Brownietårta med vitchoklad pannacotta

02.12.2017 10:03

Då var det december igen....och vi skall på riktigt börja baka igen. Det har varit ganska sporadiskt med det under hela det här året kan jag tycka, och många har undrat vad som hänt. Renoveringar, jobbet, livet..... ja, tiden verkar ha bara fyllts med mycket annat. men nu är det snart Jul och då är vi tillbaks i köket bland alla kastruller. Innan vi ger oss in på det dock, vill jag bara dela med mig av ett annan recept på en egen komponerad smarrig brownie tårta, fylld med choklad ganache och vitchoklad pannacotta. Baka och njut! Sen tar vi itu med Julen!

Lager 1: Brownie botten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Lager 2: Mjölkchoklad ganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.
Lager 3: Vitchoklad pannacotta:
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
250 g vit choklad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. Bryt ner chokladen i gräddmjölken och låt smälta. Låt svalna lite innan du rör ner gelatinbladen. Häll blandningen över brownie bottnen och låt svalna i kyl i minst 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden