Blogg

09.12.2018 18:43

Också ett nytt recept för i år är hallontryffel. Även här tycker jag att smak och konsistens är mer av fudge, men receptet säger tryffel. i vilket fall som helst är detta en riktig kaloribomb, som allt annat julgodis..

3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här: Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.

4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:42

Har nu provat 2 nya sorter tryffel också. Även om jag hellre bakar kakor i stället för godis, kan jag inte låta bli att ha några sådana också på julbordet. Första tryffel är smaksatt med saffran och i min smak, är det mer av en fudge än tryffel, men receptet säger tryffel ..... 

2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.

2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:37

Idag fick jag äntligen en ledig dag som jag kunde använda till att börja jul baka lite. Det blir ganska många sorters godis och kakor varje år......en del som jag bakar varje år, men också en del nya recept som hamnar här på bloggen. årets första nyhet för mig här är en blandning mellan godis och spröda kakor av en mördeg som täcks med en knäckig kolasmet full med nötter. Påminner om toscakaka fast en knaprigare variant. 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Toppning:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g mixade nötter av valfri sort.
Gör så här: Grovhacka nötterna för hand och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke, gärna i en matberedare.  Skär smör i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Tillsätt sedan vätskan och blanda snabbt ihop till en deg. platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakplåtspapper för att lättare kavla den lika stor som en ugnsplåt. Ta bort översta bakpappret, nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 minuter. Gör under tiden toppningen.  Blanda alla ingredienser till toppningen, förutom nötterna, i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme. Det skall inte börja koka, utan allting skall bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. baka sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i önskad storlek.

 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g nötter av valfri sort. Mixa fritt och välj bland:
valnötter, pistagé, sötmandel, pinjenötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter osv
 
Gör såhär:
Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Blanda gärna i en matberedare. Tillsätt sedan lite vätska, inte för mycket, och blanda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 min.
 
Gör under tiden toppingen. Ha koll på degen i ugnen så den inte bränns. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme, det ska inte börja koka utan allting ska bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. Baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna en stund. Skär i önskad storlek. Förvara i en kakburk i rumstemperatur, de håller sig upp till 7 dagar.
09.12.2018 18:36

Som vanligt är det barnen som bestämmer temat på vårt pepparkakshus, och i år föll lotten på ett stall. Egentligen är det lite konstigt att vi inte haft det tidigare, med tanke på att vi har en riktigt hästtjej i huset. Det är också hennes hästar som fick flytta in här. Hon har närmare 100st såna hästar och önskan var att bygga ett stall som skulle rymma de alla. Ni förstår dock att jag fick vara lite mer realistiskt och dra ner antalet till bara 4 hästboxar. Sarah blev supernöjd i alla fall och nu står stallet på hennes rum. Det luktar så gott varje gång jag går in och väcker henne på morgonen.

10.09.2018 13:00

Till min älskade bror på 50-års dagen, valde jag att baka just en Cremsnit tårta, som väcker många fina barndomsminnen. Det här var en bakelse som bara en av våra gamla fastrar bakade varje gång vi besökte henne, och jag kan än idag komma ihåg hur förväntansfulla vi båda var inför varje besök. 

Grattis till dig storebror. Livet vore inte detsamma utan dig. 

Recept för 2 tårtor
4 färdigköpta smördeg och 4 gelatinblad
10 ägg
14 dl mjölk
350 g socker
150 g mjöl
4 dl vispgrädde
vaniljessens
Gör gärna i ordning vaniljkrämen dagen innan tårtorna skall sättas ihop.
Gör så här: Vispa grädden och ställ den kall tills vidare. Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Blanda alla resterande ingredienser (utom smördegen så klart) i en kastrull och värm på svag värme, under ständig röring, tills den tjocknar. Låt svalna en stund och tillsätt gelatinbladen som du först har kramat ur allt vatten. Grädda smördegen i ugnen, en i taget. Det blev 2 lager med siffran 5 och 2 lager med siffran 0. Även resterna gräddade jag separat för att kunna garnera tårtorna med. Lägg den ena gräddade smördegen på ett fat, bre över 1/4 del vaniljkräm, lägg på en smördeg till och sen igen vaniljkräm. Toppa med vispgrädde och avsluta med att smula lite smördegsresten över grädden. Ställ kallt tills det att den ska serveras.

10.09.2018 12:55

En skaldjursbuffé utan dess like blev det serverat på min brors 50-års fest. Fantastiskt fint upplagd med många av havets läckerheter som våra vänner från Ekbom Delikatesser i Kumla levererade. Gästernas reaktion på den välfyllda båten var obeskrivligt. Tack Rickard, Anders och Kristina för den fina leveransen. 

Jag passade även på att testa lite nya recept på små tilltugg till den fina skaldjursbuffén, och här kommer några av dessa recept.  

Minipajer med västerbottenost och smörfrästa kantareller

Recept till ca 26 st småpajer. Du kan också köpa färdig pajdeg och använda det i stället om tiden är knapp.
3 ½ dl vetemjöl                                                  
100 g smör eller margarin                                
1 msk olja                                                         
1 äggula                                                            
3 msk kallt vatten         
Fyllning:
150 g västerbottenost
4 ägg
250 g kesella
3 dl grädde
½ tsk salt
Garnering:
smörstekta kantareller
Gör så här:
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. Dela pajdegen till 26 små bollar. Tryck ut pajdegen  i små aluminiumformar. Riv osten. Fördela osten i botten på pajskalen. Vispa ihop ägg, kesella, grädde och kryddor. Häll i fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200° eller tills äggstanningen har stelnat. Garnera dem sedan med smörstekta kantareller.

Krustader med fetaostkräm, sesam och fikon

Recept för 24st:
200 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 kruka mynta
1 förpackning små krustader
3-4 färska fikon
1 msk svarta sesamfrön
salt, peppar
Gör så här: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Rada upp krustaderna och klicka i röran. Tänk på att göra detta precis innan de ska ätas eftersom krustaderna blir mjuka fort. Dela varje fikon till klyftor. Toppa varje krustad med lite svarta sesamfrön, fikonklyfta och ett myntablad.

Roquefort Papillon med tranbär och pistagenötter

Recept för ca 20st
140g Roquefort Papillon
100g cream cheese
50g pistagenötter
50g torkade tranbär
Gör så här: Mosa Roquefort med gaffel och blanda ihop ostmassan med färskosten. Ställ blandningen i frysen i 15 minuter. Hacka tranbär och pistagenötterna. Rulla ostmassan till lagom stora ostbollar som du sen rullar i nöt- och tranbärs blandningen. Håll bollarna kylda tills det är dags för servering.

Kräftstjärtar med avokado, lime och dill

Recept för 16st
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
1 knippe dill
1/2 röd lök
1 burk kräftstjärtar i lake
salt, peppar
3 avokado
2 paket minitortillabröd
tandpetare
Gör så här: Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, skånsk senap, sambal oelek och klippt dill. Finstrimla rödlöken och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.
Häll av laken från kräftstjärtarna och tärna avokadon. Blanda ihop med resten. Klicka ut det på minitortillabrödet och rulla sedan ihop till en strut. Fäst ihop med tandpetare.

Räkspett med limesås i shotsglas

Recept för ca 20 shots
ca 300g skalade räkor
ca 20 träspett
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här: Plocka och skölj citronmelissbladen. Skölj limen. Riv skalet. Dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och -juice. Salta och peppra. Trä några räckor på varje spett. Bottna små glas med sås och ställ spetten i de.
Såsen går utmärkt att göra 1-2 dagar i förväg.

Avokado och laxrullar

Recept för ca 16st.
200g färskost
1 avokado
2 msk gräslök
2 msk citronsaft
150g skivad kallrökt lax
Gör så här: Mixa färskost, fruktköttet avokado, hackad gräslök och citronsaft. Lägg laxskivorna så att de lappar över varandra på ett ark med plastfolie på arbetsbänken. Bred på avokadoröran och rulla samman som en rulltårta. Rulla in i plasten och lägg i kylen över natten. Skär upp i 1½ cm tjocka skivor.

19.08.2018 18:54

Att baka kakor i våffeljärn är inte så vanligt, med det går. Smeten är väldigt enkel att göra, men det tar en liten stund att grädda alla de små godingarna. De försvann också i takt med att jag gräddade. Favorit hos barnen.

150 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
Gör så här: Rör rumsvarmt margarin med strösocker. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg. Rulla degen till ca 50 små bollar. Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn. Tryck ihop och grädda i knappt en minut.

1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
Gör så här: Rör rumsvarmt margarin med strösocker. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg. Rulla degen till ca 50 små bollar- Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn. Tryck ihop och grädda i knappt en minut.
06.08.2018 21:35

Här kan vi verkligen prata Midsommar smaker, färger och känsla. Jag blir så glad nu när jag tittar tillbaks på det, även om Midsommar var för 2 månader sedan. Att använda mördeg i stället för vanliga tårtbottnar, är tydligen en trend just nu, och även om smakerna satt och tårtan var en fröjd för ögat, föredrar jag nog tårtorna med mjuka bottnar. Men kul att få testa den i alla fall. Recept och inspiration från Cakebymary.se 

Botten, ca 10-12 port
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
Rabarber- & Jordgubbsmousse
375 g rabarber
375 g jordgubbar
1 - 1 1/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
6 gelatinblad
4 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vaniljsocker
Garnering
färska jordgubbar
jordgubbsgodis
färska hallon
blommor
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt.
Skölj och ansa rabarbern, och dela dem sedan i bitar. Häll rabarber, jordgubbar, socker och vatten i en kastrull. Koka på medelvärme tills allt har mjuknat, och mosa gärna sönder bitarna så det inte är några hela bitar kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Krama ur gelatinbladen och smält de i fruktblandningen. Ställ blandningen i kylen tills den kallna helt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och vänd ner i fruktblandningen.
Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita moussen på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita mousse även på den. Dekorera tårta med jordgubbar och övrig valfri garnering.

06.08.2018 21:22

Bilderna på det som bakades i Midsommar är "bara" ett par månader försenade här på bloggen, men bättre sent än aldrig. Daimcheesecaken nedan går i för sig att baka när som helst på året, det är endast dekorationen som är "Midsomrigt", innehåller är bara ...... himmelskt gott. Krämig cheesecake med Daim kross som bakas utan ugn. Recept och inspiration kommer från Mykitchenstories.koket.se 

Botten:
100 g smör
1,5 packet Marabou Soft Cookies kex (i originalreceptet är det digestivekex som det bakas på)
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform där både botten och kanterna är fodrade med bakplåtspapper.
Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen
Fyllning:
168 g Daim choklad
300 g vit choklad
2 dl vispgrädde
600 g färskost
1 dl strösocker
färska jordgubbar till servering
Gör så här:
Smält den vita chokladen i mikron. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt. Hacka Daim chokladen grovt. Vispa grädden. Den ska vara väl vispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott och till sist vänder du även ner Daim krosset. Bre ut smeten i springformen över digestive botten och ställ sedan formen i frysen i minst 4h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet. Garnera gärna med färska bär och blommor vid servering.
14.06.2018 20:19

Älskade brorsdotter Emelie har tagit studenten. Sååå stolt över den fantastiskt fina, unga kvinnan som hon har blivit. En sån underbar dag det har varit, med mycket värme, skratt och glädje. Stort grattis till Studenten finaste Emelie och välkommen till vuxen livet :) .....

Enligt önskemål, blev tårtorna klädda med blommor i rosa och gröna toner som för tankarna till japanska trädgårdar, med manga inspiration på den lilla tårta. Manga bilderna är printade på sockerpasta och 100% ätbart. Smakerna är av vaniljbottnar, fyllda med lemoncurd, vaniljkräm och limemousse. 

Tårta 1: bottnar gjorda på 10 ägg
Tårta 2: bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 2 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver 
Gör så här: Börja med att klä 2 formar med bakplåtspapper (per tårta). Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Upprepa samma procedur för tårta nummer 2.
Vaniljkräm: recept till båda tårtor
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och att man rör i det hela tiden.
Lime mousse: recept till båda tårtor
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lemoncurd: färdig köpt.
Sätt ihop tårtan med ett lager lemoncurd först, sen vaniljkräm och limemousse som tredje fyllning. Jag spacklade tårtorna med vispad grädde, men det är helt valfritt. Smörkräm och sockerpasta fungerar lika bra.

Objekt: 41 - 50 av 299
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!