Ägglikörtryffel

19.01.2014 17:28

Nu har vi kommit fram till min absoluta favorit. Jag har bytt ut ägglikören mot vaniljarom....och blivit en riktig succé.....En sats ger ca 40 bitar.

Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad,
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.

Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom

Garnering:
mörk choklad.

Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.

Om du vill dekorera tryfflarna så smälter du mörk choklad och ringlar över. Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden