Baby blue macaroones

23.10.2016 16:35

Fortsatte i temat baby blue och gjorde även några macaroones med citronsmörkräm fyllning. Här provade jag för första gången en vit färg för att färga krämen, eftersom jag inte ville ha någon svensk flagga effekt. Smörkräm brukar annars ha en tendens till att bli lite gulaktig och därför är vit färg perfekt att använda för att motverka detta.

Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
blå pastafärg
Citronkräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vaniljextrakt,
lite citronsaft och skal.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader C. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte alltför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på ett bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vaniljextrakten och citronen. Jag använde mig även av lite vit pastafärg, men är inte nödvändigt. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden