Blogg

27.12.2020 10:53

God fortsättning alla! Nu när Julen börjar lägga sig, sitter man ofta med massa rester från Julbordet, som man inte alltid är sugen på att äta av flera dagar i rad. Det går dock att omvandla dessa i nya rätter. Här kommer tips på vad man kan använda rester från julskinka till (förutom alla pastarätter och gratänger man brukar göra med det)

Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl,
75 gram smör,
3/4 dl Kesella Mager kvarg
Fyllning:
100 gram strimlad julskinka,
200 gram champinjoner,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 krm svartpapper,
2 dl riven ost
Gör så här: Arbeta ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små pajformar (eller muffinsformar, ca 12 stycken). Ställ in formarna i kylskåpet och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs champinjonerna och även julskinkan på slutet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela kassler och champinjoner i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera pajerna ljumma.

Fyllning:
100 gram grytor,
200 gram svamp,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 gräddsvart papper,
2 dl riven ost
Gör enligt följande: Hacka ihop mjöl och smör till en granulär massa. Tillsätt Kesella och arbeta degen snabbt tillsammans. Pressa degen i små pajformar (eller muffinsformar, cirka 16 bitar). Sätt formarna i kylskåpet och låt vila i cirka 30 minuter. Ställ in ugnen på 225 grader. Hacka grytor och stek svampen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela grytor och svamp i pajskorpan. Häll över äggstansen. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera med ljumma pajerFyllning. 

 

:

 

100 gram grytor,
200 gram svamp,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 gräddsvart papper,
2 dl riven ost
Gör enligt följande: Hacka ihop mjöl och smör till en granulär massa. Tillsätt Kesella och arbeta degen snabbt tillsammans. Pressa degen i små pajformar (eller muffinsformar, cirka 16 bitar). Sätt formarna i kylskåpet och låt vila i cirka 30 minuter. Ställ in ugnen på 225 grader. Hacka grytor och stek svampen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela grytor och svamp i pajskorpan. Häll över äggstansen. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera med ljumma pajer
15.12.2020 06:33

Lussebullar gör man på flera olika sätt även om alla recept är ganska lika varandra. I år gjorde jag misstaget att vänta in i det sista med att köpa kesella och när jag skulle till slut göra det, var det slut i hela stan. Då får man tänka om, om man vill ha några lussebullar till Lucia. Här kommer 2 recept på det jag gjort i stället. Den ena i långpanna, helt utan kesella, den andra mer traditionell, där jag bytt ut kesellan mot créme fraiche. 

Recept 1: Lussebulle i långpanna
50g färsk jäst
5 dl mjölk 
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden.
Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.

Recept 1: Lussebulle i långpanna
50g färsk jäst
5 dl mjölk
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden. Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras

Recept 2: Lussebullar med crèmefraiche
2 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 dl crèmefraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl strösocker
1 dl kokande vatten
strösocker
Gör så här: Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det. Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspaden. Häll på resten av spadet, resten av sockret, crèmefraichen, saltet och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt). Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord. Dela i mindre bitar (jag fick ut 32 bullar på min deg) och rulla till lussebullar. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter. Blanda strösocker och kokande vatten till ett sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen. Doppa bullarna i strösocker eller strösocker över dem.

15.12.2020 06:32

Focaccia bröd är både lätt att baka och väldigt gott. Här kommer en variant som är lite mer julpyntad, men den biten kan variera hur man än vill. Det jag skall komma ihåg till nästa gång är att kanske inte ha så mycket "pynt" på, för brödet gräddades inte riktigt lika bra där under. Lite gläsare gran nästa år blir det.  Man lär sig något nytt varje gång. Ha det gott alla. 

25 g jäst [0,5 förp]
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

25 g jäst [0,5 förp]
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten. Platta ut degen till cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Pynta och baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
05.12.2020 11:07

Knäckiga Tosca snittar, med mördegsbotten som är lätta att baka i långpanna. En av de kakorna till Julbordet. ha en fin Andra Advent alla!

 Mördegsbotten
3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
¾ dl strösocker
175 g smör
1 ägg
Toscasmet
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
100 g skållad hackad mandel
½ dl hackade pistaschnötter
Garnering
150 g mörk choklad
Gör så här:  Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakplåtspapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna. Garnera med smält choklad.

Mördegsbotten
3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
¾ dl strösocker
175 g smör
1 ägg
Toscasmet
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
100 g skållad hackad mandel
½ dl hackade pistaschnötter
Garnering
150 g mörk choklad
Gör så här
Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakpapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna.
Garnera med smält choklad.Mördegsbotten
3½ dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
¾ dl strösocker
175 g smör
1 ägg
Toscasmet
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
100 g skållad hackad mandel
½ dl hackade pistaschnötter
Garnering
150 g mörk choklad
Gör så här
Mördegsbotten: Blanda mjöl och socker. Tärna smöret och rör i det tillsammans med ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×30 cm, på ett bakpapper. Lägg det i en långpanna med samma mått. Grädda i nedre delen av ugnen 8 min, 175 grader. Toscasmet: Låt ingredienserna koka upp i en tjockbottnad kastrull. Bred ut smeten på mördegen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt svalna.
Garnera med smält choklad.
28.11.2020 20:06

Temat till årets pepparkakshus har i vanlig ordning mina barn valt, eller rättare sagt min dotter. Hon har precis upptäckt Harry Potters värld och tyckte att Hogwarts slottet skulle passa perfekt som pepparkakshus. Paniken hos mig la sig direkt när jag insåg vilket projekt DET skulle bli.... Jag såg alla runda torn och ändlöst med vinklar och vrån.... för att inte nämna storleken på det hela. Kastade mig direkt på nätet för att hämta inspiration från andra stackare som gett sig på detta, och insåg ganska tidigt att jag verkligen måste tänka mig en mycket mindre skala av slottet. Det om jag ville vara färdig i år d.v.s. Nu står den klar efter 2 veckors slit och en hel del både gamla och nya svordomar.... 4 kg pepparkaksdeg senare, en del modereringschoklad och lite sockerpasta.....det blev ett bygge på 80x50cm stort. Massor med brännsår och blåsor på fingrarna ... men ändå riktigt nöjd. Ha en riktigt fin Första Advent alla! 

28.11.2020 19:18

Jag har verkligen fastnat för att testa göra olika julsyltor i år. Hittills har jag bara köpt de, utan en tanke på att jag skulle kunna göra de själv, men det är faktiskt lättare än vad man tror. Det finns ganska mycket recept på dessa ute på nätet, med mycket bättre beskrivningar än mina, men här kommer i alla fall det recept jag använt. Denna gång använde jag mig av sidfläsk. 

en större, mager bit sidfläsk med svål
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här: Skär loss nästan hela svålen men låt den sitta fast någon cm på ena långsidan. Putsa bort broskbitar och ev. ben. Fläsket ska gå att rullas ihop. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, skär tillbaka och nästan till kanten (tips är att titta på YouTube då det är svårt att förklara). Vik ut fläsket och lägg på en bricka eller skärbräda med svålens ovansida nedåt. Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre. Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de  över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre.
Sätt en köttermometer med spetsen i mitten av rullen.
Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad. 
26.11.2020 19:48

Bestefar står för morfar/farfar på norska och eftersom jag är gift med en norrman, är farfar alltid bestefar för oss. Det tog barnen många år innan de förstod att farfar och bestefar var samma sak, fast på olika språk. Hursomhelst, vår älskade bestefar har kommit på ett alldeles eget recept på julsylta som jag kommer att anamma och göra varje år. Den är gjord på fläskkarré som är mycket lättare att hitta i Sverige och inte alls så dyrt. Mycket gott! Det blev det första sylta jag gjort till årets Julbord. 

2 kg fläskkarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vattenbad (fyll en stor plåt med vatten och i den, ställ en annan ugnsform med köttet i). Stek i ca 2,5 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor.
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött. 
Packa allt i folien, och om du har en riktig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter.

2 kg fläskarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  
Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 2 kg fläskarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  
Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 
26.11.2020 19:35

Det var inget svår val av tårta och tårtmotiv till sonens födelsedag i år. Han älskar bara en sorts tårta och det är morotskakan, så det fick bli det. Motivet dock fick jag välja själv, och det är i stort sett så som jag kommer att minnas min son som bäst som 16-årig: sovandes med fötterna utanför sängen, i ett minst sagt rörigt rum. Till och med han själv tyckte jag träffade mitt i prick med det. Älskade unge; Grattis på din dag! Allt på tårtan är gjort i sockerpasta och helt ätbart. 

Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader.
Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan när den har

09.11.2020 08:52

Till min älskade pappa på sin 79 års dag. Han älskar ju whiskey..... så valet var ganska enkelt denna gång. Vanlig Tiramisu lagar man oftast med Amaretto, vilket jag inte riktigt gillar, därför har jag testat både rom och whiskey istället, vilket passar mig mycket bättre. Till just denna Tiramisu, tog jag även vitchoklad i marcarpone krämen, för att få lite mer stadga i krämen. Supergod!

1,5 pkt Savoiardikex
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whiskey
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Under tiden kan du vispa ihop mascarponen och florsockret i en skål. Tillsätt äggulor och när chokladen smält häller du ner den i skålen också och blandar noga. Vispa grädden i separat skål och blanda sen med mascarpone krämen. Vispa inte, utan blanda väl med en slickepott. Doppa kexen (en och en) lite snabbt i kaffe/whiskey vätskan (låt de absolut inte ligga i vätskan, utan bara snabbt dopp). Varva 2 lager med kex och 2 med kräm (börja med kex i botten och avsluta med krämen). Jag hackade även lite jordgubbar och stödde de på efter första lagret med kräm. Låt stå kallt i några timmar innan servering. Sikta över kakao över kakan innan servering och garnera med jordgubbar.

1,5 pkt Savoiardikex 
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whisky
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: 1,5 pkt Savoiardikex 
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whisky
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: 
09.11.2020 08:46

En supergod browniebotten med galet god mjölkchokladkräm på toppen. Det lägger i alla fall jag i min hög av favoriter. 

Browniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bärBrowniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär

Browniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm:
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär

Objekt: 11 - 20 av 299
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!