Baka i långpanna - 4 recept

14.12.2025 20:33

Att baka i långpanna är det bästa man kan göra när man förväntar sig många gäster. Här kommer 4 recept på de jag alltid gör till Jul. Baka, frys in och ta fram den mängd du behöver, när du behöver det.

Vaniljhjärta i långpanna

500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.

Kokoskladdkaka:
Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv

Twix i långpanna:
Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt
Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt  och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.
Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna  från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)
Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.
Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.
Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet
Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen

Snövit bakelse:
 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden