Blogg
Min stora dag närmade sig med större steg än väntad och ju närmare den kom, dessto mer undrade jag vad jag skulle kunna bjuda mina gäster på. Jag visste att de skulle vara många och att jag inte hade lust att stå så mycket i köket just den dagen. Då föll valet på en kall buffé där det mesta gick att förbereda i förväg. Mycket uppskattad! Här kommer lite inspo till det.
Bresaolarullader
80 g bresaola eller annan lufttorkad skinka, 12 skivor
½ dl färskt ost
skal av 1/2 citroner
2 nävar rucola
Lägg ut bresaola, eller annan lufttorkad skinka, omlott på en bit plastfolie. Bre på crème fraiche, riv över citronskal och strö över rucola. Rulla ihop bresaolan med hjälp av plastfolien. Ta bort plastfolien och dela rullen i 2—3 cm tjocka skivor vid servering. Går utmärkt att förbereda dagen före servering.
-----------------------------------
Dubbelmarinerad oxfilé
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.
--------------------------------
Balsamicomarinerad fläskfilé
1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 dl strimlade färska basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 min, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra strimlad basilika
------------------------------------
Marinerad kycklingfilé
2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.
----------------------------------
Räkcheesecake på kavringsbotten
Laxspett i shotsglas
600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)/ eller räkor
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.
Fyllda småbröd från frysen
Baka små kuvertbröd som du fyller med härligt krämig fyllning. Frys in dem direkt och ta fram till buffé eller bjudning. Små fina tilltugg som tinar på 1 timme i rumstemperatur. Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.
Potatissallad med feta och oliver (4-6 port)
ca 1 kg färskpotatis/delikatesspotatis
250 g småtomater/ gärna blandade färger
290 g kärnfria svarta oliver (liten plåtburk)
100-150 g feta
4 salladslök (använd hela)
bladpersilja
Ev. pressad vitlök.
Vinägrett:
3 msk rapsolja
3 tsk rödvinsvinäger
salt
peppar
Beredning:
Skrubba potatisen ren. Salta vattnet ordentligt och koka potatisen mjuk, men se till att inte koka den för länge. Häll av vattnet och låt svalna. Dela sedan i halvor.
Dela tomaterna och hacka oliverna.
Skiva salladslöken, hackad bladpersilja, pressad vitlök och smula fetaosten.
Blanda till vinägretten. Blanda försiktigt potatisen med vinägretten.
Lägg sedan upp genom att varva potatis, tomater, smulad feta, salladslök och oliver. Häll över resten av vinägretten.
Dra några extra varv med pepparkvarnen
Salamipasta med fetaost kräm (4-6 port)
300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker
Festfin potatissallad med örter (46 port)
1 1/2 kg färskpotatisar
1/2 knippe rädisor
4 strimlade salladslökar
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 dl hackad persilja
Dressing:
1/2 dl olivolja
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
2 krm grovkornig svartpeppar och flingsalt
Gör så här: Skrubba skalet och koka potatisen knappt mjuk. Skär potatisen i bitar eller skivor. Dela rädisorna. Blanda dressingen. Blanda alla ingredienserna till potatissalladen och häll dressingen över.
Juldagen ville vi äta annat än julbord, så vi bestämde oss för att införa traditionen omJulkalkon, vilket vi gjorde. Till det har man såklart den goda gräddsåsen, och vad kan det bli godare än att kunna doppa nybakad bröd i. Så, för andra dagen på rad, bakade jag brödkrans, men denna gång, blev den fylld med ost. Jag kunde lika gärna ha bara serverat sås och bröd, för det blev en rikigt hit hos alla. God fortsättning alla!
Pizzadeg:
7 dl mjöl
2,5 dl ljummet vatten
0,5 pkt jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
150 g riven ost
150g färskost (vitlök&örter)
Garnering:
1 uppvispat ägg
2 msk vitlökssmör (sör + 3 pressade vitlöksklyftor)
1 msk hackad persilja
1 msk hackad tranbär (blötlagda)
Gör så här: Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt vila under duk tills den har jäst till dubbel storlek. Dela degen i ca 14 större bollar och 10 mindre sådana. Kavla ut en och en på en mjölat bord, Lägg lite fyllning i varje och rulla till en boll som du placerar i krans form på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de större bollarna utåt och de små inåt. Låt jäsa nån halvtimme igen. Pensla kransen med uppvispad ägg och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter på 225 grader C. Ta ut kransen och pensla med vitlökssmöret medan den är varm, toppas med persilja och tranbär.
Även bröd kan bli ett fint inslag till julbordet, speciellt i form av en nybakad krans.
Recept till 1 rund krans med 16 frallor
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk ljus sirap
3/4 tsk salt
2 ½ dl vetemjöl
ca 4 - 4 ½ dl rågsikt + lite extra till utbakningen
lite uppvispat ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll i detta i degbunken och rör om, eller vispa, tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirapen och saltet. Ha i vetemjölet och arbeta in rågsikten tills du fått en mjuk och smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med plastfolie eller ett lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Dela varje sådan del i 8 jämnstora bitar. Det ska bli 16 bitar av hela degen (jag vägde mina och de vägde ca 45 g styck) Forma runda bollar och lägg dem ganska tätt i en cirkel på plåten. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla brödet med det uppvispade ägget. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 20 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler under en brödduk. Dekorera eventuellt brödet med röda sidenband.
Ja, i år hade barnen bestämt att vi INTE skulle baka nåt pepparkakshus, så det blev inga planer/ritningar/tankar kring det. Note to my self: gör aldrig om det, lita aldrig på att traditioner kan brytas, speciellt inte de kring Jul…… för nu fick jag snällt ställa mig baka ett hus i alla fall, när vi alla här hemma började skruva på oss att något saknas här hemma. Det blev mitt minsta hus hittills… men en söt, liten rosa skapelse. Ordningen återställt i familjen nu. Hoppas ni har haft en fin andra Advent!
Det blir lite längre mellan inläggen här ibland, men nu närmas det sig Jul igen, och då kommer lusten att baka tillbaka. Till första advent provade jag en ny recept på butterkaka, med inslag av julsmaker. Oftast har man mandelmassa som fyllning i butterkaka, men eftersom jag inte är så förtjust i det, har jag tagit vaniljkräm istället. Super gott och uppskattad av gästerna. Prova gärna!
12 stora bitar butterkaka med saffran
Degen:
1 påse saffran (0,5 g)
75 g smör
2,5 dl mjölk
1,5 tsk vaniljsocker
25 g färsk jäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
10 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk (3% fetthalt)
Valfri garnering, välj fritt eller uteslut:
Pärlsocker
Mandel
Glasyr:
1 dl florsocker
Ca 1 tsk vatten
Gör så här: Lös upp saffranet i 2 msk kokhett vatten och ställ åt sidan. Värm mjölken och lägg i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. När mjölken är ljummen, ca 37°, blandar du den med jästen. Blanda saffranet, salt, kardemumma, vaniljsocker och socker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Gör fyllningen. Lägg 10 msk marsanpulver och 1,5 tsk vaniljsocker i en skål och mjölken i en separat skål. Samtidigt som du vispar häller du försiktigt pulvret i mjölken, så slipper du klumpar. Låt sedan stå i kylen under tiden degen jäser. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbar kant och smörj kanterna med smör. Ställ åt sidan. Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Bred på 3/4 av vaniljkrämen spara resten till garnering. Rulla plattan från långsidan. Skär ut ca 12 st bullar och lägg i formen. Klicka på resterande vaniljkräm och strö på önskad garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min. Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över den kalla kakan med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du göra det innan du ringlar över glasyren.
Gifflar görs genom att degen kavlas ut till en rundel och skärs i trekanter som rullas ihop. Det här receptet är fantastiskt gott till frukost eller till buffén….. och doften av nybakat bröd är ju alltid kul att fylla huset med, vilken dag som helst.
Recept till 16st.
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 tsk salt
20 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl
Pensling & garnering
1 ägg
riven ost
Flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop all till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar med en vass kniv. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över salt och riven ost. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Min absolut favorit ckoklad tårta... just nu :)
Chockad bottnar (en sats som delas i 2 bottnar):
1 dl mjölk
400 gr socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk smör
Gör så här: Lägg alla ovan ingredienser i en kastrull och värm upp. Ställ och sidan och låt svalna lite.
4 ägg
200 gr mjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här: Separera äggulor från äggvitor. Lägg äggulorna över i kastrullen med kakaoblandningen. Tillsätt även mjölet blandat med bakpulvret, och blanda väl med en slickepott. Vispa äggvitorna till hård skum och tillsätt de också. Grädda i en form på ca 23cm som är kläd med bakplåtspapper. 175 grader, ca 40 min, beroende på din ugn.
Chokladkräm:
50 gr mjukt smör
159 gr färskost
½ dl kakao
3 dl florsocker
½ tsk flingsalt
Gör så här: Vispa smör och färskost krämigt. Tillsätt kakao, florsocker och flingsalt. Vispa så frostingen går ihop, inte för länge. Bred eller spritsa frostingen på ett lager botten. Lägg på andra lagret och klä in hela tårtan med resterande frosting.
Jag valde denna gång att även testa klä den i chokladblad med ”transfer sheet mönster” på. Kul, men pillrigt...
Det här är bara en påminnelse till mig själv som aldrig hittar receptet för belgiska våfflor när jag behöver det.... vilket är i stortsätt varje söndag lunch. Jag borde ha lärt mig det utantill kan man tycka, men visa saker går bara inte in.....
2 ägg (ekologiska)
125 g smör
2,5 dl standardmjölk
2 dl vatten
12 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
smör, smält till gräddning
Gör så här: Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna). Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter. Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter
En drink kan vara minst lika god utan alkohol. Som en virgin mojito, eller en spännande drink med timjan, lime, citron eller basilika. Här kommer tips på tips på 3 goda alkoholfria drinkar att njuta av till brunchen, grillkvällen eller poolhänget. Skillnaden mellan mocktail och cocktail är att en cocktail innehåller alkohol, en mocktail gör det inte. Ordet kommer från engelskans ”mock cocktail” vilket helt enkelt betyder att efterlikna en cocktail.
Virgin Mojito
1 lime, saften av de, i båtar
1 tsk brunt socker
Mynta
Isbitar
Sprite
Gör så här: ha pressat limejuice, brunt socker och myntablad i ett glas. Kläm myntabladen lite med fingrarna för att få fram aromen. Ha gärna med stjälkar då dessa innehåller mycket smak. Fyll på med isbitar och Sprite. Rör runt och servera.
Lemonade
6dl vatten
1 dl socker
2 citron, saften av de
Gör så här: Koka vatten och socker till sirap och låt det kalna. Blanda sirapen med saften av de 2 citroner. Ha lite citronsaft i taget och justera efter din egen smak. Klar för servering.
Fanta och mango mocktail
Jordgubbar
1 liter mangojuice
1 liter Fanta
Isbitar
Gör så här: Blanda juice och Fanta. Tillsätt jordgubbar i bitar och isbitar. Klar för servering.
Mycket kärlek, glädje och värme när finaste Andrea, min bästa väns dotter, fyllde 18 år i helgen. Det är alltid ett privilegium att få följa upp barn sen den dagen de föds, men att även få uppleva och ta del av de fina individer de utvecklas till, gör hjärtat extra varm. Kan inte vara mer stolt över denna unga dam. Stort grattis till dig! Det är din första dag för resten av ditt vuxna liv. Njut och gör det bästa av det! Tårtuppdraget här har visat sig bli ett fantastiskt Team-work. Mormor fick baka chokladbottnarna, mamman gjorde Philadelphia ostkrämen och jag fick fria händer att sätta ihop det hela, så länge det blev ett rosa tema. Kläd i blommor av sockerpasta i nedre delen, pryd med äkta blommor i mellan … och på toppen en Valentino parfymflaska (Andreas favorit) gjord också i sockerpasta och sockerdiamanter.