Andrea 13 år

04.07.2016 23:44

Det har gått en hel månad utan att jag bakat något, fram till nu. Lusten och inspirationen har varit helt borta efter en negativ kommentar på en tårta jag gjort tidigare. Det har påverkat mig mer än vad jag nånsin kunde ana. Men nu när finaste Andrea fyllde 13år, ville jag inte låta sån negativitet komma iväg för att fira en underbar tjej på sin dag. Att baka och dela en bit tårta tillsammans med familj och vänner, skall vara en glädjefylld stund... en anledning att fira något eller någon .... att samla ihop sina nära och kära, att känna gemenskap och lycka. Det är i alla fall vad som driver mig att baka vidare.

Grattis finaste Andrea på din dag!

Botten
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hett vatten (rosa färg)
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Färga enligt önskemål. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.
Jordgubb- och Rabarber pannacotta 
2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde
100 g rabarber
100 g jordgubbar
1 vaniljstång (kan bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
1 st gelatinblad
2 äggulor
2 msk Florsocker
2,5 dl Grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.
Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om, knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.
Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glykos
150 g socker
75 g kall vatten
150 g kondenserad mjölk
150 g vit choklad
Rosa färg
Metallic rosa färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader.
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i ett fint nät sil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad rosa nyans och blanda sedan i några droppar med den metallic rosa utan att blanda. Häll den över den frysta tårtan och ställ kallt.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden