Bestemor's älg tårta

08.02.2015 16:36

Dagens tårta bakade jag till min svärmor på hennes födelsedag.......men för att förstå temat, måste jag nog berätta lite om vad som ligger bakom det. Ni förstår, min svärmor älskar att sticka och för ett par år sedan fick jag en mössa av henne med en liten ovanlig motiv på: två parande älgar. Riktigt kul...och inget man riktigt lägger märke till i förbifarten, men en dag när jag stog på Ica och skulle betala i kassan, märkte jag att expediten blev väldigt besvärad och började fumla med varorna... Jag tittar upp och ser en rosenröd tjej som inte visste vad hos skulle göra av sig...hon tittade på min mössa, tittade ner och igen på mössan, ville gärna säga nåt, men vågade inte....... Hon var nog bara glad och lättad när jag var klar med min betalning och gick därifrån..... Jag fick mig ett gott skratt då och ler varje gång jag tar på mig mössan. Så ni förstår att jag kunde inte låta bli att ge tillbaks med samma mynt nu när svärmor skulle få en tårta av mig på hennes födelsedag. Det blev en lite mer barntillåtet variant med samma tema. Till min dotter (5) fick jag förklara att älgarna kramas lite...min son (10) däremot, ställde aldrig fråga, utan bara log lite......

Bottnarna: är gjorda på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett stort dricksglas (10st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 4 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvispen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i tre formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. Dessa delas sen i två och då har man 6 bottnar. 

Fyllning 1: 1/2 burk Hasselnötskräm till två lager (kan ersättas med Nutella)

Fyllning 2: 1/2 burk Karameliserad mjölk till tre lager

Smörkräm:

450 g mjukt smör
9 dl florsocker
1,5 dl kokhett vatten
3 msk vaniljsocker

pastafärg

Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt. Dela i 4 skålar och färga med pastafärg i 3 olika nyanser/färger.

Dekoration: Älgarna på toppen är gjorda på frihand i sockerpasta.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden