Blogg

29.08.2016 18:23

Det känns som sommaren är över nu och regnet har tagit över. Det är nog ganska mysigt det också tycker jag, om man kan vara hemma och inte behöver ge sig ut någonstans. Huset är helt städat, middagen serverat, disken avklarat, nytvättade lakan på sängen och det bästa av allt, det luktar nygräddade underbart sega chokladkakor i huset. Då får det gärna regna hur mycket som helst.....

Recept för ca 40st kakor.

4 äggvitor
4 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 dl Nutella
Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175 grader C. och klä en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp äggvitan med florsockret riktigt fluffigt. Använd elvisp på hög hastighet i minsta 5 minuter till detta. Sikta in de torra ingredienserna och även Nutellan. Rör ihop allt med en slickepott och klicka smeten på plåten. Jag tar 12 st på varje plåt, med lite mellanrum, då de flytter ut en del under gräddningen. Gräddas i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

04.08.2016 19:58

Från tidningen Hembakat, kommer denna recept på små pajer, fyllda med en syrlig halloncurd och sötmaräng. Det blev 12st pajer i ganska rejäl storlek. Perfekt att dela en med den som förtjänar det....

Mördeg
300 g smör, normalsaltat
150 g florsocker (2 ½ dl)
20 g äkta vaniljsocker (1 ½ tsk)
450 g vetemjöl (7 dl)
50 g ägg (1 st)
Gör så här: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader C. Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 7 cm i diameter, eller en stor, 15–20 cm i diameter. Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

Halloncurd
100 g hallon, frysta & tinade
200 g strösocker (2 ½ dl)
½ citron, saften
135 g + 135 g vatten (1 1/3 dl + 1 1/3 dl)
55 g maizena majsstärkelse (1 dl)
50 g äggula (1 st)
70 g smör, osaltat
Gör så här: Mosa hallonen. Häll hallon, socker, citronsaft och 135 g vatten i en kastrull. Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter. Häll resten av vattnet,135 g, maizena och äggula i en bunke. Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen. Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast bort kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen. Tillsätt smöret medan blandningen är varm. Rör tills smöret har smält. Täck bunken med plast-folie och låt den stå i kylen i 2 tim.

Italiensk maräng
110 g strösocker (1 ½ dl)
80 g vatten (1 dl)
125 g äggvita (4 st)
110 g strösocker (till sockerlag) (1 ½ dl)
Gör så här: Häll socker (110 g) och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 110 g socker i omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten svalnat. Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten över och bränn av den med en brännare (eller under grillen i ugnen som jag gjorde).

16.07.2016 19:45

Så här kan det gå när man är sugen på både paj och cheescake, men kan inte bestämma sig för vilken man ska baka. Man gör en cheesecake paj i stället. Enkelt, god och svår att hålla sig till bara en bit.

Pajdeg:
2 dl mjöl
1 dl florsocker
1 äggula
70 g kall smör i små skivor
(ev 1-2 msk kall vatten)
Gör så här: Blanda mjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt det kalla smöret och blanda för hand. Tillsätt äggula och om degen inte riktigt går ihop, tillsätt även det kalla vattnet. Plasta in degen och ställ kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader C. Klä en form med bakplåtspapper. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä din form med det. Kanterna ska bara sticka upp ett par centimeter. Pricka med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt pajskalet innan du fyller det.
Cheesecake fyllning:
200 gram mjölkchoklad
100 gram Philadelphia ost
1/2 burk kokosmjölk (utan kokosvatten)
(ev. 2 gelatinblad)
hallon till garneringen
Gör så här: Smält chokladen genom att micra den ca 30 sekunder åt gången. Rör om. Blanda i osten och endast den tjocka krämiga delen av kokosmjölken. När du öppnar burken, se till att inte skaka utan hantera den försiktigt. Häll ut "vattnet" och använd endast kokosgrädden.
(Skulle du få en burk där kokosmjölken inte går att hälla ut vattnet, tillsätt  2 gelatinblad i stället, som har varit i kall vatten i ca 10 minuter först. Dessa kan du krama ur vatten och blanda med det smälta chokladen.)
Häll fyllningen i den kalla pajskalet och garnera med hallon eller jordgubbar. Låt vila i kylskåp i minst ett par timmar innan servering.

04.07.2016 23:44

Det har gått en hel månad utan att jag bakat något, fram till nu. Lusten och inspirationen har varit helt borta efter en negativ kommentar på en tårta jag gjort tidigare. Det har påverkat mig mer än vad jag nånsin kunde ana. Men nu när finaste Andrea fyllde 13år, ville jag inte låta sån negativitet komma iväg för att fira en underbar tjej på sin dag. Att baka och dela en bit tårta tillsammans med familj och vänner, skall vara en glädjefylld stund... en anledning att fira något eller någon .... att samla ihop sina nära och kära, att känna gemenskap och lycka. Det är i alla fall vad som driver mig att baka vidare.

Grattis finaste Andrea på din dag!

Botten
2 st Ägg
3/4 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Hett vatten (rosa färg)

Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Färga enligt önskemål. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.

Jordgubb och Rabarberpannacotta  
2 Gelatinblad
2 1/2 dl Grädde
100 g Rabarber
100 g Jordgubar
1 Vaniljstång (can bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl Strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.

Mjölkchokladmousse
200 g Mjölkchoklad
1 st Gelatinblad
2 st Äggulor
2 msk Florsocker
2,5 dl Grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.

Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om , knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.

Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glycos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Rosa färg
Metallic rosa färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader .
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i en fin nätsil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad rosa nyans och blanda sedan i några droppar med den metallic rosa utan att blanda. Häll den över den frysta tårtan och ställ kallt.

11.06.2016 12:45

Tjej tårtor är alltid lättare att baka tycker jag, eller rättare sagt lättare att dekorera. Allt blir så mycket bättre med lite rosa. Äkta blommor är också en favorit att använda, det går aldrig att slå ...... och att bygga de lite på höjd uppe på tårtan, tycker jag blev super fint. Väskan är gjord i sockerpasta ...  och runt om, har jag klätt tårtan med ätbart spets. Grattis till studenten Alexandra!

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver  
rosa färg

Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
7 dl florsocker
800 gram Philadelphiaost
100 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
4 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 23 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Jag gör en botten i taget: Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och färg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i formen och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör en andra botten på samma sätt och låt de svalna helt innan du fryser in dessa till dagen efter.
Dagen efter: tag fram bottnarna, dela de i 2 lager och flytta över de till kylskåpet. Gör fyllningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål.
 

11.06.2016 12:39

Bilden gör verkligen inte denna tårta rättvisa. Jag hade så fruktansvärt bråttom när jag skulle ta bilderna, och blev som det blev. Färgen var en fantastiskt fin azurblått med inslag av metallic grön skymmer. Innehållet kan vi inte heller se, men jag lovar att baka den igen inom närmaste veckorna för att kunna visa. Den är gjord på en sockerkaksbotten, en jordgubb och rabarber pannacotta, och mjölkchoklamousse. Flyttade över tårtan i en större form och hällde på en vitchokladmousse som täckte både ovanpå och runtom. Avslutade med den fina blåa glaze och dekorerade med äkta blommor. Dessa satte jag i 2 blomrör för att bygga höjden lite, samtidigt som de inte rörde tårtan. Som nackdel är dock de smurfblåa tänder och tunga man får när man äter den, men det kan man väl stå ut med. Grattis till studenten fina Roffe!

Botten
2 st Ägg
3/4 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Hett vatten
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.

Jordgubb och Rabarberpannacotta  
2 Gelatinblad
2 1/2 dl Grädde
100 g Rabarber
100 g Jordgubar
1 Vaniljstång (can bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl Strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.

Mjölkchokladmousse
200 g Mjölkchoklad
1 st Gelatinblad
2 st Äggulor
2 msk Florsocker
2,5 dl Grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.

Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om , knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.

Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glycos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Azur blå färg
Metallic grön färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader .
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i en fin nätsil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad blått nyans och blanda sedan i några droppar med grönt utan att blanda. Häller den över den frysta tårtan.
 

04.06.2016 21:20

Dagens tårta gjordes enligt önskemål till en Real madrid supporter. Var lite nervös inför uppdraget eftersom jag har inte gjort någon fotbollstårta tidigare, men blev ganska nöjd med resultatet. Det är en Oreo choklad tårta med tryffel täcke, täckt med sockerpasta. Loggan på toppen och spelarna runt om är också tryckta på ätbart sockerpasta. Dessa går enkelt att beställa på nätet från tartdekoration.com

Browniebotten:
150 gram mörk choklad
150 gram ljus choklad
180 gram smör
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
6 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,7 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en fyrkantig form, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
4 pkt oreo kex (ca 600 gram)
400 gram Phildelphiaost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över browniebottnen och släta till.
Mjölkchokladganache:
2,5 dl grädde
300 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllninge. Ställ i kylen, gärna över natten.
Om du skall klä tårtan med sockerpasta som jag har gjort, måste den först spacklas med smörkräm eller liknande.

27.05.2016 19:20

Här kommer en frukost helt i min smak .... En lite lyxigare variant av Fattiga riddare, fyllda med Nutella och färska jordgubbar, rullade i strösocker och kanel. Otrolig populära i USA. Det kallar jag en riktig frukost till Mors dag på söndag. Mums.....

10 brödskivor (vanlig formfranska)
10 msk Nutella
10 Jordgubbar, stora
2 ägg
3 msk mjölk
1.5 dl Strösocker
1 tsk kanel, malen
Gör så här:
Börja med att skära bort alla kanter från brödskivorna. Skär sedan jordgubbarma i väldigt små bitar. Blanda ägg och mjölk i en djup tallrik. Häll upp strösocker och kanel på en tallrik och rör tills det blandats jämnt. Kavla sedan brödskivorna tills de blivit platta. Bred 1 msk nutella längs ena kortsida-kanten. Bred även jättelite nutella i motsatt kant, det för att de ska hålla ihop när du rullar dem. Strö jordgubbar över nutellan och rulla sedan ihop till en tight rulle. Doppa den i äggsmeten och stek sedan i smör tills alla sidor fått en gyllene färg. När du tar upp dem ur stekpannan så ska du rulla dem i sockerblandningen på en gång.
Servera dessa himmelska rullar lite ljumma.

08.05.2016 22:37

Jag gjorde denna tårta för första gången nu, till min dotters födelsedag och måste erkänna att jag blev helt förälskad i dessa färger. Tänk vad fint det kan bli med naturliga färger, utan några som helst tillsatser. Den borde gå såklart att göra på vilka skogsbär som helst, men jag valde björnbär denna gång..... och hade jag haft flera sådana, hade jag nog lagt på ännu ett lager i ännu mörkare nyans.

Min tårta är gjort i en form på 18 cm och saknar tyvärr ett lager med fyllning, eftersom jag inte hade tillräkligt med björnbär, men receptet nedan är för en komplett sådan där en femte lager med fyllning kommer till.  
Botten:
2 ägg
2 msk socker
1 msk mjöl
1 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker med elvisp i ca 10 minuter. Sikta ner mjöl, potatismjöl, bakpulver och vänd försiktigt med en slickepott. Häll över i en form på 18 cm som är kläd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt, innan du börjar med fyllningen. Ta en ny form på 18 cm och klä kanterna med en lite tjockare plastfilm. Det går fint med baplåtspapper också, men då blir inte kanterna så släta när man tar ut tårtan på slutet, eftersom papper skrynklar sig gärna. Jag använder plastfilm i alla fall.
Fyllning:
1 000 gram frysta björnbär
3 citroner
2 ägg
150 gram smör
380 gram socker
17 1/2 gelatinblad (35 gram)
500 gram vispgrädde
2 msk vanilj extrakt
Gör så här: Börja med att göra en sats med lemon curd och en med björnbär puré. Dessa kommer att användas i olika mängder i alla de kommande lager med fyllning.
Lemon curd: Ha saft och riven skal av citronerna i en kastrull. Tillsätt 180 gram socker och 2 ägg. Vispa gott för hand tills allt är välblandat och tillsätt 85 gram smör. Ställ kastrullen på spisen och koka på låg värme tills det att konsistensen blir lite tjockare. Ta av från spisen och sila allt.
Björnbär puré: Lägg bären i en kastrull tillsammans med 200 gram socker. Låt koka i ca 8 minuter tills bären är väldigt mjuka och du har fått ur mycket saft. Ta av spisen och sila bort alla frön. Pressa ordentligt så du får ut all saft. Låt stå åt sidan.
Lager 1: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Mätt 170 gram av lemoncurden (som skall fortfarande vara varm).  Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i det varma lemoncurden. Blanda så att allt smälter fint. Vispa upp 150 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över ditt första lager på tårt bottnen. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 2: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 70 gram björnbär puré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 100 gram lemoncurd och blanda väll. Vispa upp 130 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 2 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 3: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 120 gram björnbär puré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 50 gram lemoncurd och blanda väll. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 3 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 4: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 210 gram björnbär puré. Tillsätt 30 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt även 1 tsk vaniljextrakt. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 4 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 5: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 320 gram björnbär puré. Tillsätt 40 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur all vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Häll den över tårtan som ett sista lager och ställ formen i kylskåpet för minst 3 timmar innan servering.

01.05.2016 20:23

En bakelse jag inte gjort på flera år. Förr i tiden hade jag ofta några sådana i frysen, tillsammans med några Fragilités bakelser. Båda recept är från "Sju sorters kakor" och mycket enklare att göra än vad man tror. Måste nog ta upp traditionen igen. Problemet är bara att det har visat sig att de tar slut forare än vad jag minns.

Botten:
3/4 dl mandelmjöl
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa samman äggvitor och socker till hård skum. Sikta ner kakao och vänd ner mandelmjölet. Bred ut smeten på det mjölade bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen på 175 grader C, i ca 10 minuter, eller tills kakan ser torr ut. Låt den svalna och lossa den sedan ifrån pappret. Dela den i fyra delar på tvären. Gör nu iordning fyllningen.
Fyllning:
1 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 tsk potatismjöl
1/2 kryddmått salt
200 gram smör (fuska inte med margarin)
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser utan smöret.  Sjud detta tills krämen blir tjock. Låt kallna helt. Rör smöret med elvisp och blanda i den kalla krämen. Smaksätt med vaniljsocker och fördela mellan bottnarna. Skär kakan i lagom stora bitar. Sikta florsocker över.

Objekt: 41 - 50 av 270
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!