Blogg

19.09.2020 19:43

Återigen går jag tillbaks till mina rötter och försöker återskapa barndomsminnen. Kringlor i alla dess former var vanlig förekommande under min barndom, och jag älskade de alla. Många sorter var åt det hårda, salta hållet, men här kommer ett recept som en fantastiskt mjuk och lite sötare. Åt den direkt från plåten .... Recept för 12st.

5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt som toppning
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i mikron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i mikron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt allt mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl ovanför. Knåda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok.
Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knåda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knåda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knåda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i den smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knåda den några sekunder. Dela nu den i 24 lika delar och forma de till små bollar. Smörj dina fingrar och platta till två bollar i taget (lite som när man gör pizza) De blir ca 10-12cm i diameter. Vik ihop de som på en pannkaka och pressa med fingrarna över den för att undvika luftbubblor. Rulla sen med fingrarna tills det att de blir ca 30cm långa. Fläta ihop de två och två och sätt ihop det till kringlor. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjölk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader C.

5 dl mjölk (röd)
150 g socker
120 g smör
en nypa salt
40 g jäst
800 g mjöl
1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk
sesamfrön och flingsalt som topping
Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. D
13.09.2020 17:36

Alttså, nu tror jag verkligen jag är nåt på spåret här. En Tiramisu utan mascarpone, men desto mer rom och choklad istället. Behöver inte ens gräddas något. En tårta att imponera med. 

Ingredienser:
2  paket ladyfingers kex 400 g
Krämen:
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
250g smör
en nypa salt
2dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk snabbkaffe pulver
50g rom
romessens
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladenär nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska rinning, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.
Sirapen:
150g socker
350g vatten
50g rom
1 msk snabbkaffepulver
romessens
Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en katrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamell färg, men var förskitigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapet tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret. 
Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i ett fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en topping med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. 
Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppingen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish. 
Topping:
200g mörk choklad
20g olja
Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i micron(tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och gar

2 paket ladyfingers kex 400 g
Krämen:
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
250g smör
en nypa salt
2dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk snabbkaffepulver
50g rom
romessens
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladen är nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska lös, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräcklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.
Sirapen:
150g socker
350g vatten
50g rom
1 msk snabbkaffepulver
romessens
Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en kastrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamellfärg, men var försiktigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapen tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret.
Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i en fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en toppning med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppningen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish.
Toppning:
200g mörk choklad
20g olja
Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i mikron (tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och garnera efter smak och tycke.

13.09.2020 17:34

Börjar snegla lite mer och mer på rumänska recept numera och återupptäcker smaker jag trodde var glömda för länge sedan. Amandine tårta är egentligen en bakelse som har gjorts i Rumänien så länge jag minns. Som liten, minns jag att dessa såldes på alla konditorier som små bakelser som fullständigt drypande av sirap. Jag gjorde en tårtvariant av de som absolut gick hem hos mina gäster, men som en liten notice till mig själv: använd ännu mer sirap nästa gång :) .....

02.08.2020 19:08

Friskt och söt lime och citronpaj i små glas. Mycket riklig, citrussmak, så använd gärna lite mindre glas i fall du har gäster som inte är så förtjust i just sånt. Bättre att de som gillar citrussmak tar flera portioner än att det går till spillo. 

Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kexsmulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng:
3 äggvitor
200 g socker
Gör det här: Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär.

Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. Lime- och citronkräm:
1 dl limesaft, färskpressad
1 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg, stora
130 g socker
1 msk majsstärkelse
80 g smör
Kex smulor:
150 g havregryn kex
2 matskedar brunt socker
80 g smör, smält
Maräng
3 äggviter
200 g socker
Gör det här. Koka saften. Vispa ägg, socker och majsstärkelse tillsammans i en skål. Häll den heta vätskan över äggen medan du visper kraftigt för att förhindra att äggen "kornar". Lägg tillbaka allt i kastrullen och koka upp medan du ständigt vispar, tills krämen blir tjock och blank. Ta bort kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och tillsätt smöret efteråt, lite i taget. Häll krämen i en skål, täck över och låt den ligga i kylen tills den kallnat. Krossa kexen i smulor och blanda smulorna med socker och smält smör. Vispa äggvita och socker tillsammans i en stor stålskål. Lägg skålen över ett vattenbad (en kastrull med kokande vatten) och slå över värmen tills sockret har lösts upp och blandningen har värmts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa på full hastighet (använd en mixer tills maräng är tjock, blank och vid rumstemperatur. Använd små glas eller koppar och fyll i lager med smulor och limefrukt. Avsluta med maräng och pynta med bär. 
31.07.2020 12:02

10-års bröllopsdag idag och mannen i huset fick välja efterrätt. Ett norskt recept som består av en tunn sockerkaksbotten, täckt med chokladkräm, grädde och en maräng lock toppad med choklad och jordnötter. Supergott, men kan tyvärr inte göras helt i förväg. Vänta alltid med att lägga på locket av maräng tills strax innan serveringen (eller samma dag i alla fall) annars blir den lite väl mjuk och seg. 

Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 ägg
80 g socker
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kallna i formen.  Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret. 
Maräng locket:
3 äggvitor
180 g brunt socker
50 g mjölkchoklad
50 g jordnötter
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. Klä en kakform med avtagbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lyft försiktigt från formen och bakplåtspappret.
Chokladkräm:
75 g smör
100 g mjölkchoklad
100 g florsocker
2 äggulor
Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna.
Gräddfyllning:
3 dl vispad grädde
Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen.

Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 ägg
80 g socker
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa äggulor och hela ägget lätt med sockret. Vänd i mjöl och bakpulver. Lägg smeten i en rund bakform med avtagsbara kanter (24-26cm i diameter), klädd i bakplåtspapper. Grädda kakbottnen mitt i ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter. Låt den kalna i formen.  Lossa den från formen med en vass kniv och ta bort bakplåtspappret.  
Maräng locket:
3 äggviter
180 g brunt socker
50 g mjölkchoklad
50 g jordnötter
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt brunt socker och vispa vidare tills du har en tjock marängmassa. klä en kakform med avtagsbara kanter med bakplåtspapper (24-26cm). Häll i marängmassan och grädda i mitten av ugnen på 150°C i 60 minuter. Ta ut marängen efter 60 min och strö på hackad choklad blandad med lätthackade jordnötter. Gör detta direkt när du tar marängen ut från ugnen, medan den fortfarande är varm. Låt kallna och lygt försiktigt från formen och bakplåtspappret. 
Chokladkräm:
75 g smör
100 g mjölkchoklad
100 g florsocker
2 äggulor
Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen (låg värme). Rör blandningen till en jämn massa och ta bort från spisen. Tillsätt florsocker och rör runt en liten stund (kan se ut som det har skärt sig, men det reder sig när äggen kommer in). Rör i äggulorna. 
Gräddfyllning:
3 dl vispgrädde
Montering: Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Bre över chokladkrämen, vispad grädde och avsluta med marängbottnen. 
21.06.2020 12:19

Jag tror vi haft det finaste Midsommar någonsin i år, trots Corona tider. Vi firade med närmaste familj bara, och med bra avstånd .... men det börjar bli en vana nu. Tårtan är en favorit i repris, men en liten midsommartvist. Glad Midsommar på er alla!

Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med en slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)
Gör så här: Sjuda äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut chokladkrämen på den ena marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ös på med frukt på toppen och slingra lite smält choklad över det.

Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitora och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med ett slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)
Gör så här: Sjuda ägggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut choklad krämen på den ena maräng bottnen. Vispa grädden och bred den över choklad krämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ös på med frukt på toppen och slingra lite smält choklad över det.
21.06.2020 12:18

Älskade Beckis, min brors "minsting" som blivit stor. Fasters lilla goding som ska ut och möta vuxen livet. Hoppas världen är redo för dig, för du kommer att ta alla med storm. Följ dina drömmar och var säker på att vi alltid finns här för dig om du behöver nåt. Lev livet och njut. Stort grattis Beckisen! 

Botten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver
Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 18cm med bakplåtspapper, höga kanter. Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned. Låt svalna helt och dela den i två delar.
Fyllning: Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp Philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret. Vänd ner Philadelphia blandningen i grädden. Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått. Rör om tills allt är jämnt blandat. Ha fyllning mellan bottnarna och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för. Jag valde äkta blommor denna gång, i svenska flaggans färger. 

21.06.2020 12:17

Finaste Rickard som tog studenten nu. Din mamma är min bästa vän, den syster jag aldrig haft, som jag känt långt innan du kom till världen. Jag har sett dig växa upp till den fantastiska unga mannen du är idag och mina egna barn har länge trott på riktigt att ni varit kusiner. Önskar dig all gott och lycka i det vuxna livet. Kommer alltid att finnas här för dig om behovet skulle finnas. Grattis och många kramar!

Ingen recept på tårtan, då jag bara hjälpt till med dekorationen. Studentmössan har jag gjort av sockerpasta, blommorna är äkta och underdelen av tårtan är klätt i ätbar bild av olika verktyg, då studenten gick ut snickare linjen :)

03.05.2020 16:52

Lite tips om hur man göra en vanlig rulltårta, lite roligare. Skickade med denna till dotters skola för snart ett år sen, och det verkar fortfarande pratas om den. Verkar bara som jag glömt lägga ut den här bara.... Innehållet är av vanlig morotskaka, kläd i sockerpasta. Ha det gott!

Kaksmeten:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall Philadelphia ost
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i ägg fluffen. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i Philadelphia osten och vispa tills du har en styv frostning. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Klä den i rosa sockerpasta, dela i ca 3cm breda bitar och använd din fantasi för att pynta. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar

26.12.2019 19:56

Många favoriter i repris blev det på dessertbordet i år, som Kranskaka, Choklad toppar, Mandelfingrar, Kokoskladdkaka, Tryfflar och sånt. Alla dessa finns det redan recept på här i bloggen sen tidigare och kommer därför inte att lägga nån fokus på just de. Det som är nytt dock (för mig) i år är klassiska kolasnittar, apelsin- och ingefärssnittar, schweizwenötsbräck och pepparkaksrutor med vit choklad. De recepten kommer under samlade bilden nedan. Önskar er alla en riktigt god fortsättning!

Kolasnittar

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

Apelsin- och ingefärassnittar:

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk riven ingefära
1/2 ekologisk apelsin, rivet skal
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare. Blanda mjölet med ingefära, apelsinskal och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, vaniljsocker och sirap. Arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen till tre längder, lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något med handen.Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Skär längderna i sneda, cirka 2 centimeter breda, bitar medan de ännu är varma. Låt kallna på galler. Förvara i kakburk.

Schweizernötsbräck:

ca 75 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal har lossnat. Hacka nötterna med en vass kniv. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

Pepparkaksrutor med vit chokladkräm:

200 g pepparkakor
100 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
2 dl grädde
50 g smör, skuret i små fyrkanter
2 gelatinblad
Gör så här: Smula pepparkakorna och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut smuldegen i en liten form med löstagbara kanter. Eller lägg smörpapper i en fyrkantig form och tryck i botten. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hacka chokladen och smält den försiktigt i grädden. Rör i gelatinet och smörkuberna. Ta av från värmen. Låt svalna något och häll över pepparkakssmeten i formen. Låt stå kallt i minst en timme innan du skär i små rutor med en blöt, vass kniv.

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Objekt: 21 - 30 av 299
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!