Tarteletter med gravad lax och julsenap

27.12.2020 11:41

Mer tips på vad man göra med rester från Julbordet. Dessa små mumsbitar har snabbt klättrat till en personlig favorit nu. Kommer definitivt att laga de vid flera tillfällen än bara Jul. 


Pajdeg:

75 g smör

2.5 dl vetemjöl

1 krm salt

0.75 dl kesella

minimuffinsform (med 24st små) 

Fyllning:

3 st ägg

2 dl vispgrädde

2 msk julsenap grov

2 tsk flytande honung

3 msk hackad dill

3 msk hackad gräslök

2 krm salt

1 krm nymald peppar

1 dl riven ost

Topping:

lax ca 200 g gravad i skivor

Gör så här: Börja med pajdegen genom att arbeta ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Gör under tiden fyllning: vispa ihop ägg, grädde, senap, honung, dill, gräslök, salt och peppar. Fördela osten i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt kallna. Vid servering, dela laxskivorna på längden och toppa tarteletterna med en liten laxros.

Pajdeg:
75 g smör
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 dl kesella
minimuffinsform (med 24st små) 
Fyllning:
3 st ägg
2 dl vispgrädde
2 msk julsenap grov
2 tsk flytande honung
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 krm salt
1 krm nymald peppar
1 dl riven ost
Topping:
lax ca 200 g gravad i skivorPajdeg:
75 g smör
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 dl kesella
minimuffinsform (med 24st små) 
Fyllning:
3 st ägg
2 dl vispgrädde
2 msk julsenap grov
2 tsk flytande honung
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 krm salt
1 krm nymald peppar
1 dl riven ost
Topping:
lax ca 200 g gravad i skivor

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden