Cheesecake med pecannötter

04.08.2015 21:00

En riktigt frosseri i cheesecake blev det här hemma. Två dagar med två olika sorter, och allt är redan nästan slut. Hade faktiskt tänkt att göra ytterligare en med mjölkchoklad, men känner att det kanske behöver gå ett tag innan vi blir sugna på chesecake igen. Får prova något annat istället imellan. Nedan recept är lite amerikansk inspirerad, med en härlig smak av lönnsirap och pecannötter. Gjorde av misstag lite för mycket strösseln av pecanötterna men det visade sig att överflödet var perfekt att använda som musli till frukost med lite filmjölk. Gott!

Strössel:
0,7 dl mjöl
1 dl ljust muskovadosocker
1 dl havregryn
75 gram smör
1 dl pecannötter, grovhackade
Botten:
200 gram digestivkex
3 msk smält smör
Fyllning:
600 gram cream cheese (Philadelphiaost)
3/4 dl ljust muskovadosocker
3/4 dl lönnsirap
3 msk mjöl
2 ägg
2 äggulor
Glasyr:
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Börja med att göra i ordning strösslet. Blanda mjöl, socker och havregryn i en skål. Arbeta in smöret med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt  pecannötter och bre ut massan på ett smörpapper på en bakplåt. Grädda i ca 20 minuter. Låt strösslet svalna, bryt det sedan i små bitar och lägg det åt sidan.
Kör kexet till fina smular i en matberedare, rör i smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en springform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt det svalna.
Vispa osten mjuk och luftig med elvisp och tillsätt socker, lönnsirap och mjöl. Vispa i äggen ett i taget och därefter äggulorna. Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills mitten av kakan har precis stelnat. Ta ut kakan från ugnen. Rör ner socker i gräddfilen och skeda den över  den varma kakan. Grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och strö över så mycket du önskar av strösslet. Pressa ner den lätt i gräddfilstoppningen. Låt kakan svalna och ställ i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden