Carolines student tårta

09.06.2017 20:47

Lilla Caroline har blivit stor nu och tagit studenten. En riktig klyscha att säga att åren flyger, men det känns faktiskt så. Hon var bara 5 år när jag först träffade henne och har sett henne växa upp och utvecklats till en underbar fin ung dam. Till Studenten hade hon ett väldigt tydlig färgtema som jag självklart försökte fånga upp även i tårtan. Det skulle bli rosa, rosa, rosa och återigen rosa. Förutom färgen försökte jag även fånga hennes stora intresse: dansen. Grattis till studenten Caroline!

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
7 dl florsocker
800 gram Philadelphiaost
100 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
4 msk rörsockersirap
Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt Philadelphia osten och vispa på låg hastighet tills den är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Jag valde att använda vit sockerpasta för att klä den, riktiga blommor som pynt, samt en ballerina som jag gjort i sockerpasta.
Lägg märke till att receptet är endast för den ätbara delen av tårtan, som är översta våningen (den vita). Den nedersta delen av tårtan (den rosa) är gjord av frigolit som jag klätt i sockerpasta för att skapa illusionen av en mycket högre tårta.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden