Blogg

28.11.2020 20:06

Temat till årets pepparkakshus har i vanligt ordning mina barn valt, eller rättare sagt min dotter. Hon har precis upptäkt Harry Potters värld och tyckte att Hogwarts slottet skulle passa perfekt som pepparkakshus. Paniken hos mig la sig direkt när jag insåg vilket projekt DET skulle bli.... Jag såg alla runda torn och ändlöst med vinklar och vrån.... för att inte nämna storleken på det hela. Kastade mig direkt på nätet för att hämta inspiration från andra stackare som gett sig på detta, och insåg ganska tidigt att jag måste verkligen tänka mig en mycket mindre skala av slottet. Det om jag ville vara färdig i år d.v.s. Nu står den klar efter 2 veckors slit och en hel del  både gamla och nya svordomar.... 4 kg pepparkaksdeg senare, en del modereringschoklad och lite sockerpasta.....det blev ett bygge på 80x50cm stort. Massor med brändsår och blåsor på fingrarna ... men ändå riktigt nöjd. Ha en riktigt fin Första Advent alla! 

28.11.2020 19:18

Jag har verkligen fastnat för att testa göra olika julsyltor i år. Hittils har jag bara köpt de, utan en tanke på att jag skulle kunna göra de själv, men det är faktiskt lättare än vad man tror. Det finns ganska mycket recept på dessa ute på nätet, med mycket bättre beskrivningar än mina, men här kommer i alla fall det recept jag använt. Denna gång använde jag mig av sidfläsk. 

26.11.2020 19:48

Bestefar står för morfar/farfar på norska och eftersom jag är gift med en norrman, är farfar alltid bestefar för oss. Det tog barnen många år innan de förstog att farfar och bestefar var samma sak, fast på olika språk. Hursom, vår älskade bestefar har kommit på en alldeles eget recept på julsylta som jag kommer att anamma och göra varje år. Den är gjord på fläskkarre som är mycket lättare att hitta i Sverige och inte alls så dyrt. Mycket gott! Det blev det första sylta jag gjort till årets Julbord. 

2 kg fläskarré utan ben

grovsalt

Kryddblandning:

2,5 msk salt

2 tsk mald peppar

2 tsk mald nejlika

2 tsk kryddpeppar

2 tsk mald ingefära

10 tsk gelatinpulver

Gör så här:

Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2,5 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 

Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  

Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 

2 kg fläskarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  
Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 2 kg fläskarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  
Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 
26.11.2020 19:35

Det var inget svår val av tårta och tårtmotiv till sonnens födelsedag i år. Han älskar bara en sorts tårta och det är morotskakan, så det fick bli det. Motivet dock fick jag välja själv, och det är i stortsätt så som jag kommer att minnas min son som bäst som 16-årig: sovandes med fötterna utanför sängen, i ett minst sagt rörigt rum. Till och med han själv tyckte jag träffade mitt i prick med det. Älskade unge; Grattis på din dag! Allt på tårtan är gjort i sockerpasta och helt ätbart. 

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.

Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.

Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat.

09.11.2020 08:52

Till min älskade pappa på sin 79 års dag. Han älskar ju whiskey..... så valet var ganska enkelt denna gång. Vanlig Tiramisu lagar man oftast med Amaretto, vilket jag inte riktigt gillar, därför har jag testat både rom och whiskey istället, vilket passar mig mycket bättre. Till just denna Tiramisu, tog jag även vitchoklad i marcarpone krämen, för att få lite mer stagda i krämen. Super god!

1,5 pkt Savoiardikex 

2 koppar kall brygd kaffe

1 dl whisky

250 gram mascarpone

1dl florsocker

4 äggulor

100 gram vit choklad

3 dl vispad grädde

jordgubbar

kakao som skall siktas över kakan på slutet

Gör så här: 1,5 pkt Savoiardikex 

2 koppar kall brygd kaffe

1 dl whiskey

250 gram mascarpone

1dl florsocker

4 äggulor

100 gram vit choklad

3 dl vispad grädde

jordgubbar

kakao som skall siktas över kakan på slutet

Gör så här: Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Under tiden kan du vispa ihop mascarponen och florsockret i en skål. Tillsätt äggulor och när chokladen smält häller du ner den i skålen också och blandar noga. Vispa grädden i separat skål och blanda sen med mascarponekrämen. Vispa inte, utan blanda väl med en slickepott. Doppa kexen (en och en) lite snabbt i kaffe/whiskey vätskan (låt de absolut inte ligga i vätskan, utan bara snabbt dopp). Varva 2 lager med kex och 2 med kräm (börja med kex i botten och avsluta med krämen). Jag hackade även lite jordgubbar och stödde de på efter första lagret med kräm. Låt stå kallt i några timmar innan servering. Sikta över kakao över kakan innan servering och garnera med jordgubbar. 

1,5 pkt Savoiardikex 
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whisky
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: 1,5 pkt Savoiardikex 
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whisky
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: 
09.11.2020 08:46

En supergod browniebotten med galet god mjölkchokladkräm på toppen. Det lägger i alla fall jag i min favorit hög. 

Browniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bärBrowniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär

Browniebotten:

200 g smör, smält

5 dl strösocker

1 dl kakao

2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)

1 msk vaniljsocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.

Mjölkchokladkolakräm:

75 g smör

½ dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vispgrädde

200 g mjölkchoklad

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär

19.09.2020 19:43

Återigen går jag tillbaks till mina rötter och försöker återskapa barndomsminnen. Kringlor i alla dess former var vanlig förekommande under mitt barndom, och jag älskade de alla. Många sorter var åt det hårda, salta hållet, men här kommer ett recept som en fantastiskt mjuk och lite sötare. Åt den direkt från plåten .... Recept för 12st.

5 dl mjölk (röd)

150 g socker

120 g smör

en nypa salt

40 g jäst

800 g mjöl

1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk

sesamfrön och flingsalt som topping

Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok. 

Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knådda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knådda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knådda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i det smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knådda den några sekunder. Dela nu iden i 24 lika delar och forma de till små bollar. Smörj dina fingrar och platta till två bollar i taget (lite som när man gör pizza) De blir ca 10-12cm i diameter. Vik ihop de som på en pankaka och pressa med fingrarna över den för att undvika luftbubblor. Rulla sen med fingrarna tills det att de blir ca 30cm långa. Flätta ihop de två och två och sätt ihop det till kringlor. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjälk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ungnen i ca 15 minuter på 175 grader C.

5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt som topping
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. D
13.09.2020 17:36

Alttså, nu tror jag verkligen är något på spåret här. En Tiramisu utan mascarpone, men desto mer rom och choklad istället. Behöver inte ens gräddas något. En tårta att imponera med. 

Ingredienser:
2  paket ladyfingers kex 400 g
Krämen:
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
250g smör
en nypa salt
2dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk snabbkaffe pulver
50g rom
romessens
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladenär nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska rinning, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.
Sirapen:
150g socker
350g vatten
50g rom
1 msk snabbkaffepulver
romessens
Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en katrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamell färg, men var förskitigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapet tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret. 
Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i ett fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en topping med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. 
Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppingen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish. 
Topping:
200g mörk choklad
20g olja
Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i micron(tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och gar

Ingredienser:

2  paket ladyfingers kex 400 g

Krämen:

200g mjölkchoklad

300g mörk choklad

250g smör

en nypa salt

2dl vispgrädde

2 äggulor

1 msk snabbkaffe pulver

50g rom

romessens

Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladenär nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska rinning, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.

Sirapen:

150g socker

350g vatten

50g rom

1 msk snabbkaffepulver

romessens

Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en katrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamell färg, men var förskitigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapet tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret. 

Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i ett fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en topping med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppingen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish. 

Topping:

200g mörk choklad

20g olja

Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i micron(tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och garnera efter smak och tycke. 

13.09.2020 17:34

Börjar snegla lite mer och mer på rumänska recept numera och återupptäcker smaker jag trodde var glömda för länge sedan. Amandine tårta är egentligen en bakelse som har gjorts i Rumänien så länge jag minns. Som liten, minns jag att dessa såldes på alla konditorier som små bakelser som fullständigt drypande av sirap. Jag gjorde en tårt varjant av dessa som absolut gick hem till gästerna, men som en liten note till mig själv: använd ännu mer sirap nästa gång :) .....

Recept inom kort

02.08.2020 19:08

Friskt och söt lime och citronpaj i små glas. Mycket riklig, citrus smak, så använd gärna lite mindre glas i fall du har gäster som inte är så förtjust i just sånt. Bättre att de som gillar citrus smak tar flera portioner än att det går till spilo. 

Lime- och citronkräm:

1 dl limesaft, färskpressad

1 dl citronsaft, färskpressad

3 ägg, stora

130 g socker

1 msk majsstärkelse

80 g smör

Kex smulor:

150 g havregryn kex

2 matskedar brunt socker

80 g smör, smält

Maräng:

3 äggviter

200 g socker

Gör det här: Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. 

Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. 
Objekt: 1 - 10 av 294
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!