Blogg
Sonens flickvän älskar vaniljhjärtan som jag brukar baka i långpanna, därför fick hon just en sån när hon fyllde år, fast i tårt form. Grattis på 18-års dagen finaste Junie.
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en eller två formar, klädda med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i formarna. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.
Aldrig fel med lite cookies. Vi lägger till denna recept här.
Ingredienser 12st:
200 g mörk choklad, 70%
125 g smör
2 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
15 st dumlekolor
flingsalt
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme, låt stå. Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter. Vispa ner chokladblandningen i äggfluffet tills allt blivit väl blandat och vänd till sist ner de torra ingredienserna (utom dumle & flingsalt) och arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet. Skopa upp smeten med jämna mellanrum, 6 st på varje plåt. Toppa alla kakor med hackad dumle och flingsalt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 mintuter, tag ur och låt svalna helt innan du flyttar kakorna från plåten.
Har alltid tyckt om den frysta Daimtårtan som finns att köpa färdigt i mataffären, men bestämt mig för att det borde gå att göra det själv minst lika bra. Tror att jag kommit det så nära det bara går. Gott är det i alla fall. Lägger till det bland mina favorit recept. (bilderna nedan är lånade tills vidare, då jag aldrig han ta några själv - tårtan tog slut väldigt snabbt :) Tårtan går utmärkt att frysa in.
Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en rund springform med diameter på 23 cm för att rita ut cirklar på bakplåtspapprena. Detta kommer att bli dina mallar när du spritsar ut bottnarna på plåten så att de blir lika stora. Finmixa sötmandlarna i mixer. Ställ åt sidan medan du gör marängen. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng. Ha ner de mixade mandlarna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg. De ska fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen. Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen.
Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vanilj (dela i två och skrapa ur fröna om du använder vaniljstång) med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat. Detta tar 5-10 minuter så ha tålamod! Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet innan du använder den till smörkrämen. Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm. Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten. De kan sitta rätt hårt så dra bara försiktigt, lite i taget. Lägg en botten på ett fat, toppa med ett 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden som du gör ganachen.
Mjölkchokladganache med daimcrunch: Finhacka dubbeldaimen, ställ åt sidan. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och espressopulvret. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Tillsätt den finhackade daimen och rör om. Skulle den skära sig är det bara att tillsätta en liten skvätt kylskåpskall vispgrädde och röra om så blir ganachen blank och fin igen. Låt ganachen svalna innan du toppar din tårta med den. Ställ tårtan i kylskåpet igen så att ganachen stelnar innan du serverar daimtårtan med lite lättvispad grädde.
Mitt bästa recept för lammstek vill jag gärna dela med mig av. Jag kommer aldrig att prova något annat. Till saken hör också att jag köpte köttet färskt, direkt från slaktaren. Testa och njut!
cirka. 3 kg lamm lår
800 ml grekisk yoghurt (10 % fett)
saft och rivet skal från en citron
salt, peppar
några kvistar grön (eller torkad) timjan
6-8 vitlöksklyftor
100 ml olivolja
paprikapulver
Gör så här:
Dag 1, innan servering: Torka köttet väl med hushållspapper. Blanda yoghurt med pressad vitlök, rivet skal och citronsaft (citron är den som gör köttet mört). Krydda med salt och peppar. Du måste salta väldigt väl, annars smakar inte köttet speciellt mycket. Lägg i bladen av några kvistar grön timjan.
Blanda i olivoljan. Gör några snitt på ytan av köttet och häll över yoghurtmarinaden. Masserade in marinaden väl och låt stå i en sluten kärl eller plastpåse, i kylen i 24 timmar.
Dag 2, serveringsdagen: Ta fram köttet ur kylen minst 2 timmar innan den skall gräddas (så att det hinner bli rumstemperatur - väldigt viktigt, annars blir köttet väldigt segt). Lägg över det i en ugnssäker kärl. Jag lade INTE något vatten i kärlen då köttet lämnar sin egen juice. Strö lite paprikapulver ovanpå (för färg), täck hela pannan med aluminiumfolie och sätt in den i 170 grader förvärmd ugn. Grädda steken i 2,5 timmar. Ta bort aluminiumfolien efter det och höj temperaturen till 200 C de sista 30 minuterna. Låt steken dra sig i folien i ca 20 minuter innan servering.
Choklad, karamell, jordnötter....Så enkelt och så gott. En ny favorit här i huset, speciellt när en sats räcker till 3 längder.
Botten:
6 ägg
160 g socker
120 g mjöl
30 g kakaopulver
en tsk bakpulver
en nypa salt
en tsk vaniljsocker
80 ml solrosolja eller raps.
Gör så här: Separera försiktigt äggvitan från äggulorna. Lägg äggvitan och en nypa salt i en ren och torr skål. Vispa dem med mixern på hög hastighet tills de blir skum. Blanda sedan gradvis in sockret och fortsätt att blanda tills det att det bildas styva toppar. I en separat skål, blanda olja, vaniljsocker och äggulorna. Blanda med en slickepott tills det är slätt. Tillsätt ägguleblandningen i äggviteskummet med hjälp av en slickepott eller mixern på låg hastighet. Ha i det siktade mjölet tillsammans med bakpulvret och kakaopulvret. Blanda tills den är slät. Lägg över degen till en rektangulär plåt, klädd med bakplåtspapper. Fördela det jämnt. Grädda i ca 20 minuter i ugnen på 175°C. Låt svalna helt innan du monterar ihop det.
Pensling av bottnar för saftigare resultat:
200 ml kall mjölk.
Fyllning 1:
200 g smör 82% (rumstempererad)
200 g karamelliserad kondenserad mjölk (rumstempererad).
Gör så här: vispa det mjuka smöret med mixern i 3-4 minuter, tills det blir fluffigt och vitaktigt. Tillsätt sedan den karamelliserade kondenserade mjölken i den, blanda tills den är slät.
Fyllning 2:
250 g kolasås (köps färdig på tub i glasshyllan)
200 g rostade jordnötter
Gör så här: Hacka jordnötterna och blanda med kolasåsen.
Fyllning 3:
3 dl vispgrädde min. 30%
150 g kondenserad mjölk (kall).
Gör så här: vispa vispgrädden (kall, precis uttagen ur kylen) med mixern tills mjuka toppar visas. Tillsätt kondenserad mjölk och fortsätt mixa tills det att det bildas jämna och styva toppar.
Sätt ihop tårtan: skär den i 3 lika delar (på längden). Pensla längderna med kall mjölk med en silikonborste. Bred på ett jämnt lager av kräm 1. Fortsätt med ett lager av kräm 2 och slutligen spritsa på kräm nummer 3.
Eventuell glasyr gör du genom att värma upp vispgrädden (får inte koka) och blanda sedan i hackad mjölkchokladen tills den är slät. Slingra över kakan.
Pastel de nata - har man någon gång besökt Portugal, är det omöjligt att inte ha sprungit på dessa bakelser. Pastel de nata eller Pastel de Belém som de heter, är en smördegsbakelse fylld med äggkräm. Är man smart köper man färdig smördeg och gör dessa väldigt smidigt. Är man mindre smart, gör som mig och gör egen. Gott blir det oavsett :) . Ha en fin kväll alla!
Smördeg
3 dl vetemjöl
200 g smör, kall, i kuber
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 äggula
Fyllning
4 dl mjölk
1 dl vatten
3 dl socker
1 kanelstång
citron, skal från ( kan uteslutas)
1 dl mjölk
60 g vetemjöl
7 äggulor
Gör så här:
Smördeg
Blanda vetemjöl, smörkuber och salt tills det lite börja gå ihop. Tillsätt vatten och äggula. Blanda degen så att den precis går ihop, det ska finnas lite smörklumpar kvar.
Plasta degen och låt vila i kyl under plast ca 30 min.
Kavla ut degen och vik 2 treslag. Låt vila i kyl under plast 30 min.
Kavla ut degen igen och vik det sista treslaget, sen låter du sen vila minst 1 timme i kylen eller till nästa dag.
Kavla ut degen tunt, cirka 2-3 mm tjock och rulla ihop till en rulle. Lägg in rullen i kylen 30 minuter.
Smörj en muffinsplåt med smör och sätt ugnen på 220 grader.
Ta ut rullen från kylen och dela i 15 lika stora bitar. Lägg snittytan ner mot bordet, platta till och kavla lite lätt så att den blir platt och rund. Fodra en sån i varje form på plåten och tryck till jämnt ända upp på kanterna.
Fyllning
Koka upp vatten, 4 dl mjölk, strösocker, kanelstång och citronskal. Ta av från värmen och ställ åt sidan 20 minuter.
Blanda sedan 1 dl mjölk med lite i taget av mjölet till en redning. Blanda i redningen i kokningen och värm på mellanvärme tills du får en lätt tjock kräm.
Häll krämen genom en sil ner i en ren bunke, plasta och låt svalna helt innan du blandar i äggulorna med en slickepott.
Fyll tre fjärdedelar av smördegskorgarna med fyllning och grädda mitt i ugnen på 220 grader i cirka 13–16 minuter, smördegen ska ha fått en fin gyllenbrun färg och fyllningen lite bakade fläckar.
Ta ut och låt svalna. Plocka ut ur formen och servera.
Klassiska smaker till vårt Nyårsfirandet i år:
Förrätt: räkcocktail, Briesnittar och räkfyllda Petit choux
Huvudrätt: konjak gratinerad hummer, helstekt oxfilé, hasselbackspotatis, rödvinsås, vitlöksbröd och en härlig sallad.
Efterrätt: Pavlova med chokladkräm, grädde och ett berg med frukt
Räkcocktail
2 avokado
1 mango
2-3 salladslökar
1 burk räckor
Dill
Ärtskott
Brödkrutonger
(Tärningar av formfranska rostade i ugnen med olja och salt)
Rostade sesamfrön
Skala och tärna avokado och mango, strimla salladslöken, plocka dillen.
Häll av vattnet från kräftorna, kram dem lätt.
Dressing
2 msk pressad citron
½ citron, rivet skal
2 msk olja
1 msk sweetchili sås
Salt, peppar
Blanda ihop dressingen
Rör ner kräftorna i dressingen, låt marinera en stund.
Blanda kräftorna med grönsakerna och lägg upp i glas.
Toppa med brödkrutonger, rostade sesamfrön och ärtskott.
Petit choux
2 dl vatten,
75g smör,
2dl mjöl,
3ägg,
salt.
Fyllning till förrätt:
1dl creme fraiche,
1dl philadelphiaost,
salt och peppar,
räkor,
finhackad
rödlök,
svart rom.
Ugn 200gr
Koka upp vatten +smör, smöret ska smälta helt, tillsätt lite mjöl i taget under kraftig vispning tills smeten släpper botten, kastrullen ska stå kvar på varma spisplattan, låt svalna något och vispa ner
ett ägg taget och tillsätt en nypa salt. Spritsa ut på en bakplåtsklädd plåt blir ca 10st , grädda mitt I ugnen 20 -30 min, sänk värmen till 175 ca sista 10 minuterna, måste vara torra och öppna inte ugnsluckan för då kan dom sjunka ihop.
Rör ihop creme fraiche och Philadelphia ost med lite salt och peppar, skär av toppen på petit choux. bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.
Gratinerad hummer
2 humrar
2dl riven ost (gärna lite mer smakrikt)
2dl hackade champinjoner
3dl grädde
2msk mjöl
2 msk konjak
Gör så här:
Dela humrarna i 2 på längden och ta ut allt kött. Hacka det i mindre bitar och lägg det åt sidan så länge. Fräs champinjonerna i smör. Tillsätt mjöl, grädde, konjak och avsluta med grädde och hummerköttet. Fyll tillbaka skalen med fyllningen och grädda ca 15 i 225 grader.
Pavlova
Marängen:
4 äggvitor – viktigt att de är rumstempererade
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1tsk vitvinsvinäger
0,5 msk majsstärkelse
Gör så här: Marängen blir bäst om äggvitorna är rumstempererade. Vispa dem till ett mjukt skum tillsammans med saltet. Tillsätt sedan sockret matskedsvis och vispa tills sockret har löst upp sig helt. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott. Lägg upp marängen på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten, ca 25 cm i diameter, eller som en krans som jag har gjort. Grädda i ugn i 130 grader i 1 timme och 15 minuter. Öppna sedan ugnsluckan och låt marängen svalna i ugnen.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
3 dl vispgrädde
Gör så här: Sjud äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Låt svalna och bred ut det på marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen, och garnera med färsk frukt.
Eftersom vår familj består av olika nationaliteter, brukar vår Julbord se lite annorlunda ut. Vi har tagit favoriterna från alla 3 länder vi representerar och skippar en del av de rätter som man ändå kan hitta på andra högtider under året. Det som representerar Norge är det självklara Pinnekjøttet som är en traditionell norsk rätt gjord på saltade och torkade revben, vanligtvis från får. Till det serveras kålrotsmos och kokt mandelpotatis. Från Norge har vi också en köttig julkorv som dampas i kokad vatten och som serveras tillsammans med Pinnekjøttet. Från det rumänska köket har vi de traditionella kåldolmarna, legumesallad och fyllda ägghalvor. … och från Sverige har jag i år valt att göra lite mer Jultapas med svenska smaker: julskinka, lax, sill, köttbullar och prinskorvar och mycket mer.
Matjessill krans : matjesill, rucola, mache sallad, rödlök, ägghalvor, crèmefraiche, svart/-röd rom och några potatischips.
Fyllda ägghalvor på rumänskt viss: med fyllning gjord på kokta äggulor, lite leverpastej, majonnäs, lite senap, salt och peppar. Proportionerna väljer man efter egen smak.
Rumänskt legumesallad: kokt potatis, kokta morötter, grillad/inlagd paprika, inlagd gurka. Allt hackas i mindre tärningar och blandas med majonnäs, salt o peppar. Jag dekorerade den med gräslök runtom.
3 väldigt dekorativa och goda tapas sorter där fyllningarna kan göras redan dagen innan och kan färdigställas ett par timmar innan servering. Allt som går att förberedas dagen innan är för mig en riktigt bonus :) Du kan välja att servera dessa på kavringbitar, krustader eller som jag gjort här : mini pastries.
Bild 1: Gravad lax med hovmästarsås.
Bild 2: Skinkröra fyllning:
200g julskinka
20g grönkål
1 dl creme fraiche
1 tsk skånsk senap
Gör så här: Strimla grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på ganska låg temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till tunna stavar. Blanda skinka och grönkål med creme fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
Bild 3: Oströra fyllning:
1 dl lagrad cheddar eller annan smakrik ost, grovt riven
½ påse (ca 35 g) rucolablad, hackade
2 msk stark julsenap
Julskinka – några tunna skivor, ca 2cm breda
Gör så här: Blanda samman den rivna osten med hackade rucolablad och senap. Bre fyllningen på julskinka och rulla ihop.
Fortsätter i samma tapas tema och lägger till 2 recept som jaag kommer att spara i fortsättningen. Ostmuffinsarna valde jag att göra i vädigt små formar .... små mumsbitar.... och vill du göra det ännu enklare för dig, köp färdig skagenröra :)
Ostmuffins med skagenröra
1,5 dl finriven stark hårdost
1,75 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl gräddfil
1 äggula
Skagenröra:
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1 dl skalade räkor + topping
2 tsk finhackad dill
Salt och peppar
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggula och gräddfil och rör ihop allt till en smet. Klicka ut i bakformar.
Grädda 15 minuter i 200 grader. Låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till skagenröran och smaka av med salt och peppar.
Toppa varje muffins med en klick skagenröra.
Fikon och ädelost
1 skiva kavring
½ dl philadelphiaost
1 msk ädelost
1 fikon
Gör så här: Skär kavringen i 4 kvadrater Mosa ädelosten i philadelphiaosten och fördela på kavringen. Dela fikonet i 4 delar och tryck fast på osten.