Saftigare och tyngre på en och samma gång. Det gillar jag. Provade också en mascarpone kräm som visade sig vara ett perfekt kombo till chokladsmaken i bottnarna. Fick ingen bra bild på tårtbiten, då jag hade tårtan med mig som present till ett värdpar som vi var på middag hos, (man vill inte direkt ta fram kameran med en jätte obiektiv och börja phota mitt i middagen.....) men om jag känner mig rätt så kommer det inte att dröja länge innan jag kommer att baka den igen.

Chokladkaka:
4 ägg
350 g socker
200 g smör
3 msk kakao
200 g mjöl
1 tsk vaniljssocker
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Smält smöret och tillsätt kakaopulvret i det. Rör ihop och häll över äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och häll de över i smeten. Häll smeten i en rund form (26 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i botten. Grädda i mitten av ugnen vid 175 ° C i ca. 30 minuter. Kyl tårtan i formen innan du tar den ur formen och dela den i två bottnar.

Mascarpone creme:
750 g mascarpone
150 g florsocker
3 tsk vanilj socker
Gör så här: Krämen är väldigt enkel att göra genom att bara röra ihop alla ingredienser.

Sätt ihop tårtan genom att fylla med krämen både i mellan bottnarna och runt om. Garnera med karamellsås som är ett måste ihop med marcarpone krämen.

10.01.2018 19:35

Svärmors karamellpudding är min absoluta favorit. Äter det direkt från fatet ... och delar ogärna med någon annan. Receptet däremot kan jag dela här. Såååå gott.

Börja med att smälta lite socker i formen som du tänker använda till puddingen. Låt stelna lite innan du häller på puddingsmeten.
7 dl mjölk
2 msk socker
7 ägg
Gör så här: Koka ihop mjölk och socker. Låt det svalna. Vispa äggen och blanda sedan med mjölk/socker blandningen. Sila och tillsätt även lite vanijsocker.
Häll puddingsmeten i formen och grädda i ca 1-1 1/2 timme på 150 grader C, i ett vattenbad. Låt svalna helt innan du vänder formarna upp och ner på ett fat och servera. Var försiktig när du vänder på dessa, då såsen kan skvätta.

10.01.2018 19:34

 Inte så många ingredienser och inte heller så tidskrävande. Borde vara ett perfekt kombination i all Julstress. Gillar du Oreo och fudge, så leta inte lägre efter en bättre kombo.

1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)
Gör så här: Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och värm upp den på spisen (inte för stark värme - får inte koka). Bryt i ckokladen och sänk nu värmen ännu mer under ständig omrörning så att det inte ska brännas fast. Blandningen får inte bli för varm, då blit allt grynigt och separerar. Dra kastrullen från plattan lite då och då och bara rör.  När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet över natten för att stelna. Skär i mindre och förvara i kylskåpet

10.01.2018 19:32

 Dagen innan Jul fick jag för mig att jag inte hade tillräkligt med godsaker till Julbordet. Inte alls berättigad fick jag erfara, men det fick mig svänga ihop lite pannacotta också så där i sista stunden. Super gott och super sött när man gör små portioner. Såg ganska festligt ut på dessert bordet, toppade med jordgubbar och guldglitter (ättbart såklart). Kul!

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g vit eller mjölk choklad (jag valde hälften var)
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering
Gör så här: Lägg gelatingladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrappas ur) Låt koka  1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i portionsskålar och garnera efter att de stelnat i kylskåpet.

10.01.2018 19:32

 Varje år kring Jul är det alltid ett recept som blir årets snackis och i år var det inget undantag. Bounty med saffran blev årets succé och jag var bara tvungen att prova. De tog slut innan jag ens han smaka, så jag tar det som ett bra betyg.

400 gram kondenserad sötad mjölk
7 dl kokos
0,5 gram saffran (ett paket)
400 gram choklad
Gör så här: Börja med att hetta upp 2 msk av den kondenserade mjölken i mcro eller i en liten kastrull. Rör ner saffranet och rör om tills den fått en klargul färg. Rör i resterande kondenserade mjölken tillsammans med kokos och rör ihop till en krämig massa. Forma jämnstora bountygodisar av smeten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Lägg de i frysen i ca 30 minuter. Smält chokladen och doppa dina bountys där i. Lägg tillbaks de på bakplåtspapper och låt stå stelna i kylskåpet.

10.01.2018 19:31

 Pannacotta är aldrig fel. Provade att servera det tillsammans med jordgubbar och vaniljsås. Ganska enkelt att göra också..... för att få de i diagonal som jag gjorde, behövs det bara att ställa burkarna på sned under tiden pannacottan stelnar.

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g mjölk choklad
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering och vaniljsås (jag valde det färdigköpta sorten)
Gör så här: Lägg gelatingladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrappas ur) Låt koka  1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i små glas och låt stelnat i kylskåpet. Tillsätt jordgubbar i små bitar och fyll upp med vaniljsås.

10.12.2017 09:07

Det skall bakas många sorters kakor till Jul...en del mer tidskrävande än andra. Därför tycker jag att det är ganska skönt när latmasken i mig kommer fram och hittar på något vääääldigt enkelt. Så enkelt att man kan nästan inte räkna med att man har "bakat" dessa. Jag kommer i alla fall räkna med dessa på desserbordet, om de överlever fram tills dess.

4 Mars bars
90 gram smör
50 gram rice krispies
Gör så här: Smält ihop smör och Mars chokladen på svar värme. Rör till en jämn smet och tag av kastrullen från plattan. Rör i rise krispies. Fördela allt i klickar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Nu är det färdigt "bakat"

Objekt: 1 - 10 av 276
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!