Lussebullar utan kesella

15.12.2020 06:33

Lussebullar gör man på flera olika sätt även om alla recept är ganska lika varandra. I år gjorde jag misstaget att vänta in i det sista med att köpa kesella och när jag skulle till slut göra det, var det slut i hela stan. Då får man tänka om, om man vill ha några lussebullar till Lucia. Här kommer 2 recept på det jag gjort i stället. Den ena i långpanna, helt utan kesella, den andra mer traditionell, där jag bytt ut kesellan mot créme fraiche. 

Recept 1: Lussebulle i långpanna
50g färsk jäst
5 dl mjölk 
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden.
Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.

Recept 1: Lussebulle i långpanna
50g färsk jäst
5 dl mjölk
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden. Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras

Recept 2: Lussebullar med crèmefraiche
2 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 dl crèmefraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl strösocker
1 dl kokande vatten
strösocker
Gör så här: Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det. Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspaden. Häll på resten av spadet, resten av sockret, crèmefraichen, saltet och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt). Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord. Dela i mindre bitar (jag fick ut 32 bullar på min deg) och rulla till lussebullar. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter. Blanda strösocker och kokande vatten till ett sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen. Doppa bullarna i strösocker eller strösocker över dem.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden