Rumänskt påskbröd Pasca, med vaniljkvarg

03.04.2021 09:06

Fortsätter min Påsk resa med rumäsnkta recept i år. Ett typiskt söttbröd, fylld med vaniljkvargkräm. Det åt vi alltid till Påsk när jag var liten. Den gjordes även i olika andra varianter till olika högtider. Det som är viktigt här är att dagen innan man har tänkt baka denna, skall man lägga vaniljkvargen i kaffefilter över natten, för att få ut så mycket vatten som möjligt innan användning. Man kan också blanda russin i krämen om man önskar (jag valde bort de dock). Recept fr Jamila Cuisine.

Degen: OBS! Mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. 

500 g mjöl

250 ml mjölk (fingervarm)

120 g strösocker

50 g smör (smält)

50 ml olja

2 äggulor

25g jäst

riven skal av en citron

vaniljsocker

lite salt

Fyllnad:

400 g vaniljkvarg (vilktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)

100 g russin (jag valde bort dessa)

2-3 msk socker

3 msk manna gryn

2 msk vaniljsocker

2 ägg

riven skal av en citron

Gör så här: Börja med att blanda sockret med det fingervarma mjölken. Blanda med ett sked tills det att sockret är upplöst och lägg åt sidan. Smula jästen i en skål och häll över lite av mjölkblandningen för att kunna lösa upp det. Sikta över mjölet (viktigt att göra det för att få en luftigare konsistens på brödet). Lägg till äggulor, citronskal och vaniljsocker. Börja blanda försiktigt på lägre hastighet i matberedaren. Fyll på med mjölkblandningen lite i taget och fortsätt blanda i några minuter efteråt. Degen skall vara ganska mjuk, den skall inte släppa helt från kanterna från skålen, men nästan. Skulle den ha blivit för fast, är det bara att tillsätta lite mer mjölk. Tillsätt nu saltet och sen lite i taget, oljan som du först blandat med det smälta smöret. Det tar ca 15 minuter för att få in all olja och smör, och nu har vi en ännu mjukare och lite klibbigare deg. Låt jäsa under duk i ca en timme. Gör under tiden vaniljkvarg krämen gesom att bara blanda ihop alla ingredienser till det. När timmen har gått och degen har jäst färdigt, ta ut och dela den i 2 delar. Klä en bakform med bakplåtspapper och tryck ner ena halva degen så det täcker hela bottnen. Nagga med en gaffel därefter. Den andra delen av degen delar du i 3, rullar ut och gör en lång fläta av det som skall räcka till att gå runt i formen övanpå det naggade delen, längst kanten. I mitten av den häller du i krämen, penslar den med ägg och strö på lite strösocker. Grädda kakan i ca 45 minuter i 165-170 grader, 

Degen:
500 g mjöl
250 ml mjölk (fingervarm)
120 g strösocker
50 g smör (smält)
50 ml olja
2 äggulor
25g jäst
riven skal av en citron
vaniljsocker
lite salt
Fyllnad:
400 g vaniljkvarg (vilktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)
100 g russin (jag valde bort dessa)
2-3 msk socker
3 msk manna gryn
2 msk vaniljsocker
2 ägg
riven skal av en citronDegen:
500 g mjöl
250 ml mjölk (fingervarm)
120 g strösocker
50 g smör (smält)
50 ml olja
2 äggulor
25g jäst
riven skal av en citron
vaniljsocker
lite salt
Fyllnad:
400 g vaniljkvarg (vilktigt att detta sätts i kaffefilter dagen innan, för att få bort så mycket vätska som möjligt)
100 g russin (jag valde bort dessa)
2-3 msk socker
3 msk manna gryn
2 msk vaniljsocker
2 ägg
riven skal av en citron

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden