Rosa makroner med citron kräm

08.03.2014 13:45

Det roliga med makroner är alla dessa härliga färger tycker jag. Sen är ju just dessa med citronsmak lite extra goda. Det söta och det syrliga passar väldigt bra ihop. En sats ger ca 50 stycken och precis lagom för att fylla 2st silikon mattor för makroner, eller 2 plåtar.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar röd hushållsfärg

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden