Påsk brödkorg

03.04.2021 09:03

 

Ingen ville måla ägg med mig i år, så jag passade på att testa något jag funderat på ett tag: att göra decoupage på ägg. Självklart använde jag inte lim, utan äggvita, som fungerar minst lika bra. Det är bara att hitta några fina servetter och klistra de på äggen til Påsk. Bakade också en brödkorg till de, som man skulle kunna göra av vilken bröddeg som helst. Jag valde en krigel aktig variant till min. Glad Påsk på er!

5 dl mjölk (röd)

150 g socker

120 g smör

en nypa salt

40 g jäst

800 g mjöl

1 ägg till pensling, blandat med 1 sked mjölk

sesamfrön och flingsalt som topping

Gör så här: Häll mjölk, socker och salt i en skål som tål vara i micron. Tillsätt smöret, delad i mindre bitar. Värm upp allt i micron, tills det att smöret har smällt. Ta 30 sekunder i taget och blanda efter varje gång. Det får inte vara mer än fingervarmt (om vätskan har blivit för varm, låt det svalna lite) Tillsätt jästen och rör om. Tillsätt all mjöl och blanda med en träslev. Degen skall vara bara lite kladdig. Den skall inte släppa helt från sleven och kanterna på skålen. Häll över på ett mjölad bord och strö över lite mer mjöl övanför. Knådda för hand. Du kommer att uppleva degen fortfarande lite kladdig, vilket är ok. 

Smällt 30g med smör i en liten skål. Häll hälften över degen och fortsätt knådda. Det kommer nu att vara mycket lättare att knådda. Tillsätt mer smör om det behövs, men spara lite av det för att smörja en skål där degen kommer att jäsa sen. Fortsätt knådda för hand i ca 15 minuter. Lägg degen i det smorda skålen, täck med plastfilm och låt jäsa i en timme. Ta ut degen efter jäsningen och knådda den några sekunder. Rulla nu ringar i olika storlekar av degen, eller fläta det för att forma korgen. Smörj dina fingrar om det klibbar sig. Låt jäsa under handduk i en halv timme. Pensla med ägg, vispad med lite mjölk och strö på sesamfrön eller flingsalt. Grädda i ungnen i ca 15 minuter på 175 grader C

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden