Blogg
Saffran och apelsin är en fantastiskt mix. Lite kul att göra istället för de mer traditionella lussebullarna. Forma de som du vill och bjud de till Advents fikat.
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
250g kvarg
2pkt saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
17dl mjöl
Fyllning:
75g smör
1/2dl socker
1 apelsin – riven skal
1msk konc apelsinjuice
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på en mjölad bänk. Kavla den till en rektangel ca 40x35 cm. Rör ihop smör, socker, apelsinskal och juice. Bred det över degen. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 30 smala remsor. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Du kan även göra kringlor eller vanliga lussebullar. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler.
Några bidrag till årets Julgodis har jag i form av Pepparkakstryffel, Bounty cakepops och Delicatobollar. Choklad verkar som vanligt vara ett gemensam faktor hos mig. Ha en Advent alla!
Pepparkakstryffel
150 g pepparkakor100 g philadelphiaost200 g mjölkchoklad – annan choklad går också bra
Gör så här:
Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare.
Blanda smulet med färskosten till en smidig deg.
Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter.
Smält chokladen under tiden.
Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.
Bountybollar/ cakepops
30 gram (ca 2 msk)kokosolja
1 dl kokosgrädde (eller kokosmjölk)
1-2 msk honung
200 g kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
En nypasalt
150 g mörk choklad
Gör så här:
Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokosgrädde, honung, vaniljpulver och en nypa salt. Låt sjuda upp.
Blanda i kokosflingor och ställ sedan i kylen i minst 1 timme. Forma till bollar eller ”bars” och ställ sedan i frysen i minst 30 minuter. Skulle smeten vara för smulig, blanda i lite grädde så är det lätta att forma till önskad form.
Smält chokladen försiktigt i tjockbottnad kastrull eller sautese (alternativt mikro). Låt den svalna något så att ett tjockare lager lättare fastnar på bollarna om den är för varm och lösflytande. Doppa bollarna i chokladen med hjälp av t.ex. en gaffel. Strö över några kokosflingor om du vill. Låt svalna på galler eller ev. bakplåtspapper. Ställ i kylen en stund innan servering.
Delicatobollar
240 gram smör
10 dl havregryn
2 dl socker
1 dl oboy
1 msk kakao
8 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
ca 2 dl kokos som jag färgade lätt med lite grönt pastafärg
Gör så här:
Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Mixa havregrynen i en mixer eller stavmixer till havremjöl ca 20 sekunder. Skär smöret i kuber och vänd ner. Jag tog elvispen och körde i en bunke. Häll i oboy, socker, vaniljsocker, ev kaffe och mjölken. Vispa ett tag så det blir riktigt krämigt!
Ställ in smeten en stund i kylen så det stelnar, då går det lättare att rulla.
Forma till bollar och rulla direkt i kokosflingor.
Tips! Blöt händerna lite lätt när du rullar så fastnar kokosflingorna bättre.
Yeeyyy för Första Advent.... och Yeeyyy för att jag äntligen är klar med pepparkakshuset. I år fick jag freestyla utan en riktig plan på vad jag ville ... så ...12 timmar, ett par kg pepparkaksdeg, lite sockerpasta och ett lagom antal svordommar som seden sig bör......blev resultatet en klassisk kyrka. Lite större än tänkt, men kul ändå. Gäller att bara hålla katten borta från att klättra på den...... Ha en riktig fin Första Advent!
När årets första snö föll häromdagen, fick tom bullarna en vintrig form..... så bilden här är bara en liten påminnelse till mig själv att man kan göra gamla saker på nya sätt. De kändes t.o.m godare även om det är samma gamla recept man har använt i alla år.
Jag säger ofta att jag har favoriter i mina recept, och det är för att jag verkligen älskar mat, men för denna vitlöksbröd, skulle jag lätt kunna sätta 2 x favorit stämpel på. En liten mellanting på bröd och pizza, som älskas av både stora och små.
10 st vitlöksbröd
Degen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete (ger en fin frasig konsistens på degen)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Vitlökssmör:
100 g smör
3 st vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk persilja
1 dl riven parmesan
Topping:
100 g riven ost
Förslag på mer topping (mixa och välj fritt efter smak):
Cocktailtomater, chili, mozzarella
Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i 10 minuter. Låt degen vila i 10 min. Dela sedan degen i 10 bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en bricka, täck med plast och lät jäsa i rumstemperatur i 60 min eller i kylen över natten. Förbered vitlökssmöret. Blanda rumstempererad smör med pressade vitlöksklyftor, oregano, persilja och riven parmesanost. Förbered sedan toppingen som du har valt. Hacka cocktailtomaterna och chili i skivor. Värm ugnen till 225°. Tryck ut en degboll med fingrarna till en rund liten pizza. Bred vitlökssmör på pizzan. Toppa med riven ost och topping, som tex tomat, chili, mozzarella och tomat osv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka sedan mitt i ugnen i 10 min, tills pizzorna blir gyllene. Servera gärna nybakade och varma.
Alltid tacksam för recept för buffé rätter som kan förberedas dagarna innan servering. Nu kan jag lägga en till, till min samligt av favoriter. Den kan göras hela 2 dagar innan och sen bara låta den ligga dra i sig den goda marinaden.
1-1 1/2 kg rostbiff
1 tsk salt
Malen svartpeppar (mycket)
Marinad:
1 dl soja
0,75-1,5 dl balsamicovinäger
1 1/2 msk kalvfond
3 msk flytande honung
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen svartpeppar
1/2 kruka timjan
1/2 kruka oregano
59 g kapris (avrunnen vikt)
Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar (tag mycket). Sätt in mitt i ugnen. Använd stektermometer. 60 grader rosa kött med röd kärna. 55 grader rödare kött. 65 grader lätt rosa kött. Tid i ugnen ca 1 1/2-2 timmar. Hacka vitlök och färska örter. Hacka hälften av kaprisen grovt och spar resten till garnering. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Lägg köttet i kylen när det svalnat. Låt köttet ligga i marinaden i 1-2 dygn. Skär tunna skivor, garnera med kapris och färska örter. Man kan också ringla lite marinad över köttet.
När sonen fyllde 18 år hade han endast 2 önskemål. Morotskaka och pengar. Därför belv tårtvalet ganska enkel här, och kombinationen blev väldigt lyckad och uppskattad. Pengar på utsidan och pengar på insidan. De på utsidan var av ärbart oblat printad på sockerpasta och på insidan hade jag en plastlåda som jag "bakade in" i tårtan, fylld med äkta pengar i en långa remsa med plastfickor som han fick dra ut när ljusen släcktes. En kul överaskning inte bara för honom utan även för gästerna. Lyckad!
Blickar tillbaks på rumäska recept och hittade denna valnötts kaka som en kompis tipsade om. Älskar valnötter och det i kombination med att man kan baka den i långpanna, fick mig att ge den ett försök. Super gott, och inte alls så krångligt Testa gärna!
Ca 300 gram valnötter – Rosta de 300 g valnötterna en liten stund i panna eller i ugn. Häll över de i en ugnsform på ca 25x40cm, kläd i bakplåtspapper. Vill du dela de lite innan rostning, går det bra det med.
Botten:
7 äggvitor
140 gram socker
100 gram malda valnötter
100 gram mjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här: vispa äggulor och socker till en fast skum. Blanda i de malda valnötterna, mjölet och bakpulvret med en slickepott. Blanda försiktigt in det (inte för hårt eller för länge – man vill behålla så mycket luft som möjligt i smeten). Bre ut det över de rostade valnötterna. Grädda i ca 25 min på 180 grader. Ta ut från ugnen och vänd kakan så de brända valnötterna hamnar uppåt. Låt kallna.
Ganache:
300 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
Gör så här: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden och smöret i det. Häll det över chokladen och blanda med slickepott till en len ganache. Bre ganaschen över bottnen och ställ kallt.
5 gram smör
Kräm:
150 gram socker
7 äggulor
2 msk vatten
5 dl vispgrädde
2 gelatinark
Gör så här: Blanda socker, äggulor och vatten i en skål och sätt över vattenbad. Ca 10 minuter under ständig omrörning, tills det att sockret har smält. Låt svalna lite. Vispa grädden till hårt skum och häll över äggkrämen. Blanda allt försiktigt. Lägg gelatinbladen i kallvatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och värm några sekunder i mikron, med ett par droppar vatten, bara så att det hinner smälta innan du blandar i den i krämen. Blanda allt samman och bre ut det över ganaschen. Låt kakan stå till dagen efter. Garnera med riven choklad och du är klar för servering.
Var bara tvungen att testa ett nytt sätt att skära melon på, som barnen visade mig på YouTube... Rätt så rolig idé.
När finaste Andrea tar studenten och önskar sig rosa-temat...... så blir resultatet så här, med en hel ätbart studentmössa uppepå. Stort grattis Andrea och lycka till i livet.