Blogg

19.05.2017 20:29

Jag har alltid trott att man måste lägga ner både tid och möda om man verkligen vill ha en dessert som smakar gott, men nu har jag blivit motbevisad. Det här bjöd jag på vid en tjejfest hemma hos mig ett tag tillbaka. Receptet kommer från viktväktarna och kräver inte alls mycket tid att förbereda. Ingen ugn, ingen kladd och super gott. Sen tycker jag alltid att det är lite lyxigare att bjuda på dessert i glas ....

chokladkakor - Marabou har en mjukare sort som är beroende framkallande
vaniljvisp
Philadelphia ost
färska bär
Gör så här: Fördela en smulad kaka i varje glas. Varva med lite frukt. Vispa vaniljvispen och blanda med Philadelphia ost. Fyll på med ett lager av det och fortsätt med smulad kaka och frukt på toppen. Desserten kan göras bara någon timme innan servering.

15.04.2017 21:46

Vill man ha en rolig tema för tårta nån gång, skall man alltid låta barnen komma med förslag. Deras fantasi är oändlig, och en del av de fantasier går faktiskt att göra till verklighet. Det är årets Påsk tårta bevis på. Fick dock slipa lite på förslaget som innehöll både fjädrar och solglasögon.... Undrar vad de hittar på nästa gång? Glad Påsk på er! (innehållet i tårtan är en valig morotskaka)

Bottnen: den gräddade jag i en valig långpanna och använde sedan ett stort Påskägg för att forma kakan.
6 ägg,
4,5 dl socker,
4,5 dl vetemjöl,
3 tsk bikarbonat,
3 tsk kanel,
1,5 tsk salt,
1,5 tsk vaniljsocker,
2,3 dl sojaolja,
6 dl morötter.

Glasyr:
150 gram smör,
3 pkt Philadelphia ost (naturell),
375 gram florsocker,
 2 tsk vaniljsocker.

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord långpanna och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 40 minuter, på 190 grader.

Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har svalnat. Jag gjorde det direkt i ägget som jag först klädde med plastfolje.

15.04.2017 21:45

Jag tillhör nog en av de som tycker att Påskbufén är jätte tråkig, med samma rätter som man både får till Jul och Midsommar, därför är det totalt förbjud för sånt hemma hos oss. Däremot är lammsteken ett måste på Påsk middag, och med det en hel del tillbehör. Förrätten varjerar däremot från  år till år. Den här gången blev det en kall lax- och räkpaj med väldigt mycket gott i sig. Den kan med fördel lagas redan dagen innan, och fungerar väldigt bra till vilken beffé som helst.  

Pajskal:
200 gram kavring (ca 8 skivor)
50 gram smält smör
Fyllning:
100 gram kallrökt lax
380 gram skalade räkor i lake
2 ägg (hårdkokta)
2 avokado
1 liten röd lök
2 creme fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Gör så här: Skär kavringen i mindre bitar och mixa det till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en pajform och ställ kallt. Blanda alla ingredienser till fyllningen : laxen strimlad, ägg avokado i mindre bitar och löken hackad. Bred ut fyllningen i pajskalet och låt den stå i kylskåpet i minst några timmar (gärna till dagen efter)

24.12.2016 14:30

God Jul till Er alla vänner .... ät gott, kramas mycket, njut av dagen i varandras sällskap,  och skänk en tanke även till de som inte längre finns bland oss. Ta hand om Er!

Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitora och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med ett slickepott. Bred ut det i två långpannor och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kalna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde
Gör så här: Sjuda ägggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Bred ut choklad krämen på den ena maräng bottnen. Vispa grädden och bred den över choklad krämen. Lägg på den andra maräng botten som lock och om du vill, slingra lite smält choklad över det.

21.12.2016 19:32

En favorit i Alladin asken är trillingnöten, men de är på tok för få i asken i min smak, om de inte är helt borttagna dvs. Därför tar vi nu saken i egna händer och gör en hel sats med bara sådana. De blev faktiskt mycket godare än Alladins om jag får säga det själv. Håll bara ett öga på hasselnötterna så de inte bräns vid i ugnen..... och använd för Guds skull inte vanlig blockchoklad till det. Satsen räckte till ganska många praliner och jag passade på att gjuta några chokladbitar också.

400 gram Marabou mjölkchoklad
200 gram hasselnötskärnor
Gör så här : Rosta nötterna på 225 grader i ca 5 minuter, gnugga av överflödigt skal. Enklast är att använda en handduk till det. Smält chokladen över ett vattenbad, eller i micron. Vänd ner hasselnötskärnorna i chokladen och vänd om lite med en sked så att alla får choklad på sig. Fånga upp dem tre och tre , låt lite av överskottschokladen rinna av och lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna.  Chokladen som blir över kan du ringla över godisbitarna. Gör gärna det efter det att de stelnat.

18.12.2016 21:38

Hemlagad kexchoklad ....så himla enkelt att göra, med få ingredienser ... men lite kladd. Kexchoklad har alltid varit min dotters favorit och därför lite extra kul att få kunna göra det hemma tillsammans med henne.

Det här behöver du till 8 stycken chokladkex ( 32 stycken mindre bitar)  :
32 stycken smörgåsrån
100 gram nougat
100 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 400 gram mjölkchoklad + 2 msk rapsolja
Gör så här: Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar.  Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i fyra delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen. Låt dem torka på ett galler.
Ställ svalt fram till servering.

18.12.2016 21:29

Familj, äkta vänner och bakning var exakt var jag behövde idag för att vända på något som började som en riktig skitig weekend. Ibland blir man så himla besviken på människor i sin omgivning, men som tur är har man andra vänner som kan stärka en och ge den positiva energi som man behöver.

Han baka hela 7 sorters kakor idag tillsammans med bästa Lili och hennes dotter Andrea. Flera utav de har jag redan gjort förr och recept finns redan här sen tidigare, därför blir det inga nya inlägg om det, men ett par nya godsaker lyckades vi med ändå. En prisbelönad saffranskaka från 1984 har vi först ut här, som bästa Lili har gjort. Tack vännen för en välbehövlig dag tillsammans.


200 gram smör
1 pkt saffran 1/2 gram
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här: Smörj och bröa en form av valfri form (använde ströbröd till det). Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med lite socker. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, på 175 grader C. Sikta lite florsocker innan servering

11.12.2016 21:42

Vad vore Lucia utan Lussebullar? Den är i för sig inte först om 2 dagar, men det är i alla fall Advent och en bra ursäkt till att baka dessa.Började tidigt imorse och det luktar så gott i huset nu.  Mysighets faktorn är högt satt för hela helgen. Barnen älskar lussebullar och skulle kunna äta de till frukost varje morgon om de fick. Ha en fin Lucia firande alla!

Recept för ca 30 st.
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Recept för ca 30 st.
 
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakd
04.12.2016 15:26

..nu såklart det årliga pepparkakshuset. I år ville barnen ha ett hus till vår katt Mio, så det fick bli det. Skulle ha kanske gjort det lite större, men han tryckte in sig i det i alla fall. Det stora frågan är dock, hur länge tar det innan han har sönder det. Glad andra Advent på er alla!

07.11.2016 19:23

Gillar man hasselnötter, är denna tårta något som verkligen borde falla i smaken. Jag gjorde den på min pappas födelsedag igår och även om det inte syns på bilderna, är bottnarna fantastiskt saftiga med rikligt smak av nötter.

Bottnar
6 äggvitor
6 msk socker
4 msk mjöl
1 tsk bikarbonat
10 msk malda hasselnötter
Gör så här: Klä 3 formar på 18-20 cm med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa tills det att du får en blank, fin marräng. I en separat skål, blanda ihop mjöl, bikarbonat och nötter. Blanda in det i marrängen, med hjälp av en slikepott (vispa inte). Fördela smeten i de 3 formarna och grädda i mitten av ugnen på 180 grader C. Använd en sticka för att avgöra när bottnarna är klara.
Sirap
200 ml vatten
5 msk socker
vanilj essens
Gör så här: Koka upp alla ingredienserna till sirapen och låt svalna lite. Häll över några matskedar på varje botten. Gör det allt eftersom du bygger tårtan, annars kommer bottnarna att vara för mjuka för att flyta och kommer att de går sönder.
Fyllning
6 äggulor
120 g mjukt smör
120 g florsocker
vanilj essens
2 msk malda hasselnötter
Gör så här: Blanda äggulor och socker i en skål som placeras över vattenbad. Vispa oavbrutet tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och låt kallna. Vispa smöret fluffigt och tillsätt det kalla äggkrämen. Tillsätt även vaniljen och nötterna. Använd krämen som fyllning mellan bottnarna och runtom.
Glasyr
100 g mörk choklad
2 msk olja
Gör så här: Smält chokladen över vattenbad och blanda i oljan. Låt svalna lite innan du häller över det över tårtan.

Objekt: 31 - 40 av 275
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!