Citron cheesecake

04.08.2015 20:52

Hej alla. Jag brukar säga till när jag snubblar över en recept som är extra gott...och så är fallet nu, om man gillar citronsmak såklart. Det gör jag nämligen, och fram till idag har jag faktiskt inte provat att använda det i en chessecake. Tänk vilken godsak man har gått miste om........ Det friska citronsmaken är en perfekt komplement till det syrliga osten i kakan. Ha det gott!

Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Fyllning:
400 gram cream cheese (Philadelphiaost)
125 gram ricottaost
2 dl socker
4 msk maizena
1 dl creme fraiche
3 ägg
rivet skal och saft av 1 stor citron
Glasyr:
2 dl creme fraiche
2 msk socker
Garnering:
rivet citronskal
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Vispa ost och ricotta mjukt med en elvisp. Tillsätt socker och maizena. Vispa i äggen ett i taget och vispa sedan 1 minut efter varje ägg. Rör därefter i creme  fraiche samt citronsaft och skal. Häll blandningen i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka lätt på formen för att kontrollera fastheten.
Blanda creme fraiche och socker. Ta ut kakan och skeda blandningen över. Ställ tillbaks formen i ugnen och grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden