Blogg

27.11.2022 07:02

Alltid tacksam för recept för buffé rätter som kan förberedas dagarna innan servering. Nu kan jag lägga en till, till min samligt av favoriter. Den kan göras hela 2 dagar innan och sen bara låta den ligga dra i sig den goda marinaden. 

1-1 1/2 kg rostbiff

1 tsk salt

Malen svartpeppar (mycket)

Marinad:

1 dl soja

0,75-1,5 dl balsamicovinäger

1 1/2 msk kalvfond

3 msk flytande honung

3 vitlöksklyftor

1 tsk malen svartpeppar

1/2 kruka timjan

1/2 kruka oregano

59 g kapris (avrunnen vikt)

Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar (tag mycket). Sätt in mitt i ugnen. Använd stektermometer. 60 grader rosa kött med röd kärna. 55 grader rödare kött. 65 grader lätt rosa kött. Tid i ugnen ca 1 1/2-2 timmar. Hacka vitlök och färska örter. Hacka hälften av kaprisen grovt och spar resten till garnering. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Lägg köttet i kylen när det svalnat. Låt köttet ligga i marinaden i 1-2 dygn. Skär tunna skivor, garnera med kapris och färska örter. Man kan också ringla lite marinad över köttet.

15.11.2022 18:24

När sonen fyllde 18 år hade han endast 2 önskemål. Morotskaka och pengar. Därför belv tårtvalet ganska enkel här, och kombinationen blev väldigt lyckad och uppskattad. Pengar på utsidan och pengar på insidan. De på utsidan var av ärbart oblat printad på sockerpasta och på insidan hade jag en plastlåda som jag "bakade in" i tårtan, fylld med äkta pengar i en långa remsa med plastfickor som han fick dra ut när ljusen släcktes. En kul överaskning inte bara för honom utan även för gästerna. Lyckad!

07.11.2022 10:44

Blickar tillbaks på rumäska recept och hittade denna valnötts kaka som en kompis tipsade om. Älskar valnötter och det i kombination med att man kan baka den i långpanna, fick mig att ge den ett försök. Super gott, och inte alls så krångligt Testa gärna!

Ca 300 gram valnötter – Rosta de 300 g valnötterna en liten stund i panna eller i ugn. Häll över de i en ugnsform på ca 25x40cm, kläd i bakplåtspapper. Vill du dela de lite innan rostning, går det bra det med.

Botten:
7 äggvitor
140 gram socker
100 gram malda valnötter
100 gram mjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här: vispa äggulor och socker till en fast skum. Blanda i de malda valnötterna, mjölet och bakpulvret med en slickepott. Blanda försiktigt in det (inte för hårt eller för länge – man vill behålla så mycket luft som möjligt i smeten). Bre ut det över de rostade valnötterna. Grädda i ca 25 min på 180 grader. Ta ut från ugnen och vänd kakan så de brända valnötterna hamnar uppåt. Låt kallna.
Ganache:
300 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
Gör så här: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden och smöret i det. Häll det över chokladen och blanda med slickepott till en len ganache. Bre ganaschen över bottnen och ställ kallt.
5 gram smör
Kräm:
150 gram socker
7 äggulor
2 msk vatten
5 dl vispgrädde
2 gelatinark
Gör så här: Blanda socker, äggulor och vatten i en skål och sätt över vattenbad. Ca 10 minuter under ständig omrörning, tills det att sockret har smält. Låt svalna lite. Vispa grädden till hårt skum och häll över äggkrämen. Blanda allt försiktigt. Lägg gelatinbladen i kallvatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och värm några sekunder i mikron, med ett par droppar vatten, bara så att det hinner smälta innan du blandar i den i krämen. Blanda allt samman och bre ut det över ganaschen. Låt kakan stå till dagen efter. Garnera med riven choklad och du är klar för servering.

 

27.06.2022 23:07

Var bara tvungen att testa ett nytt sätt att skära melon på, som barnen visade mig på YouTube... Rätt så rolig idé.

27.06.2022 11:10

När finaste Andrea tar studenten och önskar sig rosa-temat...... så blir resultatet så här, med en hel ätbart studentmössa uppepå. Stort grattis Andrea och lycka till i livet. 

 

27.06.2022 11:08

Min stora dag närmade sig med större steg än väntad och ju närmare den kom, dessto mer undrade jag vad jag skulle kunna bjuda mina gäster på. Jag visste att de skulle vara många och att jag inte hade lust att stå så mycket i köket just den dagen. Då föll valet på en kall buffé där det mesta gick att förbereda i förväg. Mycket uppskattad! Här kommer lite inspo till det. 

Bresaolarullader

80 g bresaola eller annan lufttorkad skinka, 12 skivor
½ dl färskt ost
skal av 1/2 citroner
2 nävar rucola
Lägg ut bresaola, eller annan lufttorkad skinka, omlott på en bit plastfolie. Bre på crème fraiche, riv över citronskal och strö över rucola. Rulla ihop bresaolan med hjälp av plastfolien. Ta bort plastfolien och dela rullen i 2—3 cm tjocka skivor vid servering. Går utmärkt att förbereda dagen före servering.

-----------------------------------

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

--------------------------------

Balsamicomarinerad fläskfilé

1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 dl strimlade färska basilikablad

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 min, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra strimlad basilika

------------------------------------

Marinerad kycklingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

----------------------------------

Räkcheesecake på kavringsbotten

Laxspett i shotsglas

600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)/ eller räkor
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.

Fyllda småbröd från frysen

Baka små kuvertbröd som du fyller med härligt krämig fyllning. Frys in dem direkt och ta fram till buffé eller bjudning. Små fina tilltugg som tinar på 1 timme i rumstemperatur. Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.

Potatissallad med feta och oliver (4-6 port)

ca 1 kg färskpotatis/delikatesspotatis
250 g småtomater/ gärna blandade färger
290 g kärnfria svarta oliver (liten plåtburk) 
100-150 g feta
4 salladslök (använd hela)

bladpersilja

Ev. pressad vitlök.

Vinägrett:
3 msk rapsolja
3 tsk rödvinsvinäger
salt
peppar

Beredning:
Skrubba potatisen ren. Salta vattnet ordentligt och koka potatisen mjuk, men se till att inte koka den för länge. Häll av vattnet och låt svalna. Dela sedan i halvor.
Dela tomaterna och hacka oliverna.
Skiva salladslöken, hackad bladpersilja, pressad vitlök och smula fetaosten.
Blanda till vinägretten. Blanda försiktigt potatisen med vinägretten.
Lägg sedan upp genom att varva potatis, tomater, smulad feta, salladslök och oliver. Häll över resten av vinägretten.
Dra några extra varv med pepparkvarnen

Salamipasta med fetaost kräm (4-6 port)

300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker

Festfin potatissallad med örter (46 port)

1 1/2 kg färskpotatisar
1/2 knippe rädisor
4 strimlade salladslökar
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 dl hackad persilja
Dressing:
1/2 dl olivolja
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
2 krm grovkornig svartpeppar och flingsalt
Gör så här: Skrubba skalet och koka potatisen knappt mjuk. Skär potatisen i bitar eller skivor. Dela rädisorna. Blanda dressingen. Blanda alla ingredienserna till potatissalladen och häll dressingen över.

27.12.2021 11:46

Juldagen ville vi äta annat än julbord, så vi bestämde oss för att införa traditionen omJulkalkon, vilket vi gjorde. Till det har man såklart den goda gräddsåsen, och vad kan det bli godare än att kunna doppa nybakad bröd i. Så, för andra dagen på rad, bakade jag brödkrans, men denna gång, blev den fylld med ost. Jag kunde lika gärna ha bara serverat sås och bröd, för det blev en rikigt hit hos alla. God fortsättning alla!

Pizzadeg:
7 dl mjöl
2,5 dl ljummet vatten
0,5 pkt jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
150 g riven ost
150g färskost (vitlök&örter)
Garnering:
1 uppvispat ägg
2 msk vitlökssmör (sör + 3 pressade vitlöksklyftor)
1 msk hackad persilja
1 msk hackad tranbär (blötlagda)

Gör så här: Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt vila under duk tills den har jäst till dubbel storlek. Dela degen i ca 14 större bollar och 10 mindre sådana. Kavla ut en och en på en mjölat bord, Lägg lite fyllning i varje och rulla till en boll som du placerar i krans form på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de större bollarna utåt och de små inåt. Låt jäsa nån halvtimme igen. Pensla kransen med uppvispad ägg och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter på 225 grader C. Ta ut kransen och pensla med vitlökssmöret medan den är varm, toppas med persilja och tranbär.
 

27.12.2021 11:45

Även bröd kan bli ett fint inslag till julbordet, speciellt i form av en nybakad krans. 

Recept till 1 rund krans med 16 frallor
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk ljus sirap
3/4 tsk salt
2 ½ dl vetemjöl
ca 4 - 4 ½ dl rågsikt  + lite extra till utbakningen
lite uppvispat ägg till pensling

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll i detta i degbunken och rör om, eller vispa, tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirapen och saltet. Ha i vetemjölet och  arbeta in rågsikten tills du fått en mjuk och smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med plastfolie eller ett lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Dela varje sådan del i 8 jämnstora bitar. Det ska bli 16 bitar av hela degen (jag vägde mina och de vägde ca 45 g styck) Forma runda bollar och lägg dem ganska tätt i en cirkel på plåten. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla brödet med det uppvispade ägget. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 20 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler under en brödduk. Dekorera eventuellt brödet med röda sidenband. 

07.12.2021 13:33

Ja, i år hade barnen bestämt att vi INTE skulle baka nåt pepparkakshus, så det blev inga planer/ritningar/tankar kring det. Note to my self: gör aldrig om det, lita aldrig på att traditioner kan brytas, speciellt inte de kring Jul…… för nu fick jag snällt ställa mig baka ett hus i alla fall, när vi alla här hemma började skruva på oss att något saknas här hemma. Det blev mitt minsta hus hittills… men en söt, liten rosa skapelse. Ordningen återställt i familjen nu. Hoppas ni har haft en fin andra Advent!

07.12.2021 13:32

Det blir lite längre mellan inläggen här ibland, men nu närmas det sig Jul igen, och då kommer lusten att baka tillbaka. Till första advent provade jag en ny recept på butterkaka, med inslag av julsmaker. Oftast har man mandelmassa som fyllning i butterkaka, men eftersom jag inte är så förtjust i det, har jag tagit vaniljkräm istället. Super gott och uppskattad av gästerna. Prova gärna!

12 stora bitar butterkaka med saffran
Degen:
1 påse saffran (0,5 g)
75 g smör
2,5 dl mjölk
1,5 tsk vaniljsocker
25 g färsk jäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
10 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk (3% fetthalt)
Valfri garnering, välj fritt eller uteslut:
Pärlsocker
Mandel
Glasyr:
1 dl florsocker
Ca 1 tsk vatten
Gör så här: Lös upp saffranet i 2 msk kokhett vatten och ställ åt sidan. Värm mjölken och lägg i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. När mjölken är ljummen, ca 37°, blandar du den med jästen. Blanda saffranet, salt, kardemumma, vaniljsocker och socker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Gör fyllningen. Lägg 10 msk marsanpulver och 1,5 tsk vaniljsocker i en skål och mjölken i en separat skål. Samtidigt som du vispar häller du försiktigt pulvret i mjölken, så slipper du klumpar. Låt sedan stå i kylen under tiden degen jäser. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbar kant och smörj kanterna med smör. Ställ åt sidan. Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Bred på 3/4 av vaniljkrämen spara resten till garnering. Rulla plattan från långsidan. Skär ut ca 12 st bullar och lägg i formen. Klicka på resterande vaniljkräm och strö på önskad garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min. Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över den kalla kakan med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du göra det innan du ringlar över glasyren.

Objekt: 41 - 50 av 352
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!