Åse-Britt och Andreas bröllopstårta

29.05.2017 22:10

Precis hemkommen från ett underbart bröllop över helgen. Svägerskan Åse-Britt sa ja till sin Andreas i en liten, intim ceremoni i Loka Brunns kapell. Mycket kärlek och värme under två fantastiska dagar. Fick äran att baka tårtan, 3 våningar, varav endast två översta var ätbara medan den nedersta var för att lura ögat till en mycket större tårta (en frigolit kloss, klädd i riktig sockerpasta och dekorerad) Detta används väldigt ofta när man bygger större tårtor, för att kunna skapa en mer dramatisk look. Totalt är tårtan täckt med ca 650 st små blommor i sockerpasta, vilken tog sin lilla tid kan jag säga. Tårtans innehåll är enligt brudens önskemål ganska enkel; ljusa vaniljbottnar fyllda med rörsockersirap kräm. Varma lyckönskningar till det fina brudparet!   

Bottnar : mellan våningen är gjord på 14 ägg - 2 formar á 26 cm som ger 4 lager/  och översta våningen är gjord på 8 ägg - 2 formar á 15 cm som ger 4 lager, men jag använde bara 3 av dessa:
14 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver
Fyllning för hela tårtan:
300 gram rumsvarmt smör
14 dl florsocker
1 200 gram Philadelphiaost
150 gram gräddfil
3 tsk vaniljessens
6 msk rörsocker sirap
Gör så här: Börja med att klä 2 formar på 26 cm och 2 formar på 15 cm med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas (gör en sats i taget om du inte har en väldigt stor matberedare. Jag gjorde 2 satser för mellanbotten och en sats av toppbottnen). Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt Philadelphia osten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla och spackla tårtan med. Jag valde att använda vit sockerpasta för att klä den, samt 650 små blommor som jag gjort i sockerpasta.
Lägg märke till att receptet är endast för den ätbara delen av tårtan, som är mellan och översta våningen. Den nedersta delen av tårtan är gjord av frigolit som jag klätt i sockerpasta och blommor för att skapa illusionen av en mycket högre tårta.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden