Rumäska mucenici

28.03.2021 20:50

Mucenici är en rumänsk tradition som man alltid bakar den 9:e mars. De kan göras på 2 olika sätt, beroende lite på vart i landet man befinner sig.. Jag valde att göra det gräddade sorten, som är en lite sötare bulldeg, med honung och valnötter. Den andra sorten är som små pastabitar som man kokar istället, i smaksatt vatten med citronskal, kanel, socker och valnötter. Det tar fram barndomsminnen. Recept fr Jamila Cuisine

Degen:

450 ml mjölk

125 g socker

50 ml olja

3 ägg

50 g jäst

2 msk vaniljsocker

1 kg mjöl

vaniljessens

rivet skal av en citron

Topping:

200 g honung

200 g valnötter

Gör så här: Smula jästen i en skål. Värm mjölken till fingervarmt och tillsätt lite av det över jästen för att lösa upp det. Tillsätt mjöl, ägg, socker, citronskal, vaniljsocker och essens. Börja blanda försiktigt på lägre hastighet i matberedaren. Fyll på med mjölken lite i taget och fortsätt blanda i några minuter efteråt. Degen skall vara ganska mjuk, den skall inte släppa helt från kanterna från skålen, men nästan. Tillsätt nu oljan lite i taget. Det tar ca 10 minuter för att få in all olja, och nu har vi en ännu mjukare och lite klibbigare deg. Låt jäsa under duk i ca en timme. Ta ut degen på ett mjölad bord, knådda lite för hand och dela i mindre bitar (som ett näve i storlek) Forma de som lussebullar eller som åttor och låt de jäsa igen på plåt i ca 15 minuter Pänsla med ägg blandat med lite mjölk och grädda i ca 25 minuter (beroende på hur stora de är) på 175 grader. 

Pänsla med honung och strö på hackade valnötter strax innan servering. 

Degen:
450 ml mjölk
125 g socker
50 ml olja
3 ägg
50 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 kg mjöl
vaniljessens
rivet skal av en citron
Topping:
200 g honung
200 g valnötter

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden