Annas kaffe och whisky tårta

25.01.2015 20:31

 Vår granne Anna fyllde också år i helgen som varit...och till henne valde jag att baka en tårta på maräng och jordnöttsbotten, fylld med  karamell och mjukostkräm smaksatt med whisky och kaffe. Hoppas du har haft en fin dag igår, Anna! Grattis till Dig!

Lager 1/botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Lager 2 /karamell:

1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter

Lager 3 /ostmassa:

300 gram mjölkchoklad,
100 gram smör,
0,5 dl kaffe,
0,5 dl whisky,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost 200 gram.

Gör så här:

Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rund form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Ha gärna pappret lite längre  upp över kanten eftersom det är ganska mycket fyllning till denna tårta, som skall in i formen. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.

Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. (När du häller i grädden, kommer sockret att stelna som en skorpa, men det är bara att röra i kastrullen, så smälter det. Skulle det vara så att det ändå kommer att finnas lite kvar som inte har smält, kan du bara ta upp det och kasta). Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du häller den över bottnen. Strö över jordnötter.

Ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i whiskyn. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Häll i ostmassan och låt den stelna i kylskåpet.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden