Blogg

11.06.2016 12:39

Bilden gör verkligen inte denna tårta rättvisa. Jag hade så fruktansvärt bråttom när jag skulle ta bilderna, och blev som det blev. Färgen var en fantastiskt fin azurblått med inslag av metallic grön skymmer. Innehållet kan vi inte heller se, men jag lovar att baka den igen inom närmaste veckorna för att kunna visa. Den är gjord på en sockerkaksbotten, en jordgubb och rabarber pannacotta, och mjölkchoklamousse. Flyttade över tårtan i en större form och hällde på en vitchokladmousse som täckte både ovanpå och runtom. Avslutade med den fina blåa glaze och dekorerade med äkta blommor. Dessa satte jag i 2 blomrör för att bygga höjden lite, samtidigt som de inte rörde tårtan. Som nackdel är dock de smurfblåa tänder och tunga man får när man äter den, men det kan man väl stå ut med. Grattis till studenten fina Roffe!

Botten
2 st Ägg
3/4 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Hett vatten
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.

Jordgubb och Rabarberpannacotta  
2 Gelatinblad
2 1/2 dl Grädde
100 g Rabarber
100 g Jordgubar
1 Vaniljstång (can bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl Strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.

Mjölkchokladmousse
200 g Mjölkchoklad
1 st Gelatinblad
2 st Äggulor
2 msk Florsocker
2,5 dl Grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.

Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om , knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.

Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glycos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Azur blå färg
Metallic grön färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader .
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i en fin nätsil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad blått nyans och blanda sedan i några droppar med grönt utan att blanda. Häller den över den frysta tårtan.
 

04.06.2016 21:20

Dagens tårta gjordes enligt önskemål till en Real madrid supporter. Var lite nervös inför uppdraget eftersom jag har inte gjort någon fotbollstårta tidigare, men blev ganska nöjd med resultatet. Det är en Oreo choklad tårta med tryffel täcke, täckt med sockerpasta. Loggan på toppen och spelarna runt om är också tryckta på ätbart sockerpasta. Dessa går enkelt att beställa på nätet från tartdekoration.com

Browniebotten:
150 gram mörk choklad
150 gram ljus choklad
180 gram smör
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
6 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,7 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en fyrkantig form, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
4 pkt oreo kex (ca 600 gram)
400 gram Phildelphiaost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över browniebottnen och släta till.
Mjölkchokladganache:
2,5 dl grädde
300 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllninge. Ställ i kylen, gärna över natten.
Om du skall klä tårtan med sockerpasta som jag har gjort, måste den först spacklas med smörkräm eller liknande.

27.05.2016 19:20

Här kommer en frukost helt i min smak .... En lite lyxigare variant av Fattiga riddare, fyllda med Nutella och färska jordgubbar, rullade i strösocker och kanel. Otrolig populära i USA. Det kallar jag en riktig frukost till Mors dag på söndag. Mums.....

10 brödskivor (vanlig formfranska)
10 msk Nutella
10 Jordgubbar, stora
2 ägg
3 msk mjölk
1.5 dl Strösocker
1 tsk kanel, malen
Gör så här:
Börja med att skära bort alla kanter från brödskivorna. Skär sedan jordgubbarma i väldigt små bitar. Blanda ägg och mjölk i en djup tallrik. Häll upp strösocker och kanel på en tallrik och rör tills det blandats jämnt. Kavla sedan brödskivorna tills de blivit platta. Bred 1 msk nutella längs ena kortsida-kanten. Bred även jättelite nutella i motsatt kant, det för att de ska hålla ihop när du rullar dem. Strö jordgubbar över nutellan och rulla sedan ihop till en tight rulle. Doppa den i äggsmeten och stek sedan i smör tills alla sidor fått en gyllene färg. När du tar upp dem ur stekpannan så ska du rulla dem i sockerblandningen på en gång.
Servera dessa himmelska rullar lite ljumma.

08.05.2016 22:37

Jag gjorde denna tårta för första gången nu, till min dotters födelsedag och måste erkänna att jag blev helt förälskad i dessa färger. Tänk vad fint det kan bli med naturliga färger, utan några som helst tillsatser. Den borde gå såklart att göra på vilka skogsbär som helst, men jag valde björnbär denna gång..... och hade jag haft flera sådana, hade jag nog lagt på ännu ett lager i ännu mörkare nyans.

Min tårta är gjort i en form på 18 cm och saknar tyvärr ett lager med fyllning, eftersom jag inte hade tillräkligt med björnbär, men receptet nedan är för en komplett sådan där en femte lager med fyllning kommer till.  
Botten:
2 ägg
2 msk socker
1 msk mjöl
1 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker med elvisp i ca 10 minuter. Sikta ner mjöl, potatismjöl, bakpulver och vänd försiktigt med en slickepott. Häll över i en form på 18 cm som är kläd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt, innan du börjar med fyllningen. Ta en ny form på 18 cm och klä kanterna med en lite tjockare plastfilm. Det går fint med baplåtspapper också, men då blir inte kanterna så släta när man tar ut tårtan på slutet, eftersom papper skrynklar sig gärna. Jag använder plastfilm i alla fall.
Fyllning:
1 000 gram frysta björnbär
3 citroner
2 ägg
150 gram smör
380 gram socker
17 1/2 gelatinblad (35 gram)
500 gram vispgrädde
2 msk vanilj extrakt
Gör så här: Börja med att göra en sats med lemon curd och en med björnbär puré. Dessa kommer att användas i olika mängder i alla de kommande lager med fyllning.
Lemon curd: Ha saft och riven skal av citronerna i en kastrull. Tillsätt 180 gram socker och 2 ägg. Vispa gott för hand tills allt är välblandat och tillsätt 85 gram smör. Ställ kastrullen på spisen och koka på låg värme tills det att konsistensen blir lite tjockare. Ta av från spisen och sila allt.
Björnbär puré: Lägg bären i en kastrull tillsammans med 200 gram socker. Låt koka i ca 8 minuter tills bären är väldigt mjuka och du har fått ur mycket saft. Ta av spisen och sila bort alla frön. Pressa ordentligt så du får ut all saft. Låt stå åt sidan.
Lager 1: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Mätt 170 gram av lemoncurden (som skall fortfarande vara varm).  Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i det varma lemoncurden. Blanda så att allt smälter fint. Vispa upp 150 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över ditt första lager på tårt bottnen. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 2: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 70 gram björnbär puré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 100 gram lemoncurd och blanda väll. Vispa upp 130 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 2 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 3: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 120 gram björnbär puré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 50 gram lemoncurd och blanda väll. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 3 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 4: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 210 gram björnbär puré. Tillsätt 30 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt även 1 tsk vaniljextrakt. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 4 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 5: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 320 gram björnbär puré. Tillsätt 40 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Häll den över tårtan som ett sista lager och ställ formen i kylskåpet för minst 3 timmar innan servering.

01.05.2016 20:23

En bakelse jag inte gjort på flera år. Förr i tiden hade jag ofta några sådana i frysen, tillsammans med några Fragilités bakelser. Båda recept är från "Sju sorters kakor" och mycket enklare att göra än vad man tror. Måste nog ta upp traditionen igen. Problemet är bara att det har visat sig att de tar slut forare än vad jag minns.

Botten:
3/4 dl mandelmjöl
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa samman äggvitor och socker till hård skum. Sikta ner kakao och vänd ner mandelmjölet. Bred ut smeten på det mjölade bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen på 175 grader C, i ca 10 minuter, eller tills kakan ser torr ut. Låt den svalna och lossa den sedan ifrån pappret. Dela den i fyra delar på tvären. Gör nu iordning fyllningen.
Fyllning:
1 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 tsk potatismjöl
1/2 kryddmått salt
200 gram smör (fuska inte med margarin)
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser utan smöret.  Sjud detta tills krämen blir tjock. Låt kallna helt. Rör smöret med elvisp och blanda i den kalla krämen. Smaksätt med vaniljsocker och fördela mellan bottnarna. Skär kakan i lagom stora bitar. Sikta florsocker över.

01.05.2016 20:22

Hipp hipp hurra för mig idag. Eftersom det är MIN födelsedag,  bakade jag något som jag själv älskar. En ecler/ eller petit-choux tårta. Den består av fyra lager och tar en liten stund att få ihop den kanske, men helt värt det. Först en botten på petit-choux smet som är både sockerfri och kalorisnål. Den biten jämnar dock ut sig, när man toppar med ett rejält lager vaniljkräm, ett med choklad ganache och ett sista med grädde. Ingen bakelse för en som går på diet, men vad gör det... Grattis till mig!

Lager 1: Petit-choux botten
150 gram mjöl
150 ml vatten
150 ml mjölk
150 gram smör
5 ägg
Gör så här: Smörj en bakform på ca 30x40cm. Koka upp vatten, mjölk med smör. Rör i mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Tryck ut smeten i formen (gärna med hjälp av fingrarna) och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C. Skulle den få lite för mycket färg, kan du sänka till 175 efter halva gräddningen. Bottnen kommer att vara lite vågig, vilket är helt ok. Låt den svalna helt.

Lager 2: Vaniljkräm
2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
135 gram socker
60 gram maizenastärkelse
6 äggulor
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad (ca 10 gram)
400 gram vispgrädde
Gör så här: Blanda vispgrädde (2dl), mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning.  Ställ kastrullen tillbaks på spisen och koka på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. När vaniljkrämen har blivit tjock, tas kastrullen från värmen och ställs för att svalna en stund. Under tiden läggs gelatinbladen i kall vatten. Ta upp de efter 5 minuter och kläm ur all vatten. Lägg över de i vaniljkrämen (som nu borde ha svalnat till ca 40 grader C. Om krämen är för varm, kommer gelatinen att klumpa sig bara). Blanda väl.
Vispa upp de resterande 400 gram med grädde och blanda i det försiktigt i vaniljkrämen. Vispa inte, utan använd en slickepott till det. Man vill behålla så mycket som möjligt av luften i grädden. Bred ut krämen över petit-choux bottnen och ställ i frysen i en halv timme.

Lager 3: Choklad ganache
200 gram vispgrädde
200 gram mjölk choklad (alt.150 gram mörk choklad)
Gör så här: Värm vispgrädden tills det att den skall precis börja koka. Ta bort från spisen och blanda i hackad choklad. Blanda väl och häll över vaniljkrämen (spara ett par skeddar för dekoration. Ställ i frysen i en halv timme.

Lager 4: Gräddtäcke
400 gram vispgrädde
40 gram florsocker
Gör så här: Vispa grädden till nästan hård. Tillsätt sockret och vispa färdigt. Spritsa eller bred det över choklad ganachen. Ringla lite choklad ganache som du sparat, ovanpå och ställ i kylskåpet i ett par timmar.
 

23.04.2016 20:45

Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig i dagens tårta, men gjort är gjort. Inte alltid lätt att få till de ideer som snurrar runt i mitt huvud. En morotskaka i lite annorlunda utklädnad. Till lilla Ole, som skall fira sin 5-års dag imorgon, och som är lite förtjust i Spiderman. Hipp, hipp, hurra på din födelsedag, Ole!

Tårtan på bild är gjord på 3 satser av vanlig morotskaka.
Receptet nedan är för 1 sats:
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 små tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 liten tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja (eller rapsolja),
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
400 gram Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, på 190 grader C.

06.04.2016 20:26

De här cupcakes var lite extra roliga att göra, och så fantastiskt uppskattade i skolan på öppet hus dagen. Jag blev så överväldigad av alla fina kommentarer jag fick av barnen och lärarna i skolan, och framför allt av att se min son vara så stolt över sin mamma. Väldigt rörd över det. Jag han dock bara göra 20 stycken, vilket var väldigt synd... på tok för få. "Hamburgare brödet" är en vanlig muffins delad i två, "köttet" är en brownie, "salladsbladen" och "ketchupen" är en mjukost frosting och "osten" är av sockerpasta. Ska absolut göra de vid fler tillfällen, men måste först hitta en annan recept på själva muffinsarna, som inte spricker så mycket på toppen. Godnatt på er! Nu blir det lite paus i bakandet på några dagar. Imorgon väntar vi tillökning i familjen. Kockan 15,00 kommer den mest efterlängtade söta kissen att flytta in till oss. Lilla Mio.

Cupcakes/ "hamburgare brödet":
5 dl vispgrädde
200 gram smör
3 dl socker
4 ägg (rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj extrakt
Gör så här: Det är viktigt att smör och ägg är rumstempererade för att få bästa resultatet. Vispa det mjuka smöret med sockret till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en bra stund tills du får en fin fluffy konsistens.Tillsätt mjöl och bakpulver som du har siktat 3 gången för bästa resultatet. Tillsätt även vispgrädde och vaniljextrakt och blanda väl med en slickepott. Fyll muffinsformar (eller smord muffinsform) till mer än hälften och grädda i ca 25 minuter på 200 graders värme C. Låt svalna helt.

Brownie/ "köttet":
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna helt.

Frosting/ "salladen och ketchupen":
500 gram mjukost (rumstempererad)
100 gram smör (rumstempererad)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
grön pastafärg
röd pastafärg
Gör så här: Vispa ihop mjuklost och smör i ca 10 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vispa vidare i några minuter till och dela satsen i två. Den ena färgar du grön och den andra röd.

"osten":
Gul sockerpasta som är kavlat till små, tunna fyrkanter.

Sätt ihop burgarna genom att dela muffinsarna i två. Spritsa på den gröna frostingen. Lägg på en rund brownie bit. Lägg på "ostbiten". Spritsa på den röda frostingen och avsluta med att lägga på muffins locket. Jag penslade lite sirap och strödde på lite strössel också som skall föreställa de små fröna i brödet. Tips är att sätta fast burgarna med en tandpetare tills allt har satt sig och frostingen har stelnat. Ställ de kallt fram till servering.

03.04.2016 19:17

Nu bakas det till öppet hus dagen i skolan. Min sons klass skall försöka sälja lite fika för att få ihop lite mer pengar till en klass resa. Mitt bidrag blir en regnbågsrulltårta fylld med creme cheese kräm. Ett amerikans recept som jag hittade på nätet, som inte alls är dum. Jag var tvungen att smaka lite på kanterna så jag inte gör bort mig när den skall serveras. Jag var lite nervös med alla dessa färger, men det gick bra. Missade en röd rand i mitten bara, men jag tror inte någon mer än jag tänker på det. Ha det gott alla!

Botten:
5 ägg
1 dl socker
1 tsk citronsaft
2/3 del dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smält smör
pasta färg: gul, orange, röd, grön och blå
Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader C. Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulorna i ca 5 minuter. Tillsätt 0,5 dl av sockret (observera att det är bara halva mängden). Vispa vidare i ca 5 minuter till. Tillsätt citronsaft och ev. även lite riven citronskal om du vill. I en separat skål, vispa äggvitor med resten av sockret (0,5 dl) till hård skum. Blanda äggulemassan med äggvitorna med hjälp av en slikepott. Gör det försiktigt för att inte slår ut för mycket av luften i smeten. Tillsätt siktad mjöl och bakpulver på samma sätt med hjälp av slikepott. Häll i den smälta smöret på slutet, som inte får vara för varm. Blanda försiktigt och dela smeten jämt i 5 skålar. Färglägg dessa till regnbågens färger. När man har i färgen, kommer smeten att bli lite mer flyttande, men det är ingen fara med det. Häll varje smet i var sin spritspåse. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och börja spritsa långa sträck med smet. Lämna ingen utrymme mellan varje färg. De skall ligga tätt ihop. Gult, orange, rött, grönt och blått o.s.v... Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 190 grader C. Ta ut bottnen och vänd den på en bakduk. Ta bort bakplåtspappret. Lägg en bakduk till ovanpå och vänd på hela bottnen så att den sida där bakplåtspappret satt, skall hamna längt ner (det är den sida som du vill skall synas när du rullar upp tårtan sen). Låt kallna och gör under tiden iordning fyllningen.
Creme cheese fyllning:
200 gram creme cheese / Philadelfia ost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
Gör så här: Vispa ihop den mjuka osten och sockret till en krämig massa. I en separat skål, vispa grädden hård och blanda ihop den med ostmassan. Använd en slickepott till detta. Bred fyllningen på bottnen och rulla ihop. Låt rulltårta stå i kylskåpet någon timme innan servering.

27.03.2016 22:58

The Cheesecake Factory är en amerikansk kafékedja som i huvudsak serverar cheesecake och på deras meny finns bland många andra läkerheter, en Oreo Dream Extream Cheesecake som jag har försökt att återskapa här. De lämnar såklart inte ut några recept och jag har bara sett bilder på den, men det här i i alla fall min egen tolkning av den. Kaninen på toppen är gjord i sockerpasta och tog mig evigheter, men men.....den blev färdig till slut och dottern blev super lycklig. Hon ville så gärna ha en kanin på tårtan. Jag tycker mest den ser ut som ekorren från "Alvin och gänget", men inte en chans att jag skulle börja om. Glad Påsk på er!

Tårtan består av 4 lager.

Lager 1: Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.

Lager 2: Mjölkchokladganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.

Lager 3: Cheesecake:
250 gram Philadelphia ost
50 gram socker
50 gram grädde
2 ägg
1 msk mjöl
1 msk vanilj extrakt
några oreo kex (ca 8st)
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform (springform) med bakplåtspapper. Vispa ihop osten med sockret tills du får en krämig konsistens. Tillsätt grädde, ägg, mjöl och vanilj extraktet. Blanda väl med ett slickepott. Häll först en tredje del av smeten i bakformen. Lägg på oreo kex, hela, lite här och där. Häll över resten av smeten över kexet som nu  borde vara där i mitten av cheesecaken. Spelar ingen roll om de rör på sig lite. Grädda i vattenbad i ugnen i 20 minuter. Jag la min bakform i en annan form som inte tar in vatten först, och sen la det hela på en plåt fyllt med ca 2 cm vatten. I och med att man gräddar på det här viset, blir cheesecaken mycket saftigare. Låt svalna helt den den har gräddat färdigt. Ta ut den ur formen, tag bort all papper och lägg den över brownie bottnen med chokladganachen på. Nu är lager 3 färdig.

Lager 4: Oreo mousse:
4 gram gelatinpulver
0,6 dl mjölk
50 gram vit choklad
1 äggula
1/2 tsk vanilj extrakt
150 gram grädde
1 tsk
florsocker
4 Oreo kex (smulade)
Gör så här: Lägg gelatinpulvret i ett par msk kallmjölk och lägg den åt sidan. Värm resten av mjölken och blanda i äggulan och vanilj extraktet efteråt. Värm nu gelatinen (som har stelnat under tiden) i micron i ca 3-4 sekunder. Bara så att den skall bli flyttande igen. Häll över den i mjölkblandningen och rör väl. Smält chokladen (fungerar fint i micron) och häll över den också i mjölkblandningen. Vispa grädden separat tillsammans med florsockret och lägg över den i mjölkblandningen. Blanda allt försiktig med ett slickepott. Som sist skall smulorna av oreo kexet in. Nu är lager 4 klar att läggas över som sista lagret på tårtan. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar innan servering.
Jag hade lite riven choklad på toppen, och såklart dotters kanin som jag gjort i sockerpasta.

Objekt: 41 - 50 av 265
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!