Midsommar buffé 2021

02.07.2021 13:37

Midsommar i år fick vi fira för första gången ute i det nya växthuset. Vi blev sittande där väldigt länge när vi inte behövde bry oss om den eviga frågan om regn eller icke regn... Det kanske inte blev så mycket av den typiska midsommarmaten jag bjöd på dock (för att jag tycker den är så fruktansvärt tråkig), även om jag behöll lite av traditionerna med sill och potatis, köttbullar och prinskorvar, så hade jag även lite annat på buffén: dubbelmarinerad oxfilé, ugnsbakad laxsida med avokado och fetaost, gurksnittar med kallrökt lax, skaldjursrulle, minipajer med pepparrotskräm och räkor, vitlöksbröd.... och så klart midsommartårtan. 

Maräng tårta

Maräng bottnar (2st)
6 äggvitor
4 dl socker
6 dl rise krispies
Gör så här: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Vispa till hård skum och blanda i rise krispies med en slickepott. Bred ut det i två formar klädda med bakplåtspapper, och grädda i 150 grader i ca en timme. Låt kallna helt.
Fyllning:
6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
100 gram smör
200 gram choklad
6 dl vispgrädde och jordgubbar (tärnade i mindre bitar)
Gör så här: Sjuda äggulor, socker och grädde (koka inte). Ta kastrullen från värmen och lägg i smör och hackad choklad. Låt den svalna lite innan du brer ut 2/3 delar på den ena marängbottnen. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen. Strö över tärnade jordgubbarna. Lägg på den andra maräng botten som lock. Ha resten av chokladkrämen runt om tårtan och ös på med frukt på toppen.

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här: Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt. Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

Ugnsbakad laxsida med avokado- och fetaosttopping

1 kg laxfilé
1 citron, rivet skal (och pressad saft till toppingen)
½ dl färska örter, t ex dill, timjan och/eller basilika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
2 msk rapsolja
Topping:
1 avokado
pressad citronsaft
1 näve småbladig sallad
150 g fetaost
1 knippe rädisor
hackade nötter av valfri sort eller pumpakärnor
Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen i en ugnsform. Blanda citronskal, örter, pressad vitlök, salt, peppar och olja. Pensla detta på laxen. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter.
Vid servering: Kärna ur och skiva avokadoköttet och blanda det med citronsaft. Lägg avokado, sallad, smulad fetaost och tunt skivade rädisor på laxen. Strö över hackade nötter eller hela pumpakärnor.

Gurksnittar med kallrökt lax, wasabi och sesamfrön

100 gram kallrökt lax
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 st lime
1 tsk wasabipasta
0,5 st gurka(or)
2 msk sesamfrön
0,5 kruka(or) gräslök
Gör så här: Finhacka laxen och blanda med majonnäs, creme fraiche, limeskal, limesaft och wasabipasta i en skål. Skär gurkan i ca 12 skivor och lägg på ett fat. Toppa med laxröra och sesamfrön. Klipp över gräslök och servera!

Skaldjursrulle

1 1/2 dl vatten
1 dl kaffegrädde
50 gram margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
200 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
3 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
dill
Gör så här: Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Låt det svalna något. Rör i äggen, ett i taget och rör en stund mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna (30x40cm). Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smort bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden till fyllningen, till fast skum. Smaksätt med pepparrot och lite salt. Bred ut den på rullen. Strö på skaldjuren och lite hackad dill. Rulla ihop och garnera enligt smak.

Minipajer med pepparrotskräm och räkor

5 st ägg
1 dl vispgrädde
0,5 dl crème fraiche
2 dl riven ost
Pepparrotskräm:
2 tsk pepparrot, riven
1 dl crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk majonnäs
Topping:
färska räkor
färsk dill
Gör så här:
Pajerna: Sätt ugnen på 200 grader. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med grädde, creme fraiche salt och peppar. Riv osten. Placera 10 muffinsformar på en plåt. Fördela först äggblandningen och sedan den rivna osten i muffinsformarna. Grädda 10-12 minuter tills pajerna har fin färg. Tag ut och låt pajerna svalna. Obs! Pajerna reser sig rätt mycket i ugnen men sjunker då man tagit ut dom ur ugnen.
Pepparrotskräm: Riv pepparroten och vispa ihop med creme fraiche och majonnäs, smaka av med salt och peppar. Toppa varje minipaj med ca 1 tsk pepparrotskräm och ett par räkor.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden