Choklad glass med kola sås

24.05.2014 18:15

Det har varit några väldigt varma dagar denna vecka och då är glass något som går åt väldigt mycket här hemma. Att göra egen glass, är enklare än vad du tror....och att jag valde just choklad glass, var nog ingen i min närhet som tyckte var direkt överraskande. Till det, gjorde jag en kola sås och serverade i en röd sockerkupol. Inspiration till kupolen fick jag  i en av Jan Hedhs många fina böker.

Glass:

1,5 dl mjölk
1,2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
200 gram choklad av ditt favorit märke (helst utan någon fyllning)
2 dl grädde

Gör så här: Koka upp mjölken, vaniljsockret och hälften av sockret i en kastrull på spisen. Låt den ligga och dra åt sig vaniljsmaken i några  minuter. I en separat skål, vispa äggulor och resten av sockret. Tillsätt det varma mjölken och fortsätt vispa. Häll blandningen  tillbaks i kastrullen och värm det försiktigt under ständig omrörning. Dra kastrullen åt sidan när massan börjar tjockna och rör i chokladen (som du hackat i små bitar). Rör i tills chokladen har smält och låt det hela svalna under vattenbad. Vispa grädden  lite mjuk och vänd ner i chokladmassan.

Kola sås:

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.

Sockerkupol: Smält lite socker i en kastrull på inte för stark värme. Brän den inte, för då smakar det hemskt. Tillsätt några droppar hushållsfärg och slingra över en liten rund , metalskål som du vänt upp och ner och smort lite i förväg. Låt kallna och lossna försiktigt efteråt.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden