Blogg

23.10.2016 22:41

Svärfars födelsedagstårta i favorit färg och smak. Morotskaka med extra allt i en guldig förpackning av sockerpasta med ätbart spets. Fick för första gången använda mig av Airbrush pistol för att att färga den i guld, vilket fungerar väldigt fint. Enda nackdelen är att även katten här hemma är lika guldig och glittlig idag. Också något nytt för mig är att använda mig av en så kallad "dummy". Det är nedersta delen av tårtan som är egentlligen ingen riktig tårta, utan bara en uppklädd frigolit botten. Den använde jag för att få höjden på tårtan och illusionen av att det är en 3-vånings tårta i stället för bara 2 våningar. Det blev en riktig wow-upplevelse när den rullades in i festlokalen igår, med isfacklor tända på toppen. Det gällde bara att komma ihåg att plocka bort "fusk" delen innan någon av gästerna skulle försöka ta sig en bit av den.

Stort grattis på din dag bästa "bestefar"!

Första våning : en dummy /ej ätbart. Kädd i sockerpasta dock, precis som resten av tårtan.
Andra våning: 2 satser av morotskaka (4 lager) 24cm
Tredje våning: 1 1/2 satser av morotskaka (4 lager) 18cm

Recept för 1 sats morotskaka:

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader C. Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Fyll bottnarna med glasyr både i mellan bottnarna och runt om.

23.10.2016 16:35

Fortsatte i temat baby blue och gjorde även några macaroones med citron smörkräm fyllning. Här provade jag för första gången en vit färg för att färga krämen, eftersom jag inte ville ha någon svensk flagga effekt. Smörkrämm brukar annars ha en tendens till att bli lite gulaktig och därför är vit färg perfekt att använda för att motverka detta.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
blå pastafärg

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader C. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Jag använde mig även av lite vit pastafärg, men är inte nödvändigt. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

23.10.2016 16:34

Här mina vänner, kommer ni inte att få någon recept för denna tårta.... och det, av det enkla orsaken att Ni inte kommer att vilja baka den själva. Jag fick nämligen önskemål om att baka en äcklig tårta. Just ja, en äcklig tårta, som en blivande 1-årig skulle bara smasha och ha roligt med, utan att tycka det är gott att äta. Då fick det bli bottnar av rågbröd, fyllda med majönäs, senap och täckt med vispd smör oc bittermandel. Hmmmm.... men den var i alla fall söt att titta på.

Recept. den behåller jag för mig själv :)

23.10.2016 16:33

Till en liten fin kille på sin 1-års dag. Grattis Rayan!

Våning 1: dummy
Våning 2: lika bottnar gjorda på 10 ägg
Våning 3: lika bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 3 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver  
Gör så här: Börja med att göra klä formarna med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter.
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Lycka till!
Lime mousse:
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
2-3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lime curd: färdig köpt.

09.09.2016 21:30

Mina barn har en fantastiskt fin tradition i sin skola; Hagadagen. En dag om året har de en gemensam marknad där barnen från alla klasser får ordna olika aktiviteter som: kiosk, nagelmålning, ansiksmålning, taxikörningar på skolgården, försäljning av olika slag... ja, allt möjligt. De tillverkar sina egna Hagadollar som fördelas till alla barnen på skolan, samt till barnen på dagiset i närheten. De tillbringar flera timmar åt att köpa och sälja av varandra och har så fantastiskt roligt. En dag de alla ser verkligen fram emot från år till år. Min dotter valde att stå i kiosken i år, och till det var önskemål om cupcakes. Vi gjorde några sådana i favoritfärgen rosa såklart, och dekorerade med socker blommar. Så kul!

29.08.2016 18:23

Det känns som sommaren är över nu och regnet har tagit över. Det är nog ganska mysigt det också tycker jag, om man kan vara hemma och inte behöver ge sig ut någonstans. Huset är helt städat, middagen serverat, disken avklarat, nytvättade lakan på sängen och det bästa av allt, det luktar nygräddade underbart sega chokladkakor i huset. Då får det gärna regna hur mycket som helst.....

Recept för ca 40st kakor.

4 äggvitor
4 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 dl Nutella
Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175 grader C. och klä en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp äggvitan med florsockret riktigt fluffigt. Använd elvisp på hög hastighet i minsta 5 minuter till detta. Sikta in de torra ingredienserna och även Nutellan. Rör ihop allt med en slickepott och klicka smeten på plåten. Jag tar 12 st på varje plåt, med lite mellanrum, då de flytter ut en del under gräddningen. Gräddas i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

04.08.2016 19:58

Från tidningen Hembakat, kommer denna recept på små pajer, fyllda med en syrlig halloncurd och sötmaräng. Det blev 12st pajer i ganska rejäl storlek. Perfekt att dela en med den som förtjänar det....

Mördeg
300 g smör, normalsaltat
150 g florsocker (2 ½ dl)
20 g äkta vaniljsocker (1 ½ tsk)
450 g vetemjöl (7 dl)
50 g ägg (1 st)
Gör så här: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader C. Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 7 cm i diameter, eller en stor, 15–20 cm i diameter. Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

Halloncurd
100 g hallon, frysta & tinade
200 g strösocker (2 ½ dl)
½ citron, saften
135 g + 135 g vatten (1 1/3 dl + 1 1/3 dl)
55 g maizena majsstärkelse (1 dl)
50 g äggula (1 st)
70 g smör, osaltat
Gör så här: Mosa hallonen. Häll hallon, socker, citronsaft och 135 g vatten i en kastrull. Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter. Häll resten av vattnet,135 g, maizena och äggula i en bunke. Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen. Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast bort kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen. Tillsätt smöret medan blandningen är varm. Rör tills smöret har smält. Täck bunken med plast-folie och låt den stå i kylen i 2 tim.

Italiensk maräng
110 g strösocker (1 ½ dl)
80 g vatten (1 dl)
125 g äggvita (4 st)
110 g strösocker (till sockerlag) (1 ½ dl)
Gör så här: Häll socker (110 g) och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 110 g socker i omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten svalnat. Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten över och bränn av den med en brännare (eller under grillen i ugnen som jag gjorde).

16.07.2016 19:45

Så här kan det gå när man är sugen på både paj och cheescake, men kan inte bestämma sig för vilken man ska baka. Man gör en cheesecake paj i stället. Enkelt, god och svår att hålla sig till bara en bit.

Pajdeg:
2 dl mjöl
1 dl florsocker
1 äggula
70 g kall smör i små skivor
(ev 1-2 msk kall vatten)
Gör så här: Blanda mjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt det kalla smöret och blanda för hand. Tillsätt äggula och om degen inte riktigt går ihop, tillsätt även det kalla vattnet. Plasta in degen och ställ kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader C. Klä en form med bakplåtspapper. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä din form med det. Kanterna ska bara sticka upp ett par centimeter. Pricka med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt pajskalet innan du fyller det.
Cheesecake fyllning:
200 gram mjölkchoklad
100 gram Philadelphia ost
1/2 burk kokosmjölk (utan kokosvatten)
(ev. 2 gelatinblad)
hallon till garneringen
Gör så här: Smält chokladen genom att micra den ca 30 sekunder åt gången. Rör om. Blanda i osten och endast den tjocka krämiga delen av kokosmjölken. När du öppnar burken, se till att inte skaka utan hantera den försiktigt. Häll ut "vattnet" och använd endast kokosgrädden.
(Skulle du få en burk där kokosmjölken inte går att hälla ut vattnet, tillsätt  2 gelatinblad i stället, som har varit i kall vatten i ca 10 minuter först. Dessa kan du krama ur vatten och blanda med det smälta chokladen.)
Häll fyllningen i den kalla pajskalet och garnera med hallon eller jordgubbar. Låt vila i kylskåp i minst ett par timmar innan servering.

04.07.2016 23:44

Det har gått en hel månad utan att jag bakat något, fram till nu. Lusten och inspirationen har varit helt borta efter en negativ kommentar på en tårta jag gjort tidigare. Det har påverkat mig mer än vad jag nånsin kunde ana. Men nu när finaste Andrea fyllde 13år, ville jag inte låta sån negativitet komma iväg för att fira en underbar tjej på sin dag. Att baka och dela en bit tårta tillsammans med familj och vänner, skall vara en glädjefylld stund... en anledning att fira något eller någon .... att samla ihop sina nära och kära, att känna gemenskap och lycka. Det är i alla fall vad som driver mig att baka vidare.

Grattis finaste Andrea på din dag!

Botten
2 st Ägg
3/4 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Hett vatten (rosa färg)

Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Färga enligt önskemål. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.

Jordgubb och Rabarberpannacotta  
2 Gelatinblad
2 1/2 dl Grädde
100 g Rabarber
100 g Jordgubar
1 Vaniljstång (can bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl Strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.

Mjölkchokladmousse
200 g Mjölkchoklad
1 st Gelatinblad
2 st Äggulor
2 msk Florsocker
2,5 dl Grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.

Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om , knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.

Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glycos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Rosa färg
Metallic rosa färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader .
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i en fin nätsil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad rosa nyans och blanda sedan i några droppar med den metallic rosa utan att blanda. Häll den över den frysta tårtan och ställ kallt.

11.06.2016 12:45

Tjej tårtor är alltid lättare att baka tycker jag, eller rättare sagt lättare att dekorera. Allt blir så mycket bättre med lite rosa. Äkta blommor är också en favorit att använda, det går aldrig att slå ...... och att bygga de lite på höjd uppe på tårtan, tycker jag blev super fint. Väskan är gjord i sockerpasta ...  och runt om, har jag klätt tårtan med ätbart spets. Grattis till studenten Alexandra!

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver  
rosa färg

Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
7 dl florsocker
800 gram Philadelphiaost
100 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
4 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 23 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Jag gör en botten i taget: Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och färg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i formen och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör en andra botten på samma sätt och låt de svalna helt innan du fryser in dessa till dagen efter.
Dagen efter: tag fram bottnarna, dela de i 2 lager och flytta över de till kylskåpet. Gör fyllningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål.
 

Objekt: 31 - 40 av 265
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!