Choklad makroner med kola kräm

08.03.2014 13:31

Fick en fråga nu i veckan om makroner och blev samtidigt påmind om att det var länge sedan jag bakat några sådana. Trenden för dessa små franska sötsaker har slagit som en bomb i Sverige för några år sedan och kan varieras i både smak och färg till oändlighet. Jag har testat några olika recept under åren men för ett år sedan, gjorde jag en liten test på mina vänner; jag tog och bakade några makroner från färdig mix som finns att köpa i de flesta butiker nu och även några som jag bakade från grunden. La alla blandade på ett fat och bara väntade på att se om någon skulle känna någon skillnad. Det gjorde de inte, vilket jag tyckte var jätte kul..... Vet dock fortfarande inte om jag skall ta det som ett dåligt betyg för det jag bakade själv eller som ett väldigt bra betyg till det makron mix jag köpte ....   :) ......Här kommer i alla  fall förslag på recept om du vill baka från grunden. ca 50st.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,5 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
3 msk kakao,
2 dl florsocker (135 gram)

Kolakräm:

2,8 dl socker (225 gram),
0.65 dl vatten,
0,8 dl vispgrädde (85 gram),
1 tsk vaniljextrakt,
70 gram smör.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,5 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, kakao och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i ett par timma innan du gräddar i nedre delen av ugnen i 15 minuter på 150 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att dessa svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning kolakrämen enligt följande: Häll vatten och socker i en kastrull på spisen på medelvärme tills sockret har blivit upplöst. Höj sedan till högsta värmen och koka utan att röra i den tills dess att blandningen har fått en fin karamellfärg, ca 185 grader C. Ta av kastrullen ifrån värmen och tillsätt vispgrädden. Vispa fort så det inte bildas klumpar. Tillsätt även vaniljextrakt och till slut smöret. Ställ tillbaks kastrullen på spisen på lägsta värmen och rör tills smöret har smällt helt. Låt krämen kallna och använd sen för att sätta ihop makronerna.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden