Bestefars 70-års tårta

23.10.2016 22:41

Svärfars födelsedagstårta i favorit färg och smak. Morotskaka med extra allt i en guldig förpackning av sockerpasta med ätbar spets. Fick för första gången använda mig av Airbrush pistol för att färga den i guld, vilket fungerar väldigt fint. Enda nackdelen är att även katten här hemma är lika guldig och glittrig idag. Också något nytt för mig är att använda mig av en så kallad "dummy". Det är nedersta delen av tårtan som är egentligen ingen riktig tårta, utan bara en uppklädd frigolit botten. Den använde jag för att få höjden på tårtan och illusionen av att det är en 3-vånings tårta i stället för bara 2 våningar. Det blev en riktig wow-upplevelse när den rullades in i festlokalen igår, med is facklor tända på toppen. Det gällde bara att komma ihåg att plocka bort "fusk" delen innan någon av gästerna skulle försöka ta sig en bit av den.

Stort grattis på din dag bästa "bestefar"!

Första våning : en dummy /ej ätbart. Kädd i sockerpasta dock, precis som resten av tårtan.
Andra våning: 2 satser av morotskaka (4 lager) 24cm
Tredje våning: 1 1/2 satser av morotskaka (4 lager) 18cm

Recept för 1 sats morotskaka:
Bottnen:
4 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk kanel,
1 tsk salt,
1 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl sojaolja,
4 dl morötter.
Glasyr:
100 gram smör,
2 pkt Philadelphia ost (naturell),
250 gram florsocker,
1 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord springform och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en timme, på 190 grader C. Gör i ordning glasyren genom att röra ihop rumstempererad smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Fyll bottnarna med glasyr både i mellan bottnarna och runt om.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden