Lammstek delux

26.05.2023 14:39

Mitt bästa recept för lammstek vill jag gärna dela med mig av. Jag kommer aldrig att prova något annat. Till saken hör också att jag köpte köttet färskt, direkt från slaktaren. Testa och njut!

cirka. 3 kg lamm lår

800 ml grekisk yoghurt (10 % fett)

saft och rivet skal från en citron

salt, peppar

några kvistar grön (eller torkad) timjan

6-8 vitlöksklyftor

100 ml olivolja

paprikapulver

Gör så här:

Dag 1, innan servering: Torka köttet väl med hushållspapper. Blanda yoghurt med pressad vitlök, rivet skal och citronsaft (citron är den som gör köttet mört). Krydda med salt och peppar. Du måste salta väldigt väl, annars smakar inte köttet speciellt mycket. Lägg i bladen av några kvistar grön timjan.

Blanda i olivoljan. Gör några snitt på ytan av köttet och häll över yoghurtmarinaden. Masserade in marinaden väl och låt stå i en sluten kärl eller plastpåse, i kylen i 24 timmar.

Dag 2, serveringsdagen: Ta fram köttet ur kylen minst 2 timmar innan den skall gräddas (så att det hinner bli rumstemperatur - väldigt viktigt, annars blir köttet väldigt segt). Lägg över det i en ugnssäker kärl. Jag lade INTE något vatten i kärlen då köttet lämnar sin egen juice. Strö lite paprikapulver ovanpå (för färg), täck hela pannan med aluminiumfolie och sätt in den i 170 grader förvärmd ugn. Grädda steken i 2,5 timmar. Ta bort aluminiumfolien efter det och höj temperaturen till 200 C de sista 30 minuterna. Låt steken dra sig i folien i ca 20 minuter innan servering.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden