Bestefars julsylta på fläskkarré

26.11.2020 19:48

Bestefar står för morfar/farfar på norska och eftersom jag är gift med en norrman, är farfar alltid bestefar för oss. Det tog barnen många år innan de förstog att farfar och bestefar var samma sak, fast på olika språk. Hursom, vår älskade bestefar har kommit på en alldeles eget recept på julsylta som jag kommer att anamma och göra varje år. Den är gjord på fläskkarre som är mycket lättare att hitta i Sverige och inte alls så dyrt. Mycket gott! Det blev det första sylta jag gjort till årets Julbord. 

2 kg fläskarré utan ben

grovsalt

Kryddblandning:

2,5 msk salt

2 tsk mald peppar

2 tsk mald nejlika

2 tsk kryddpeppar

2 tsk mald ingefära

10 tsk gelatinpulver

Gör så här:

Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2,5 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 

Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  

Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 

2 kg fläskarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  
Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 2 kg fläskarré utan ben
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Lägg köttet i grovsalt över natten (i kylskåpet). Spola av den och stek den i ugnen, i 190 grader, i ett vatten bad (fyll ett stort plåt med vatten och i den, ställ en annan ungsform med köttet i). Stek i ca 2 timmar. Den skall vara genomstekt, men saftig. Låt den svalna lite och skär allt i skivor på ca 1,5cm. Det gör ingenting om det faller isär och inte blir så snygga skivor. 
Ta en brödform och klä den med plastfolie. Lägg ett lager med kött, ett lager med kryddor (som du blandat ihop, inklusive gelatinpulvret) och fortsätter att varva. Jag fick till 3 lager med kött.  
Packa allt i folien, och om du har en rigtig press som den på bilden, använd den, annars kan du bara lägga en annan brödform ovanpå, med något väldigt tungt i Det måste vara riktigt ungt för att pressa syltan bra. Låt det stå framme över natten. Den är färdig att skäras i tunna skivor till dagen efter. 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden