Blogg

18.12.2016 21:38

Hemlagad kexchoklad ....så himla enkelt att göra, med få ingredienser ... men lite kladd. Kexchoklad har alltid varit min dotters favorit och därför lite extra kul att få kunna göra det hemma tillsammans med henne.

Det här behöver du till 8 stycken chokladkex ( 32 stycken mindre bitar)  :
32 stycken smörgåsrån
100 gram nougat
100 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 400 gram mjölkchoklad + 2 msk rapsolja
Gör så här: Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar.  Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i fyra delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen. Låt dem torka på ett galler.
Ställ svalt fram till servering.

18.12.2016 21:29

Familj, äkta vänner och bakning var exakt var jag behövde idag för att vända på något som började som en riktig skitig weekend. Ibland blir man så himla besviken på människor i sin omgivning, men som tur är har man andra vänner som kan stärka en och ge den positiva energi som man behöver.

Han baka hela 7 sorters kakor idag tillsammans med bästa Lili och hennes dotter Andrea. Flera utav de har jag redan gjort förr och recept finns redan här sen tidigare, därför blir det inga nya inlägg om det, men ett par nya godsaker lyckades vi med ändå. En prisbelönad saffranskaka från 1984 har vi först ut här, som bästa Lili har gjort. Tack vännen för en välbehövlig dag tillsammans.


200 gram smör
1 pkt saffran 1/2 gram
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här: Smörj och bröa en form av valfri form (använde ströbröd till det). Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med lite socker. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, på 175 grader C. Sikta lite florsocker innan servering

11.12.2016 21:42

Vad vore Lucia utan Lussebullar? Den är i för sig inte först om 2 dagar, men det är i alla fall Advent och en bra ursäkt till att baka dessa.Började tidigt imorse och det luktar så gott i huset nu.  Mysighets faktorn är högt satt för hela helgen. Barnen älskar lussebullar och skulle kunna äta de till frukost varje morgon om de fick. Ha en fin Lucia firande alla!

Recept för ca 30 st.
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Recept för ca 30 st.
 
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakd
04.12.2016 15:26

..nu såklart det årliga pepparkakshuset. I år ville barnen ha ett hus till vår katt Mio, så det fick bli det. Skulle ha kanske gjort det lite större, men han tryckte in sig i det i alla fall. Det stora frågan är dock, hur länge tar det innan han har sönder det. Glad andra Advent på er alla!

07.11.2016 19:23

Gillar man hasselnötter, är denna tårta något som verkligen borde falla i smaken. Jag gjorde den på min pappas födelsedag igår och även om det inte syns på bilderna, är bottnarna fantastiskt saftiga med rikligt smak av nötter.

Bottnar
6 äggvitor
6 msk socker
4 msk mjöl
1 tsk bikarbonat
10 msk malda hasselnötter
Gör så här: Klä 3 formar på 18-20 cm med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa tills det att du får en blank, fin marräng. I en separat skål, blanda ihop mjöl, bikarbonat och nötter. Blanda in det i marrängen, med hjälp av en slikepott (vispa inte). Fördela smeten i de 3 formarna och grädda i mitten av ugnen på 180 grader C. Använd en sticka för att avgöra när bottnarna är klara.
Sirap
200 ml vatten
5 msk socker
vanilj essens
Gör så här: Koka upp alla ingredienserna till sirapen och låt svalna lite. Häll över några matskedar på varje botten. Gör det allt eftersom du bygger tårtan, annars kommer bottnarna att vara för mjuka för att flyta och kommer att de går sönder.
Fyllning
6 äggulor
120 g mjukt smör
120 g florsocker
vanilj essens
2 msk malda hasselnötter
Gör så här: Blanda äggulor och socker i en skål som placeras över vattenbad. Vispa oavbrutet tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och låt kallna. Vispa smöret fluffigt och tillsätt det kalla äggkrämen. Tillsätt även vaniljen och nötterna. Använd krämen som fyllning mellan bottnarna och runtom.
Glasyr
100 g mörk choklad
2 msk olja
Gör så här: Smält chokladen över vattenbad och blanda i oljan. Låt svalna lite innan du häller över det över tårtan.

23.10.2016 22:41

Svärfars födelsedagstårta i favorit färg och smak. Morotskaka med extra allt i en guldig förpackning av sockerpasta med ätbart spets. Fick för första gången använda mig av Airbrush pistol för att att färga den i guld, vilket fungerar väldigt fint. Enda nackdelen är att även katten här hemma är lika guldig och glittlig idag. Också något nytt för mig är att använda mig av en så kallad "dummy". Det är nedersta delen av tårtan som är egentlligen ingen riktig tårta, utan bara en uppklädd frigolit botten. Den använde jag för att få höjden på tårtan och illusionen av att det är en 3-vånings tårta i stället för bara 2 våningar. Det blev en riktig wow-upplevelse när den rullades in i festlokalen igår, med isfacklor tända på toppen. Det gällde bara att komma ihåg att plocka bort "fusk" delen innan någon av gästerna skulle försöka ta sig en bit av den.

Stort grattis på din dag bästa "bestefar"!

Första våning : en dummy /ej ätbart. Kädd i sockerpasta dock, precis som resten av tårtan.
Andra våning: 2 satser av morotskaka (4 lager) 24cm
Tredje våning: 1 1/2 satser av morotskaka (4 lager) 18cm

Recept för 1 sats morotskaka:

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader C. Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Fyll bottnarna med glasyr både i mellan bottnarna och runt om.

23.10.2016 16:35

Fortsatte i temat baby blue och gjorde även några macaroones med citron smörkräm fyllning. Här provade jag för första gången en vit färg för att färga krämen, eftersom jag inte ville ha någon svensk flagga effekt. Smörkrämm brukar annars ha en tendens till att bli lite gulaktig och därför är vit färg perfekt att använda för att motverka detta.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
blå pastafärg

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader C. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Jag använde mig även av lite vit pastafärg, men är inte nödvändigt. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

23.10.2016 16:34

Här mina vänner, kommer ni inte att få någon recept för denna tårta.... och det, av det enkla orsaken att Ni inte kommer att vilja baka den själva. Jag fick nämligen önskemål om att baka en äcklig tårta. Just ja, en äcklig tårta, som en blivande 1-årig skulle bara smasha och ha roligt med, utan att tycka det är gott att äta. Då fick det bli bottnar av rågbröd, fyllda med majönäs, senap och täckt med vispd smör oc bittermandel. Hmmmm.... men den var i alla fall söt att titta på.

Recept. den behåller jag för mig själv :)

23.10.2016 16:33

Till en liten fin kille på sin 1-års dag. Grattis Rayan!

Våning 1: dummy
Våning 2: lika bottnar gjorda på 10 ägg
Våning 3: lika bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 3 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver  
Gör så här: Börja med att göra klä formarna med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter.
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Lycka till!
Lime mousse:
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
2-3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lime curd: färdig köpt.

09.09.2016 21:30

Mina barn har en fantastiskt fin tradition i sin skola; Hagadagen. En dag om året har de en gemensam marknad där barnen från alla klasser får ordna olika aktiviteter som: kiosk, nagelmålning, ansiksmålning, taxikörningar på skolgården, försäljning av olika slag... ja, allt möjligt. De tillverkar sina egna Hagadollar som fördelas till alla barnen på skolan, samt till barnen på dagiset i närheten. De tillbringar flera timmar åt att köpa och sälja av varandra och har så fantastiskt roligt. En dag de alla ser verkligen fram emot från år till år. Min dotter valde att stå i kiosken i år, och till det var önskemål om cupcakes. Vi gjorde några sådana i favoritfärgen rosa såklart, och dekorerade med socker blommar. Så kul!

Objekt: 31 - 40 av 270
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!