Limegröna makroner med passionsfrukt kräm

08.03.2014 13:55

Provade en ny fyllning till dessa makroner, en passionsfrukt kräm som blev väldigt god i smaken. Konsistensen på krämen däremot blev lite för elastiskt för mig och fröna ifrån passionsfrukten störde mig lite.... Gott och kul att prova något nytt, men kommer nog att hålla mig till smörkräm tror jag i framtiden. Satsen ger ca 50 stycken makroner.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar grön hushållsfärg

Passionsfrukt kräm:

6 stycken passionfrukter,
70 gram glukos,
1 dl socker (75 gram),
2 gelatin blad.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning  krämen enligt följande: Börja med att skrapa ur fruktköttet av 3 st passions frukter. Lägg det i en kastrull på spisen tillsammans med sockret och hälften av glukosen (35 gram). Värm detta till ca 150 grader. Jag stannade på 120 och kanske därför inte fick så bra resutat på min kräm. Lägg gelatin bladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta och skrapa ut fruktköttet ut de resterande 3 passion frukterna och blanda det med resten av glukosen i en skål. När fruktlaget från spisen har nått 150 grader, tillsätt gelatinen som du kramat all vatten ur. Rör ihop detta väldigt väl. Tillsätt nu den andra blandningen av frukt och glukos och börja vispa. Det kan ta en liten stund, men det kommer att bli en kräm av den så småningom. Använd den för att sätta ihop makronerna.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden