Cheesecake med jordgubbsgelé

11.07.2015 21:52

Min bästa vännina Lili bjöd på en fantastiskt god cheesecake för ett tag sen och jag var bara tvungen att testa göra den själv också. Receptet kommer från en tjej i Rumänien som har väldigt många videorecept på YouTube, med både mat och bakverk.. www.jamilacuisine.ro   Cheesecaken görs utan att behöva använda ugn och är väldigt enkel, även om det är lite väntetid mellan varven. Smakar himmelskt....och ser fantastisk ut.

Botten:
400 gram digestiv kex
150 gram smält smör
Gör så här: Smula kexet med en stavmixer eller för hand och häll över det smälta smöret. Rör ihop och tryck massan i en paj ring (kanten av en springform) på 26cm, direkt på ett fat. Tanken är att man bara lyfter på ringen sen och kakan blir kvar på fatet. Ställ i kylskåpet så länge.
Fyllning:
600 gram mjukost
5 dl vispgrädde
150 gram florsocker
1 dl kall vatten
1 dl varm mjölk
20 gram gelatin pulver
fröna från en vaniljstång
Gör så här: Blanda gelatinen med det kalla vattnet och låt stå åt sidan. Blanda mjukost med florsocker och fröna från vaniljstången. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa några minuter. Värm upp mjölken, men låt den inte koka upp och häll över gelatinen som nu har svullnat upp i det kalla vattnet. Blanda tills det att gelatinen har smällt och häll över mjukostmassan, lite i taget. Vispa ett par minuter och häll krämen över kex bottnen.  Låt stå i kylskåpet i tt par timmar, eller tills det att den har stelnat, innan du häller på jordgubbsgelén.
Jordgubbsgelé:
300 gram jordgubbar
1 dl kall vatten
3 msk socker
10 gram gelatin pulver
Gör så här: Häll gelatinpulvret i det kalla vattnet och låt stå åt sidan. Koka sockret och jordgubbar i ett par minuter, tills de mjuknar och dra från spisen. Ta en stavmixer och mosa jordgubbarna till en len pasta. Häll över gelatinen, blanda väl och låt svalna till rumstemperatur, innan du häller över det på cheesecaken som under tiden har stelnat. Ställ in i kylskåpet i minst ett par timmar, helst över natten.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden