Brytbröd med vitlök och örter

14.03.2016 17:16

Tillbaks från underbara Jamaica och abstinensen för att baka har infunnit sig tidigare än vad jag trodde. Idag gav jag efter och tog fram kastrullerna. Det är ju Påsk nästa vecka trots allt och fick just nu lust att prova lite nya saker. Ett brytbröd med härliga smaker är aldrig fel att bjuda på i samband med Påsk middagen. Örter och vitlök är givet för mig och detta bröd kan man förberedda i förväg, frysa in och grädda det färdigt strax förre serveringen. Perfekt!

500g vetemjöl
1/2 msk torrjäst
1/2 msk salt
1/2 msk socker
325 ml ljummet vatten 
1/2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 / 3 dl hackad persilja
1/3 dl hackad basilika
1/4 dl hackad rosmarin
1 msk smör
200g riven smakrik ost
Gör så här: Blanda mjöl, jäst, salt och socker tillsammans i en stor skål. Tillsätt hälften av vattnet till de torra ingredienserna och blanda väl. Tillsätt långsamt det kvarvarande vattnet under blandning. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt olivolja och fortsätt knåda. Om det är nödvändigt, lägga till lite extra mjöl om det blir alltför klibbig och fortsätt arbeta degen. Knådningen är extremt viktigt eftersom det är en nödvändig teknik för att säkerställa att degen kommer att jäsa och vara fluffig. Täck degen med plastfolie och sedan en handduk. Låt jäsa tills blandningen blir dubbelt så stort - det kan ta 1 - 1,5 timmar). När degen har jäst, skär den i två halvor (lättare att jobba med den då) och kavla varje halva ut till en stor rektangel omkring 50 cm x 25 cm.
Pensla med smör och sprid på vitlök och örtblandning (pressad vitlök blandat med hackade örter). Tillsätt den rivna osten.
Skär varje rektangel i strimlor på ca 6cm. Lägga remsorna ovanpå varandra och skär sedan ut rutor som du staplar på ovanpå varandra. Vänd "bunten" på sida och placera den i bakformen (oroa dig inte om din deg inte fyller formen till kanterna, den kommer att bre sig vid gräddning). Täck formen plastfolie och ställ åt sidan i 30 minuter.
I detta skede, kan du frysa brödet om du vill, för senare gräddning.
Ta bort plast folien och grädda i ca 40 minuter, eller tills ytan är gyllene, på 190 grader C. Låt den vila i 10 minuter innan du tar bort från formen och serverar.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden