Butterkaka med saffran och vaniljkräm

07.12.2021 13:32

Det blir lite längre mellan inläggen här ibland, men nu närmas det sig Jul igen, och då kommer lusten att baka tillbaka. Till första advent provade jag en ny recept på butterkaka, med inslag av julsmaker. Oftast har man mandelmassa som fyllning i butterkaka, men eftersom jag inte är så förtjust i det, har jag tagit vaniljkräm istället. Super gott och uppskattad av gästerna. Prova gärna!

12 stora bitar butterkaka med saffran
Degen:
1 påse saffran (0,5 g)
75 g smör
2,5 dl mjölk
1,5 tsk vaniljsocker
25 g färsk jäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
10 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk (3% fetthalt)
Valfri garnering, välj fritt eller uteslut:
Pärlsocker
Mandel
Glasyr:
1 dl florsocker
Ca 1 tsk vatten
Gör så här: Lös upp saffranet i 2 msk kokhett vatten och ställ åt sidan. Värm mjölken och lägg i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. När mjölken är ljummen, ca 37°, blandar du den med jästen. Blanda saffranet, salt, kardemumma, vaniljsocker och socker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Gör fyllningen. Lägg 10 msk marsanpulver och 1,5 tsk vaniljsocker i en skål och mjölken i en separat skål. Samtidigt som du vispar häller du försiktigt pulvret i mjölken, så slipper du klumpar. Låt sedan stå i kylen under tiden degen jäser. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbar kant och smörj kanterna med smör. Ställ åt sidan. Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Bred på 3/4 av vaniljkrämen spara resten till garnering. Rulla plattan från långsidan. Skär ut ca 12 st bullar och lägg i formen. Klicka på resterande vaniljkräm och strö på önskad garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min. Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över den kalla kakan med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du göra det innan du ringlar över glasyren.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden