Bamse chokladtårta med vaniljkräm och lemon curd

01.02.2014 11:08

Min svägerska fyllde år i veckan och passade på att överraska henne med denna tårta gjord på 4 bottnar, fylld med vaniljkräm, lemon curd och kläd i en len mjölkchoklad frostning. Blev väldigt stora, höga bitar som gör att tårtan räcker till många personer. OBS! Recepten nedan gäller för bara EN sats, medan jag har använt 2 satser för att göra tårtan på bild.

Chokladbotten:

1 dl kakao,
1 dl ljus muscovadosocker,
2.5 dl kokande vatten,
5 dl vetemjöl,
0,5 tsk bakpulver,
1,5 tsk bikarbonat,
2 tsk vaniljsocker,
1 tsk salt,
200 gram rumstempererad smör,
2 dl strösocker,
3 ägg.

Gör så här: Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Den kan se ut att smeten är på väg att skära sig, men fortsätt bara så blir den bra till slut. Häl ner i en insmord och mjölad form på 20-23 cm och grädda i 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan.

Vaniljkräm: går att göra på många sätt, men här kommer förslag på ett väldigt enkel sätt:

4 äggulor,
6 dl mjölk,
6 msk socker,
2 msk potatismjöl,
Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i dom övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan du använder det. Går fint till tårtor, kakor, bullar.......

Lemon curd: Finns att köpas färdigt eller göras hemma. Recept på hemgjord sådan finns lite längre ner i bloggen eller i filen bredvid. Hemlagad lemon curd.pdf (487,7 kB)

Mjölkchoklad frostning:

1 dl grädde,
150 gram mjölkchoklad,
60 gram smör,
2,5 dl florsocker,
3 msk kakao,
1 tsk kokande vatten

Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererad smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund. Tänk på att dubbla receptet ifall du vill ha mycket frostning som jag gjorde till den här tårtan. 

Sätt ihop tårtan efter smak och tycke. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden