Blogg
Riktigt goda mandelkakor som påminner lite av makroner. En sats ger ca 18st dubbla kakor som går perfekt att ha ett litet lager av i frysen.
Kaksmeten:
200 gram mandelmjöl,
300 gram (5dl) florsocker,
4 äggvitor
Smörkräm:
75 gram smör,
1 1/2 dl florsocker,
1 äggula,
1tsk vaniljsocker,
några droppar citronsaft.
Gör så här: Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner mandelmjöl och florsocker. Rör ihop med en slev. Klicka ut smeten (en fylld tesked) på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Gör under tiden smörkrämen: Rör ihop rumstempererad smör och florsocker. Tillsätt äggula, vaniljsocker. och några droppar citronsaft. Om du vill, tillsätt även kakao.
Sätt ihop kakorna med lite smörkräm i mellan.
Nu har vi kommit fram till min absoluta favorit. Jag har bytt ut ägglikören mot vaniljarom....och blivit en riktig succé.....En sats ger ca 40 bitar.
Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad,
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.
Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom
Garnering:
mörk choklad.
Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.
Om du vill dekorera tryfflarna så smälter du mörk choklad och ringlar över. Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.
Själv är jag inte så förtjust i jordnötssmör, men just i kombinationen nedan, blev det väldigt gott.
1 burk med jordnötssmör (ca 340 gram) slet utan bitar,
1 dl socker,
2 dl ljus sirap,
1 tsk vaniljsocker,
1 dl riven kokos,
1dl flingor Kellog's,
ca 250 gram ljus blockchoklad
Gör så här: Smält i en kastrull: jordnötssmör, socker, sirap...utan att det kokar (viktigt). Tag av från plattan och blanda i: vaniljsocker, kokos och flingor. Bred ut smeten i en mindre långpanna (ca 20x30cm) och låt det svalna. Smält och bred på chokladen. Ställ in i kylen för att stelna.
Tips: Skär gärna kakan i bitar innan den hunnit stelna alltför mycket annars är det svårt att få raka, fina kanter. Förvara i kylskåpet eller frys (tinar väldigt fort).
Även om denna mini-twix tar lite tid att baka, är det definitivt värt.....Kan göras över flera dagar om man inte hinner med allt på en gång och går fint att frysa.
Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt
Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.
Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)
Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.
Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.
Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet
Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen.
Ett norskt recept som påminner lite till utseende om våra damsugare.....förutom färgen förstås.....och min sons favorit just nu, men just den grejen ändras ju hela tiden :)....
250 gram mandelmjöl,
250 gram florsocker,
2 äggvitor,
100 gram choklad,
2 msk kaffe
Gör så här: Blanda mandelmjöl med florsockret. Rör i äggvitorna, gärna för hand (ej elvisp). När smeten är jämn, rulla ut fingertjocka stänger. Skär ut den i mindre bitar, ca 5cm långa och grädda på bakplåtspapper ugnen i 6-7 minuter, på 200 grader. Låt svalna helt.
Smält chokladen i kaffe över svag värme och doppa mandel fingrarna i det. Om så önskas, kan dessa även rullas i hackade nötter också.
Gillar man sesamfrön, är dessa små kakor helt underbara.......Jag gör alltid dubbelsats, då dom har en viss förmåga att försvinna väldigt fort....
2.5 dl sesamfrön,
2,5 dl brun socker,
50 gram smör (mjuk),
2 ägg,
1,5 dl vetemjöl,
0,5 tsk bakpulver,
1 tsk citronsaft,
1 tsk vaniljextrakt.
Gör så här: Häll sesamfröna på en torr plåt och lägg dom i ugnen i 15 minuter, på 160 grader värme. Rör i de lite så dom får en gyllene fin färg. Rör smör och socker poröst, ha i ägg och vaniljextrakt. Blanda vetemjöl med bakpulvret och häll över det i sockerblandningen. Vispa väl och blanda till sist in sesamfröna.
Lägg degen in i kylskåpet i 30 minuter. Klicka ut med en tesked på bakplåtspapper, med lite avstånd, då dessa brer ut sig under gräddning. Grädda i 15 minuter på 160 grader. Låt svalna på en galler.
Första inlägget är alltid lite speciellt, men vi kör igång med lite recept som jag själv inte vill tappa bort, och som jag gärna delar med mig av. Hoppas ni hittar lite inspirtion. Första recept är en dekortiv kladdkaka med röd marsipan lock. Det finns flera sätt att göra mönster i marsipanen. Jag föredrar att använda kavlar eller silikonmattor till detta, som jag köper på nätet eller hobby butiker.
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1dl kakao,
3 dl vetemjöl,
marsipan i valfritt färg.
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter.
Låt svalna helt och använd gärna pepparkaksformar för att skära ut önskad form ( jag valde hjärtan). Kavla ut marsipanen på silikonmatta eller med mönstrade kavlar och skär ut samma former som bottnen. Sätt ihop kakorna och marsipanlocken med lite frukt sirap blandat med florsocker. Går att använda vaniljkräm eller smörkräm istället, för att sätta ihop kakorna.....