Brownietårta med mjölkchokladkräm

09.11.2020 08:46

En supergod browniebotten med galet god mjölkchokladkräm på toppen. Det lägger i alla fall jag i min favorit hög. 

Browniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bärBrowniebotten:
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär

Browniebotten:

200 g smör, smält

5 dl strösocker

1 dl kakao

2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)

1 msk vaniljsocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 18 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.

Mjölkchokladkolakräm:

75 g smör

½ dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vispgrädde

200 g mjölkchoklad

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden