Daimtårta

26.05.2023 16:31

Har alltid tyckt om den frysta Daimtårtan som finns att köpa färdigt i mataffären, men bestämt mig för att det borde gå  att göra det själv minst lika bra. Tror att jag kommit det så nära det bara går. Gott är det i alla fall. Lägger till det bland mina favorit recept. (bilderna nedan är lånade tills vidare, då jag aldrig han ta några själv - tårtan tog slut väldigt snabbt :) Tårtan går utmärkt att frysa in.

 

Mandelmarängbottnar:
200 g rostad & saltad sötmandel
7 äggvitor (från ägg storlek M)
4 dl strösocker
Vaniljsmörkräm:
7 äggulor (från ägg storlek M)
1,75 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
150 g mjukt, rumstempererat smör
Mjölkchokladganache med daimcrunch:
3 stycken dubbeldaim à 55g
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 tsk espressopulver
1 dl vispgrädde
 

Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en rund springform med diameter på 23 cm för att rita ut cirklar på bakplåtspapprena. Detta kommer att bli dina mallar när du spritsar ut bottnarna på plåten så att de blir lika stora. Finmixa sötmandlarna i mixer. Ställ åt sidan medan du gör marängen. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng. Ha ner de mixade mandlarna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg. De ska fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen. Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen.

Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vanilj (dela i två och skrapa ur fröna om du använder vaniljstång) med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat. Detta tar 5-10 minuter så ha tålamod! Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet innan du använder den till smörkrämen. Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm. Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten. De kan sitta rätt hårt så dra bara försiktigt, lite i taget. Lägg en botten på ett fat, toppa med ett 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden som du gör ganachen.

Mjölkchokladganache med daimcrunch: Finhacka dubbeldaimen, ställ åt sidan. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och espressopulvret. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Tillsätt den finhackade daimen och rör om. Skulle den skära sig är det bara att tillsätta en liten skvätt kylskåpskall vispgrädde och röra om så blir ganachen blank och fin igen. Låt ganachen svalna innan du toppar din tårta med den. Ställ tårtan i kylskåpet igen så att ganachen stelnar innan du serverar daimtårtan med lite lättvispad grädde.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden